Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και υποχρεώνει όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να διαβιβάσουν στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία για τα δίδακτρα που κατέβαλαν οι πελάτες τους. Οσοι δεν αποστείλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 5.000 έως 100.000 ευρώ

Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν οι φορολογούμενοι που κρύβουν τα δίδακτρα που πληρώνουν σε ιδιωτικά σχολεία για να αποφύγουν το τεκμήριο διαβίωσης και την πληρωμή επιπλέον φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και γι' αυτόν τον σκοπό υποχρεώνει όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικά στοιχεία για τα δίδακτρα που κατέβαλαν οι πελάτες τους.

Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες), όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κολέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ΙΕΚ και όλες οι ιδιωτικές σχολές θα πρέπει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2012 να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές, του έτους 2011. Υπολογίζεται πως σε ιδιωτικά σχολεία πάνε περίπου 86.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.

Τα στοιχεία που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά είναι:

1. ΑΦΜ ή ονοματεπώνυμο του κάθε υπόχρεου προς καταβολή.

2. Ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές.

Οσοι δεν αποστείλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 5.000 έως 100.000 ευρώ.

Τα δίδακτρα θεωρούνται τεκμήρια διαβίωσης και πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου. Συνεπώς, η αποφυγή δήλωσής τους ενδέχεται να υποκρύπτει πρόθεση του φορολογουμένου να μην εμφανίσει υψηλό τεκμαρτό εισόδημα.

Τα στοιχεία που θα στείλουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στη ΓΓΠΣ για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν δαπάνες διδάκτρων θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις των συγκεκριμένων φορολογουμένων για να διαπιστωθεί ποιοι δεν δήλωσαν τα δίδακτρα , οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, ενώ θα υπολογιστεί το επιπλέον ποσό τεκμαρτού εισοδήματος που απέφυγαν να εμφανίσουν και αν το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν, τότε θα τους καταλογιστεί ο επιπλέον φόρος.

Επιπλέον, θα διασταυρωθούν και οι συναλλαγές σε ΑΤΜ στην Ελλάδα μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών που εκδόθηκαν από τράπεζες του εξωτερικού που δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας.


infomathisi.gr