Γιατί αγαπάμε την Ιταλία, τους γείτονες Ιταλούς και την ιταλική γλώσσα:

1. Είναι επίσημη γλώσσα ενός ευρωπαϊκού κράτους, μια γλώσσα που ομιλείται όχι μόνο στην Ιταλία αλλά είναι επίσημη γλώσσα στην Ελβετία (μαζί με τα γερμανικά και τα γαλλικά), στη Μάλτα, στο Σαν Μαρίνο και στο Βατικανό, σε διοικητικές περιοχές της Κροατίας και της Σλοβενίας, υπήρξε επίσημη γλώσσα μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα στη Σομαλία, την Αιθιοπία, τη Λιβύη, την Αλβανία, την Ερυθραία και στα Δωδεκάνησα (1912-1943). Τέλος, ομιλείται από πολυπληθείς κοινότητες ιταλών μεταναστών στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στον Καναδά, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες. Έτσι, σήμερα, ο αριθμός των φυσικών ομιλητών της ιταλικής ανέρχεται σε περίπου 75 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον ομιλείται από 130-150 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

2. Γιατί είναι η γλώσσα της χώρας όπου αναπτύχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, ο ρωμαϊκός. Και γιατί μας συνδέουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στενοί δεσμοί. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός στηρίχθηκε και επηρεάστηκε βαθύτατα από τον αρχαίο ελληνικό, τα δε λατινικά δημιουργήθηκαν πάνω σε μια αρχαιοελληνική βάση. Τα λατινικά είναι ο πρόγονος της σύγχρονης ιταλικής γλώσσας και η μητέρα γλώσσα πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά, , ρουμάνικα) καθώς και τοπικών γλωσσών ή διαλέκτων (σε περιοχές όπως Καταλονία, Σαρδηνία, Γαλικία, Προβηγκία).

3. Είναι σε όλους γνωστό ότι ιστορικά ο ελληνικός κι ο ιταλικός πολιτισμός έχουν αλληλοεπηρεαστεί σε πάμπολλες εκφράσεις τους, όπως η γλώσσα: τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα, αλλά και οι Κυκλάδες, έχουν ενσωματώσει στα ιδιώματά τους ιταλικές λέξεις και εκφράσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.

4. Είναι μια γλώσσα ζωντανή, ικανή να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται, χρόνο με το χρόνο με καινούριες έννοιες, νεολογισμούς, δάνεια, γλωσσικές και πολιτισμικές εννοιολογικές αποχρώσεις. Είναι μια γλώσσα με δυναμική και έντονα τοπικά στοιχεία που συνεχώς ανανεώνεται και προσαρμόζεται, αποκαλύπτοντας τεράστιο λεξιλογικό πλούτο και σεβασμό στις παραδόσεις. Στην Ιταλία δεκάδες τοπικές διάλεκτοι συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά με την κοινή ιταλική γλώσσα.

5. Για την μακραίωνη παράδοση των εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων. Η πρώτη σχολή ανωτέρων σπουδών ήταν η Ιατρική Σχολή του Σαλέρνο (Scuola Medica Salernitana), που ιδρύθηκε πριν από το 1000 μ.Χ. και λειτούργησε μέχρι το 1811. Το 12ο αιώνα υπήρξε η πιο σημαντική σχολή της Ευρώπης, όπου σπούδαζαν και δίδασκαν ιταλοί, έλληνες και άραβες την ιατρική επιστήμη του Ιπποκράτη και του Γαληνού. Το πρώτο πανεπιστήμιο της Δύσης ιδρύθηκε το 1088 στη Μπολόνια. Η ιστορία του Ιδρύματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και την πολιτεία μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των επιστημών. Αποτελεί δε, απαράμιλλο σημείο αναφοράς στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

6. Γιατί μας ενδιαφέρουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία: Η Ιταλία αποτελούσε πάντοτε σημαντικό προορισμό σπουδών για τους Έλληνες σπουδαστές, όχι μόνο όταν η εκπαίδευση στη χώρα μας παρουσίαζε ακόμη σημαντικές ελλείψεις σε θέσεις και σε γνωστικά αντικείμενα στα πανεπιστήμια, αλλά και σήμερα εξαιτίας των υψηλής ποιότητας και κατάρτισης εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων, τα οποία συνδυάζουν υψηλό επίπεδο σπουδών με την εγγύτητα στη χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων σπουδών πραγματοποιείται μόνο στην Ιταλική γλώσσα, γεγονός που κάνει τη γνώση της ιταλικής γλώσσας απαραίτητη προϋπόθεση για να σπουδάσει κανείς στην Ιταλία. Επίσης τα 2/3 των πανεπιστημιακών σχολών στην Ιταλία είναι χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, με πληθώρα προσφερόμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Η προσαρμογή δε, είναι ομαλή για έναν έλληνα φοιτητή λόγω των ομοιοτήτων στον τρόπο ζωής και ομαλή για τον οικογενειακό προϋπολογισμό λόγω του αναλογικά χαμηλότερου κόστους διαβίωσης.

