Ο Προέδρος της Επιτροπής για τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία στην εκπομπή 4:00 το Σάββατο της ΕΡΤ3 υποστήριξε, ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Όπως γίνεται και στο εξωτερικό, όπου τα Αρχαία Ελληνικά είναι μάθημα επιλογής (!!) και διδάσκονται ως ξένη γλώσσα.
Μάλιστα προτείνει αυτή η "ξένη γλώσσα" να διδάσκεται όχι από την Α΄ Γυμνασίου, αλλά από την Α΄ Λυκείου. Δεν διευκρίνισε αν εννοεί την καινούργια Α΄ Λυκείου (που η επιτροπή του προτείνει), στην οποία ο μαθητής θα εισάγεται αφού τελειώσει τη Δ΄ Γυμνασίου! Τουτέστιν ο μαθητής θα έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την ξένη γλώσσα των αρχαίων Ελληνικών από την (τωρινή) Β΄ Λυκείου!!
Καλή τη πίστη θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στον κύριο Λιάκο και την επικίνδυνη παρέα του ορισμένα πράγματα.
Πράγματι όσοι είμαστε άνω των 40 ξεκινήσαμε τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από την Α΄ Λυκείου. Όμως την εποχή εκείνη υπήρχε ακόμα το πολυτονικό σύστημα. Είχαμε τόνους και πνεύματα και γνωρίζαμε τους σχετικούς κανόνες από το Δημοτικό. Δεν υπήρχε το Internet, δε γράφαμε greeklish και διαβάζαμε και κανένα βιβλίο. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει σήμερα.
Πράγματι η εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής είναι ξένη γλώσσα για ένα αμερικανάκι, όχι όμως και για τα ελληνόπουλα. Θα θυμίσουμε στον κύριο Λιάκο ότι οι περισσότερες λέξεις της Αρχαίας Ελληνικής απαντώνται και στα Νέα Ελληνικά. Για να μην αναφέρουμε και το αυτονόητο. Μαθαίνοντας ο μαθητής Αρχαία, στην πραγματικότητα μαθαίνει να μιλάει τη Νέα Ελληνική Γλώσσα. Έτσι οι λέξεις βρίσκουν το νόημά τους.
Για όποιον θέλει να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις του κύριου Λιάκου μπορί να παρακολουθήσει το Κυριακάτικο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ3 από το 20:15 λεπτό και μετά ΕΔΩ