Πόλεις και λογοτεχνία, κρίση και αλλαγές

Eλληνοβρετανική συνάντηση στο Μέγαρο Μουσικής φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου ένα διεθνές θέμα

Της Ολγας Σελλα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ.

Οι πόλεις έκαναν πάντα έντονη την παρουσία τους στις λογοτεχνικές σελίδες. Πόσο παρούσες είναι, όμως, στη σύγχρονη λογοτεχνία οι γοργές και έντονες αλλαγές του αστικού τοπίου; Είναι ή θα είναι σύντομα μέρος της αφήγησης οι βίαιες διαδηλώσεις της Αθήνας, του Λονδίνου, της Ρώμης κ. λπ.; Θα πάρουν μέρος στην εξέλιξη της Ιστορίας τα σπασμένα μάρμαρα των σταθμών του μετρό που εξακολουθούν να χάσκουν; Οι μετανάστες; Οι άστεγοι; Η εγκληματικότητα; Με ποιον τρόπο θα ενταχθούν οι πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλες τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη;

Αυτό το θέμα θα συζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 μ. μ. στο Μέγαρο Μουσικής, Ελληνες και Βρετανοί λογοτέχνες, επιχειρώντας να διακρίνουν πώς επηρέασαν τους ίδιους και τη γραφή τους οι πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές και η χρηματοπιστωτική κρίση που βίωσαν και βιώνουν και η Αθήνα και το Λονδίνο. Τίτλος αυτής της πρωτότυπης, ενδιαφέρουσας όσο και αναγκαίας συζήτησης είναι «Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής».

Στο πάνελ θα βρεθούν ο πολιτιστικός συντάκτης των Financial Times, Peter Aspden, οι Βρετανοί συγγραφείς Alex Preston και James Miller και οι Ελληνες συνάδελφοί τους Αμάντα Μιχαλοπούλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κάλλια Παπαδάκη. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης. Και επειδή η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, θα προλογίσει ο διευθυντής του στην Αθήνα Tony Buckby.

O 21oς αιώνας φαίνεται ότι ξαναβάζει την πολιτική στη λογοτεχνία, όχι με τον στρατευμένο τρόπο της μεταπολεμικής εποχής, ούτε με την αναπαράσταση άλλων εποχών μέσω του ιστορικού μυθιστορήματος. Το σύγχρονο μυθιστόρημα καλείται να δει πιο βαθιά τις πόλεις, τους ανθρώπους, τις ιδέες, τις αλλαγές, τις αντιφάσεις, τις συγκρούσεις, το καινούργιο. Και να τα εντάξει όλα αυτά στην αφήγησή του μ’ έναν επίσης μοντέρνο τρόπο. Που να μπορεί να συνομιλήσει και με τις νεότερες γενιές, τις γενιές του Ιnternet, του iPhone, του iPad. Αλλωστε όλα αυτά υπάρχουν ήδη μέσα στη λογοτεχνία.

kathimerini.grPosted Image