Γιατί οι αριθμοί και τα μεγέθη πιστοποιούν:

7. Eίναι η γλώσσα μιας υψηλά τεχνολογικής και βιομηχανικής χώρας (5η στον κόσμο και μέλος των G7), και με ηγετική θέση παγκοσμίως σε τομείς όπως γεωργία, τουρισμός, μόδα, τέχνες).

8. Η Ιταλία αποτελεί την 7η παγκόσμια οικονομική δύναμη Το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι η βιομηχανία, ειδικότερα δε οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σχεδίου. Το Made in Italy παραμένει ως σήμερα εγγύηση ποιότητας και υψηλών στάνταρ.

9. Η Ιταλία κατατάσσεται πλέον δεύτερη μεταξύ των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Είναι η δεύτερη χώρα προορισμού ελληνικών προϊόντων με ποσοστό συμμετοχής 11,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. (πηγή: ΕΣΥΕ)

10. Η ιταλική παρουσία συμβάλει στην οικονομία της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για την περίοδο 2004-2007, οι ακαθάριστες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων από την Ιταλία ανήλθαν σε 959εκ€. σε τομείς όπως: ενεργειακός τομέας, τουριστικός τομέας, σιδηρουργία κλάδος γαλακτοκομικών, ζυμαρικών και τροφίμων, κατασκευές, ναυπηγία, φυσικό αέριο, ναυτιλιακά, τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, η Ιταλία βρίσκεται στην ένατη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, με επενδύσεις της τάξης των 901 εκατ.ευρώ και μερίδιο 3,3% επί των συνολικών επενδύσεων για το 2009.

11. Στοιχεία των τελευταίων 3 ετών κατατάσσουν την Ιταλία ως 10η εξαγωγική χώρα παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το Μιλάνο θα φιλοξενήσει την EXPO 2015, μετά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 31.3.2008.

12. Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, με 60 εκατομμύρια κατοίκους και κατά κεφαλήν εισόδημα 30 χιλιάδες δολάρια το 2007. Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από την Ρώμη είναι 1052 χιλιόμετρα. Οι παράγοντες αυτοί δικαιολογούν την σπουδαιότητα της χώρας αυτής για τον ελληνικό τουρισμό, μια σπουδαιότητα που αποδεικνύεται και από την τρίτη θέση που κατέχει η Ιταλία, ως προς τις αλλοδαπές αφίξεις, στην Ελλάδα. Το 1970 ήταν 76215 άτομα. μετά από τέσσερις δεκαετίες ο αριθμός των Ιταλών τουριστών έφθασε τα 1,2 εκατομμύρια. Ο αριθμός των Ιταλών επισκεπτών, ειδικά τα τελευταία χρόνια, προσεγγίζει το 10% των συνολικών τουριστικών αφίξεων στην χώρα.

13. Για τις στενές διμερείς σχέσεις που καθορίζονται από το Θεσμικό Πλαίσιο Ελλάδος-Ιταλίας. Επιπλέον των κοινοτικών ρυθμίσεων, σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας έχουν υπογραφεί οι κάτωθι Συμφωνίες:

• Συνθήκη Εμπορίου , Ναυτιλίας και Φιλίας (Σαν Ρέμο 1949/ΦΕΚ Α 306)

• Συμφωνία περί αποφυγής διπλής φορολογίας επί κληρονομιών (1964)

• Συμφωνία επί κερδών ναυτιλιακών επιχειρήσεων (1967, αναθεωρημένη το 1991

• Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής συνεργασίας (1983)

14. Συμφωνία περί αποφυγής διπλής φορολογίας του εισοδήματος και κεφαλαίου (1987)

• Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας για την υποστήριξη της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου. Κυρώθηκε με τον Νόμο 3441/2006 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 39 τεύχος Α της 27.2.2006.

Για τον πλούτο του πνεύματος:


15. Γιατί στην Ιταλία βρίσκεται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο του κόσμου: η Ρώμη! Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και μεταγενέστερα). Η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο μνημείο αναγνωρίζεται επίσης και το Βατικανό.

16. Γιατί τα ιταλικά είναι η επίσημη γλώσσα της Καθολικής Εκκλησίας και της Έδρας της, το κράτος του Βατικανού, γεγονός ιδιαίτερης πνευματικής και συναισθηματικής αξίας για πάνω από 1 δισεκατομμύριο πιστούς σε όλο τον κόσμο.

