Η Τουλόν τον εμπνέει!

Ο λόγος για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος διάλεξε και πάλι αυτή τη γαλλική πόλη για να εξηγήσει στους Γάλλους πολίτες τη θέση της κυβέρνησής του απέναντι στην κρίση του ευρώ και στο ζήτημα της αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, όπου συντάσσεται με τη Γερμανία και την Άγκελα Μέρκελ, προκαλώντας ήδη από εκνευρισμό έως επικριτικά σχόλια στο εσωτερικό της χώρας.

Στην Τουλόν είχε διαλέξει και πάλι να μιλήσει στους Γάλλους, το 2008, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, όταν και έκανε λόγο για την «αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού».

Το σίγουρο είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολλή δουλειά να κάνει για να πείσει τους πολίτες, αυριανούς ψηφοφόρους ας μην το ξεχνάμε, για τους λόγους για τους οποίους συμπράττει με τη Γερμανία και την Μέρκελ, όταν είναι προφανές πως τα συμφέροντα των δύο χωρών δεν συμπίπτουν, ούτε τα προβλήματά τους.

Ήδη οι Γάλλοι Σοσιαλιστές εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση των Γάλλων και κατηγορούν τον Σαρκοζί για «ανησυχητική συνδιαλλαγή» με τους Γερμανούς.

Οι Γάλλοι δεν κατανοούν πως δέχεται ο Σαρκοζί να συναινεί στις απαιτήσεις της Γερμανίας περί ενίσχυσης των εξουσιών της Κομισιόν στην εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών και στην αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, χωρίς την ίδια ώρα να παίρνει ως αντάλλαγμα από το Βερολίνο την διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενός πάγιου αιτήματος δηλαδή του Παρισιού!

Στην ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η Eυρώπη δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για τη Γαλλία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ευρώ τονίζοντας πως μια διάσπαση ή μια καταστροφή του θα έχει δραματικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, ξεκαθάρισε όμως πως «η Ευρώπη για να επιβιώσει θα πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική παρέμβαση».

Με τον τρόπο αυτό προανήγγειλε και την κοινή γραμμή με το Βερολίνο, λέγοντας πως η πρόοδος της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενότητα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Απαντώντας στους επικριτές της προσέγγισης με τη Γερμανία δήλωσε: «Η Γαλλία και η Γερμανία μετά από τόσες τραγωδίες, έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις μοίρες τους και να φτιάξουν μαζί το μέλλον τους. Μια υποχώρηση θα ήταν ασυγχώρητη. Η ένωση Γαλλίας και Γερμανίας σημαίνει ότι πιο δυνατή και ενωμένη Ευρώπη»…

Όσον αφορά στο ρόλο της ΕΚΤ ο κ. Σαρκοζί υποστήριξε ότι πιστεύει στην ανεξαρτησία της και ελπίζει ότι θα λάβει τις σωστές αποφάσεις για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού που απειλεί την ευρωζώνη.

protothema.gr