Η οικονομική κρίση διώχνει μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία, που εξετάζουν συγχωνεύσεις και προχωρούν σε μειώσεις διδάκτρων

Οι αριθμοί σε πρώτη φάση εντυπωσιάζουν. Δέκα χιλιάδες μαθητές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σύνδεσμου των ιδιοκτητών Ιδιωτικών σχολείων, μετακινούνται την επόμενη σχολική χρονιά από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, σε δημόσια.

Μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής (όπου εδρεύουν τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία), τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτουν ότι 370 μαθητές αλλάζουν την επόμενη σχολική χρονιά σχολεία και από τις ανέσεις των ιδιωτικών, μετακινούνται στο χώρο των δημοσίων, όπου μια χρονιά χωρίς βιβλία και ένα νομοθέτημα που ποτέ δεν ψηφίστηκε (ο περίφημος νόμος για το Νέο Λύκειο) έχουν αφήσει ξεκάθαρα τα ίχνη της πολιτικής και εκπαιδευτικής εγκατάλειψης.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων των δημόσιων σχολείων της χώρας θα χρειαστεί να κάνουν φέτος ένα... λογικό άλμα, καθώς αλλαγές που προγραμματίστηκαν αλλά ποτέ δεν έγιναν δημιούργησαν «τρύπες» στο χώρο της εκπαίδευσης και δεν θα βρουν όσα είχαν ανακοινωθεί στα σχολεία τους.

Μόνο στο δημοτικό ξεκίνησαν τα πιλοτικά προγράμματα των νέων δημοτικών σχολείων με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Στο γυμνάσιο δεν έγινε καμία αλλαγή από όσες είχαν προγραμματιστεί για ενιαίο τρόπο διδασκαλίας και προγράμματα σπουδών, στην Α' τάξη Λυκείου προχώρησε το νέο πρόγραμμα, αλλά στην Β' και την Γ' Λυκείου παραμένει το παλαιό...

Ασφυξία στα δημόσια

«Θα μιλήσω για εκπαιδευτική ασφυξία εφέτος. Έχουμε πρόβλημα στέγης. Τα τηλεφωνήματα που έχουμε από σχολεία της περιοχής στα οποία γονείς μαθητών απευθύνονται αλλά υπάρχει ήδη πληρότητα θέσεων είναι πάρα πολλά» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής κυρία Βάσω Ξυθάλη.

Στην περιοχή αυτή, φοιτούν περίπου 32.000 μαθητές μόνο στα δημόσια δημοτικά σχολεία, ενώ 10.800 είναι οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων (που δέχονται όμως μαθητές και από άλλες περιοχές της πόλης). «Όπου τα δημόσια σχολεία έχουν γεμίσει, οι υποψήφιοι νέοι μαθητές πηγαίνουν σε διπλανά σχολικά συγκροτήματα και προκύπτει συχνά η ανάγκη μεταφοράς τους, αλλά και ένας μεγαλύτερος κίνδυνος» αναφέρει η κυρία Ξυθάλη. Και εξηγεί: «Η πιθανότητα σε κάποια σχολεία να επιστρέψει το καθεστώς της διπλοβάρδιας»... Η κυρία Ξυθάλη αναφέρει ότι υπάρχουν γονείς μαθητών που έχουν καταθέσει μέχρι και εξώδικα κατά των διευθυντών σχολείων που δεν δέχτηκαν τα παιδιά τους επειδή ήταν γεμάτα.

Στην Α' περιφέρεια Αθήνας έχουν μεταγγραφεί ήδη στα δημοτικά απο ιδιωτικά σε γυμνάσια σχολεία 305 μαθητές, στην Γ΄ Περιφέρεια 84 μαθητές, στην Δ΄ περιφέρεια Αθήνας 250 μαθητές, στα νότια προάστεια και τον Άλιμο ήδη 100 περίπου μαθητές. Οι μετεγγραφές από ιδιωτικά σε δημόσια σχολεία σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν το 15% απο τη μια χρονιά στην επόμενη.

