Επιστημονικοί φορείς Γαλλικής-Γερμανικής: Ενημέρωση για τη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. – Συνεχίζουμε τον αγώνα για το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής της Β’ Ξένης Γλώσσας

Σήμερα, Δευτέρα 30.5.2016, τα Δ.Σ. των επιστημονικών φορέων των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας, είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με το Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας κ. Στ. Μποφυλάτο και τη σύμβουλο του Υπουργού κα Κ. Τρίμμη.

Το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα: Η σύνδεση της διδασκαλίας της Β΄ Ξένης Γλώσσας με πιστοποίηση γλωσσομάθειας, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Β΄ Ξένης Γλώσσας, η υποχρεωτική διδασκαλία της Β΄ Ξένης Γλώσσας τόσο ως Α’ Ξένη Γλώσσα όσο και ως επιλογή στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, ενώ συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τις αναθέσεις. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την διαβεβαίωση ότι μετά τις μεταθέσεις θα ακολουθήσει ο διορισμός των διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008.

Υπήρξε επίσης ενημέρωση από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας αναφορικά με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για την εφαρμογή της ΥΑ/ΦΕΚ 1324/11-5-16 σχετικά με τη δημιουργία τμημάτων Β΄ Ξένης Γλώσσας στην Ε΄ Δημοτικού.

Ωστόσο διαπιστώνεται ότι το περιεχόμενο της υπ. αριθμ. 87888/Δ1/30-05-2016 εγκυκλίου και συγκεκριμένα οι σε αυτήν οριζόμενες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μεικτών-παράλληλων τμημάτων δεν επιλύουν τα προβλήματα της πρόσφατης υπουργικής απόφασης- τα οποία οι επιστημονικοί φορείς έχουν επισημάνει και καταγγείλει- αλλά αντίθετα κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την αρχική απόφαση, δημιουργώντας τεράστιες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες αλλά και παιδαγωγικά αδιέξοδα.

Ως εκ τούτου οι επιστημονικοί φορείς εμμένουν στην άμεση ανάκληση της Υ.Α και δεσμεύονται ότι με κάθε νόμιμο μέσο θα υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής της Β΄ Ξένης Γλώσσας προς όφελος των μαθητών.

Τα Δ.Σ. των Επιστημονικών φορέων

των εκπαιδευτικών Γαλλικής (ΠΕ05) και Γερμανικής (ΠΕ07) Φιλολογίας