Σε μειώσεις διδάκτρων και διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων προχωρούν αρκετά ιδιωτικά σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να εμποδίσουν τη «φυγή» παιδιών προς τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και να ελαφρύνουν όσο μπορούν τα οικονομικά βάρη των γονέων

Σε μειώσεις διδάκτρων και διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων προχωρούν αρκετά ιδιωτικά σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να εμποδίσουν τη «φυγή» παιδιών προς τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και να ελαφρύνουν όσο μπορούν τα οικονομικά βάρη των γονέων.

Η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει αλώβητη ούτε την ιδιωτική εκπαίδευση και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αρχίζουν να προσαρμόζονται στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Τη φετινή χρονιά, η μείωση στα ιδιωτικά σχολεία έφτασε συνολικά στο 3,7%. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, το σχολικό έτος 2011-12 οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία ανήλθαν σε 70.519 από 73.317 που ήταν πέρυσι. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε σε δημοτικά και γυμνάσια, στα νηπιαγωγεία ο αριθμός ήταν ίδιος με πέρυσι και στα λύκεια καταγράφηκε οριακή πτώση στις εγγραφές.

Αναφορικά με το ύψος των διδάκτρων διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 5.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και τα 10.000 ευρώ ετησίως.

Αιτήματα για εκπτώσεις, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, Δημ. Κώστας, είχαν αρχίσει να διατυπώνονται από πέρυσι, με τους γονείς να ζητούν διευκολύνσεις στην καταβολή των διδάκτρων και μειώσεις κατά περίπτωση. «Φέτος, τα αιτήματα πολλαπλασιάστηκαν, καθώς πολλοί γονείς είτε έμειναν άνεργοι είτε έχασαν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους λόγω μείωσης στους μισθούς», υπογραμμίζει ο κ. Κώστας.

Εκπτώσεις

Πολλά ιδιωτικά σχολεία, εν όψει των εγγραφών της επόμενης χρονιάς, λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να «κρατήσουν» τους μαθητές τους. Υπάρχει ειδική μέριμνα για περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, εκπτώσεις για γονείς με δύο ή και τρία παιδιά στο σχολείο, για όσους καταβάλλουν τα δίδακτρα εφάπαξ κ.λπ.

Στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, για παράδειγμα, αυξάνονται σε 6 από 5 οι δόσεις για την καταβολή των διδάκτρων, μειώνονται κατά 8% τα δίδακτρα για τις οικογένειες που έχουν δύο παιδιά στο σχολείο και 20% για οικογένειες με τρία παιδιά και θεσπίζεται θεσμός υποτροφιών για το γυμνάσιο και το λύκειο. Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα δίδακτρα για το δημοτικό κυμαίνονται από 4.300-5.200 ευρώ καθώς διαφέρουν από τάξη σε τάξη, ενώ στο γυμνάσιο και το λύκειο είναι 5.400 ευρώ ετησίως.

Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ethnos.gr