Από την δευτεροβάθμια διεύθυνση της Ανατολικής Αττικής (γυμνάσια, λύκεια) ο διευθυντής εκπαίδευσης κ. Σ. Καπέλλας δηλώνει στο «Βήμα» ότι: «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα ιδιωτικά σχολεία». Τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες δέχεται πολλά τηλέφωνα σχετικά με μετεγγραφές μαθητών απο ιδιωτικά σε δημόσια σχολεία στην περιοχή των Θρακομακεδόνων.

Οι περισσότεροι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία και λόγω της οικονομικής κρίσης αποφάσισαν να τα μετεγγράψουν σε δημόσια σχολεία δοκιμάζουν πρώτα την τύχη τους στα πρότυπα δημόσια σχολεία, τα οποία όμως δέχονται προς στιγμήν μαθητές με κλήρωση (ο σχετικός νόμος για τη λειτουργία τους, πάντως, έχει αλλάξει και από την επόμενη χρονιά θα δέχονται μαθητές με εξετάσεις).

«Όπως κάθε χρόνο θα πάρουμε τους μαθητές του γυμνασίου μας και θα κληρώσουμε τις θέσεις που θα μείνουν κενές» λέει ο διευθυντής του Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης κ. Ευστράτιος Βογιάνης. «Κάθε χρόνο για 2 με 3 θέσεις δεχόμαστε 30 με 50 αιτήσεις» συνεχίζει. Αναφέρει ακόμη ότι «από το πλήθος των τηλεφωνημάτων τηλεφωνήματα και τις ερωτήσεις των γονέων που δεχόμαστε καθημερινά για να μάθουν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο σχολείο μας εκτιμώ ότι πολλά παιδιά έχουν φύγει την εφετινή χρονιά από την ιδιωτική εκπαίδευση» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα».

Κινητικότητα στα ιδιωτικά

«Εγώ μπορώ να εκφράσω την βεβαιότητα ότι θα λειτουργήσουν κανονικά την επόμενη σχολική χρονιά, μόνο για δέκα μεγάλα σχολεία» αναφέρει ιδιοκτήτης μεγάλου ιδιωτικού σχολείου στα βόρεια προάστεια. «Για τα υπόλοιπα 80 που λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν τελικά θα δουλέψουν...» συνεχίζει. Όπως είναι φυσικό, εκτιμά ότι πρόβλημα δεν θα έχουν τα μεγάλα σχολεία που έχουν «πιστούς» πελάτες (Αρσάκεια, Κολέγιο, Ελληνογερμανική Αγωγή, Σχολή Μωραίτη, Εκπαιδευτήρια Δούκα), αν και κάποια από αυτά ήδη έκαναν μειώσεις στα δίδακτρα τους.

Συνολικά, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων κ. Θ. Ζαχόπουλος, οι εγγραφές μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία την εφετινή χρονιά είναι κατά περίπου 15% μειωμένες σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Συνάδελφοι του ωστόσο ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25%. «Πάντως εκτιμώ ότι ο κλάδος μας δεν έχει πληγεί τόσο πολύ όσο άλλοι κλάδοι» δηλώνει.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου δέχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τηλέφωνο από την ιδιοκτήτρια ιδιωτικού σχολείου στα βόρεια προάστεια, που είχε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με φόρους τους οποίους δεν είχε πληρώσει, η οποία και τους δήλωσε: «Πουλάω τα σχολικά μου...»!

Σ' αυτό το φόντο γίνονται συζητήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών σχολείων για συγχωνεύσεις, συνεργασίες, «συγκατοικήσεις» οι οποίες αναζητούνται πλέον ευρέως, χωρίς να είναι σίγουρο όμως τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα σχολεία.

Συγχωνεύσεις και μετακομίσεις

Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πληροφορία ότι το Αμερικάνικο Κολέγιο της Αγ. Παρασκευής (Pierce), σχεδίαζε να αγοράσει το ιδιωτικό σχολείο Νέα Γενιά Ζηρίδη στην Ανατολική Αττική. Να παραλάβει ολόκληρο το σχολείο με τους μαθητές του; Το κτίριό του μόνο;

Όπως αναφέρουν στο «Βήμα», εκπρόσωποι του Αμερικανικού Κολλεγίου, αρχικά υπήρξε η σκέψη να ξεκινήσουν ένα δημοτικό σχολείο (λειτουργεί μόνο γυμνάσιο και λύκειο), και ακολούθησε η σκέψη να νοικιάσουν χώρο για τη λειτουργία του στο συγκρότημα Ζηρίδη στα Σπάτα.