17. Για τη σύγχρονη Νομική Επιστήμη, το Ρωμαϊκό δίκαιο αποτέλεσε την βάση για την εξέλιξη του δικαίου όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι την σύγχρονη εποχή .

18. Γιατί μας αρέσει η ιταλική λογοτεχνία. Από τους μεγάλους ιταλούς κλασσικούς, Δάντη, Βοκκάκιο και Πετράρχη του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι τους πιο σύγχρονους και τα 6 Νόμπελ Λογοτεχνίας του 20ου αιώνα (Giosuè Carducci, Grazia Deledda, Luigi Pirandello, Salvatore Quasimodo, Eugenio Montale, Dario Fo)

19. Για τον μαγευτικό κόσμο του ιταλικού θεάτρου. Από τις πρώιμες μορφές του ρωμαϊκού θεάτρου, στην παντομίμα του 9ου αιώνα, από το πιο λαμπρό φαινόμενο της Αναγέννησης, την commedia dell’arte, μέχρι τις κωμωδίες του Γκολντόνι (Υπηρέτης δύο αφεντάδων, Η Λοκαντιέρα, Ο καλόκαρδος Γκρινιάρης), κι από τα φιλοσοφικά-ψυχολογικά δράματα του Λουίτζι Πιραντέλλο στο Θέατρο της Νάπολης του Ντε Φιλίππο και στο πολιτικό θέατρο του νομπελίστα Ντάριο Φο (Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, Ελεύθερο Ζευγάρι, Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού).

20. Για τη μαγεία της Μεγάλης (ιταλικής) Οθόνης. Ο ιταλικός κινηματογράφος έχει μια θέση πολύ σημαντική στην Παγκόσμια Ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Σπουδαίοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν μείνει χαραγμένοι στη μνήμη όλων των σινεφίλ και περιμένουν να ανακαλυφθούν από τους νεότερους. Βισκόντι, Ντε Σίκα, Ροσσελίνι, Παζολίνι, Φελίνι, Αντονιόνι, Αδερφοί Ταβιάνι, η μεσογειακή καλλονή Σοφία Λώρεν, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, τα σπαγγέτι-γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, ο οσκαρικός Μπερτολούτσι, ο ξεκαρδιστικός Ρομπέρτο Μπενίνι, αυτοί και πολλοί άλλοι έχουν φέρει στην Ιταλία 169 υποψηφιότητες για Οσκαρ και 49 Βραβεία Όσκαρ.

21. Γιατί είμαστε φιλόμουσοι. Νεότεροι και παλαιότεροι έχουμε όλοι ακούσματα από την ιταλική μουσική σκηνή του 20ου και 21ου αιώνα. Από τον Domenico Modugno, τον Al Bano, τον Gianni Morandi, τον Pino Daniele, τον Andriano Celentano, τη Mina, τον Lucio Battisti, τους Ricchi e Poveri, μέχρι τη Laura Pausini, τον Eros Ramazzotti, τον Lucio Dalla, τη Giusy Ferreri, τον Tiziano Ferro! Στον κινηματογράφο, το μυαλό μας έχει ταξιδέψει με τη συγκλονιστική μουσική του Ennio Morricone και του Nino Rota. Ποιος δεν έχει συγκινηθεί από τα ναπολιτάνικα τραγούδια του Enrico Caruso, την αισθαντική φωνή του Andrea Bocelli και το μεγαλείο του ταλέντου του Luciano Pavarotti;

22. Η Ιταλία είναι πατρίδα της όπερας και κατέχει μια πολύ σημαντική πρωτιά. Η ιταλική γλώσσα είναι lingua franca σε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα: σ’αυτόν της κλασσικής μουσικής που εδώ και αιώνες ενώνει μουσικούς και συνθέτες από ολόκληρο τον κόσμο. Αν και κάποιοι προσπάθησαν, είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστούν ή έστω να αποδοθούν ικανοποιητικά όροι όπως: Andante con moto, larghetto, crescendo, pizzicato, adagissimo, maestoso, adagio un poco mosso.

Γιατί μας αρέσει η Dolce Vita (Γλυκιά Ζωή)

23. Mας αρέσει η μόδα και η υψηλή ραπτική. Η Ιταλία είναι η επιτομή της σύγχρονης μόδας, το Μιλάνο η μητροπολιτική πρωτεύουσά της και η Via Montenapoleone στις βιτρίνες της Via Montenapoleone ποζάρουν φιλάρεσκα τα μοντέλα των πιο ξακουστών οίκων μόδας: Giorgio Armani, Miuccia Prada, Gianfranco Ferrè, Versace, Fendi, Salvatore Ferragamo, Valentino, Gucci, Dolce e Gabbana, Etro, Bottega Veneta, Alberta Ferretti, Corneliani, Giuseppe Zanotti, Sergio Rossi, Cesare Paciotti, Ermenegildo Zegna.