Στην συνέχεια έγινε λόγος για μια συνεργασία μεταξύ των δυο σχολείων και για μετακόμιση του γυμνασίου και του λυκείου του Κολλεγίου στα Μεσόγεια. «Τελικά τίποτα από αυτά δεν προχώρησε οπότε δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να πούμε», καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Την είδηση διαψεύδει η κυρία Κατερίνα Ζηρίδη, ιδιοκτήτρια των εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη. Όπως λέει, αυτή την περίοδο γίνονται γενικότερες συζητήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στον εκπαιδευτικό χώρο, αλλά η ίδια δεν σκέφτεται τη ιδέα της συγχώνευσης ή συνεργασίας με άλλο σχολείο. Προσθέτει ότι αντιθέτως αναζητεί ιδέες για να προσφέρει περισσότερες και πιο ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ενώ έχει παγώσει τα δίδακτρα στο σχολείο της.

Μειώσεις και κινήσεις πανικού

«Εμείς έχουμε μόνο μια μικρή διαρροή σε σχέση με πέρυσι, μικρότερη και από πέρυσι» λέει ο κ. Γ. Λιναρδάτος, ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα- Λιναρδάτου στο Περιστέρι. Όπως εξηγεί, πολιτική του σχολείου είναι να κάνει εφέτος μια μείωση διδάκτρων της τάξης του 16% στις οικογένειες των μαθητών του. Εκτιμάει ότι υπάρχουν πολλά σχολεία που τη επόμενη σχολική χρονιά θα έχουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, αλλά ότι «όσα στηρίζονται στα πόδια τους, θα επιβιώσουν».

Σήμερα στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν περίπου 80.000 μαθητές, οι οποίοι και πιθανότατα την επόμενη χρονιά θα είναι κατα δέκα χιλιάδες λιγότεροι. Τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα ιδιωτικά σχολεία στους ισολογισμούς τους είναι αμείλικτα: Γνωστό εκπαιδευτήριο στην Παλλήνη φαίνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια, χάνει ένα εκατομμύριο το χρόνο από τα κέρδη του (το 2009 παρουσίασε κύκλο εργασιών 18.342.000 ευρώ, το 2010 κέρδη 17.580.000 και το 2011 κέρδη 16.400.000). Όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, τα οικονομικά τους έχουν επιβαρυνθεί όχι μόνο από τις διαγραφές μαθητών αλλά και από πρόσθετους φόρους και δαπάνες (το τέλος που εισπράχτηκε μέσω της ΔΕΗ, κόστος θέρμανσης που πλέον γίνετε με πετρέλαιο κίνησης και η αύξηση των τόκων συνδυασμένο και με ακόμα μικρότερη τραπεζική χρηματοδότηση).

«Εμείς δεν έχουμε προβλήματα σε επίπεδο εγγραφών» λέει από την πλευρά του, ο διευθυντής του Λάτσειου Κολλεγίου Αθηνών κ. Β. Τερζής. «Εχουμε όπως και τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη ζήτηση και καμία ένδειξη για κάμψη του ενδιαφέροντος για το σχολείομας, γεγονός που είναι αισιόδοξο, καθώς μπορούμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους μας και δεν αντιμετωπίχουμε εργασιακά προβλήματα» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα».

Δεν λείπουν βέβαια και οι κινήσεις ...πανικού, καθώς μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στα νότια προάστεια που είδε τις εγγραφές των μαθητών του να πέφτουν κατακόρυφα, ζήτησε από τους γονείς των μαθητών της επόμενης χρονιάς να υπογράψουν ειδικό κανονισμό, στον οποίο αναφέρεται ότι εαν δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την φοίτηση των παιδιών τους.


tovima.gr