24. Eχουμε αισθητική και μας ενδιαφέρει το σύγχρονο design. Οι ιταλοί σχεδιαστές είναι πρωτοπόροι στο σχεδιασμό επίπλων κουζίνας , ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, φωτιστικών, πλακιδίων και ειδών υγιεινής, αλουμινοκατασκευών (πόρτες, παράθυρα, κλπ).

25. Mας αρέσει το καλό φαγητό. Ό,τι δεν κατάφεραν οι Ρωμαίοι όταν ακόμη ήταν παντοδύναμοι, τα κατάφερε ο πιο διάσημος εκπρόσωπος της Ιταλίας σε όλο τον κόσμο: το πιο αναγνωρίσιμο φαγητό στον πλανήτη, η πίτσα. Και φυσικά τα ζυμαρικά, τα τυριά, η παρμεζάνα και η μοτζαρέλλα, το tiramisù και η cassata, το γλυκόπιοτο chianti, το χωνευτικό limoncello, η μεθυστική grappa, για να αναφέρουμε μόνο τα πιο διάσημα προϊόντα και συστατικά της ιταλικής γαστρονομίας που ξεχωρίζει για την τεράστια ποικιλία της.

26. Mας αρέσει ο καφές και, μολονότι η Ιταλία δεν είναι χώρα που καλλιεργεί καφέ, πουθενά αλλού δεν θα απολαύσουμε σε τέτοιο βαθμό τον πλούσιο αφρό ενός cappuccino ή τον κατ’εξοχήν ιταλικό καφέ, τον espresso με όλες τις παραλλαγές του: doppio, ristretto, lungo, corretto, macchiato, con panna, freddo, americano, macchiatone, marocchino, nocciolino, capcioc, gocciato, shakerato!!!

27. Mας αρέσουν τα καλά αυτοκίνητα. Η Ιταλία είναι διάσημη για την αυτοκινητοβιομηχανία της και είναι η πατρίδα σχεδιαστών και κατασκευαστών θρυλικών αυτοκινήτων. Fiat, Lancia, Alfa Romeo με διαχρονικά μοντέλα όπως το Fiat Cinquecento, Fiat Barchetta, Alfa Romeo Giulietta. Και φυσικά η πατρίδα των μύθων Maserati, Ferrari, Laborghini.

Γιατί είναι εύκολα και …απλά… μας αρέσουν:

28. Γνωρίζατε ότι τα ιταλικά είναι η ιδανική γλώσσα για να δημιουργήσει και να εκφράσει κανείς μελωδία, ποίηση και ρίμα; Όπως είναι γνωστό, η ιταλική γλώσσα, φορέας ιδιαίτερου λεξιλογικού πλούτου, κατέχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ στον κόσμο: για την ακρίβεια, όλα τα επίθετα, ρήματα, επιρρήματα και ουσιαστικά της ιταλικής τελειώνουν σε φωνήεν. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γι’αυτό που στη γλωσσολογία ονομάζεται πλεονασμός, και στην ουσία κάνει πιο εύκολη την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσα. Δηλαδή, τα ιταλικά είναι εύκολα!


29. Εξάλλου, η δημιουργικότητα και το πνεύμα της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τη συμπάθεια και τη θερμή φιλοξενία του λαού της, συντελούν ώστε οι σπουδές ιταλικής γλώσσας και πολιτισμού να αποτελούν αναντικατάστατο παράγοντα για την πολιτιστική και επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη όλων των ξένων μαθητών και φοιτητών. Ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε το μεγαλείο της Ιταλίας είναι να γνωρίσουμε τους θησαυρούς της, τον πολιτιστικό της πλούτο και τις ανθρώπινες αξίες που έχουν τις ρίζες τους στον μεσογειακό πολιτισμό (ελληνορωμαϊκό) εδώ και χιλιάδες χρόνια.

30. Τέλος, μαθαίνουμε ιταλικά γιατί μας αρέσει που είναι τραγουδιστά, μας ταιριάζει που έχουν πάθος και ζωντάνια, γιατί Έλληνες και Ιταλοί είναι una faccia una razza, γιατί ακούγοντας τα ιταλικά το μυαλό μας γεμίζει εικόνες, μελωδίες, μυρωδιές, η καρδιά μας αναπτερώνεται και …ταξιδεύουμε με το νου!

Ευχαριστούμε τους

Αρέθα Ζυγούρη

Γκέλυ Δρόσου

Μεταξένια Καφαντάρη

Κυριακή Γρίβα

Χρήστο Πονηρό

Κωνσταντίνα Καραγιοβάννη

Τέλη Μαρίν


καθώς και όσους συνέβαλαν με τις απόψεις τους.

inital.grPosted Image