Αρ. Πρωτ.: 32701/5Ν/2016

Αθήνα, 1 Απριλίου 2016

Προς:

κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός

κ. Ιωάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος

κ. Νικόλαος Φίλης, Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

κα Αθανασία Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας

κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας

κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, Υφυπουργός Παιδείας

κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών

κ. Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας,

Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής

Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Βουλευτές

Υπεύθυνοι Τομέα Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας των κομμάτων

Κόμματα

Θέμα: Υπό ψήφιση διατάξεις για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Κυρίες, Κύριοι,

Οι επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του άρθρου 40 οδηγούν τα ΚΞΓ σε πλήρη λειτουργικό και οικονομικό αδιέξοδο, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης που τα υποχρεώνει να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μας σας παραθέτουμε εν συντομία τα απαράδεκτα σημεία των προωθούμενων ρυθμίσεων:

  • Οικονομικό κόστος

Η καθιέρωση πλήρους ωραρίου 21 ωρών και η μετατροπή των εργάσιμων ημερών των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα σε υποχρεωτικές διακοπές – αργίες επιβαρύνουν δυσβάστακτα τα ΚΞΓ.

  • Χορήγηση αδειών

Σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία κάθε εργαζόμενος δικαιούται άδεια (ημέρες ανάπαυσης) και δεν επιτρέπεται η αντικατάστασή της ανάπαυσης από χρηματική αποζημίωση.

Πάγια τακτική των ΚΞΓ είναι η νόμιμη χορήγηση στους καθηγητές της προβλεπόμενης άδειας (απουσία δηλ. από την εργασία και καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής) κατά τις ημέρες των εορτών που σύμφωνα με τον νόμο είναι εργάσιμες. Έτσι, και ο νόμος τηρείται, και οι ημέρες των εορτών είναι ημέρες ανάπαυσης μαθητών και καθηγητών.

Άλλος νόμιμος τρόπος χορήγησης της άδειας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Με τη νέα ρύθμιση οι μαθητές θα πρέπει να χάνουν τα μαθήματά τους προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι με νόμιμο τρόπο την άδειά τους. Δηλαδή πρόσθετη διακοπή μαθημάτων, επιπλέον των διακοπών Χριστουγέννων και ΠΑΣΧΑ, για άλλες τρείς περίπου εβδομάδες.

  • Αριθμός τμημάτων και μαθητών του κάθε τμήματος

Ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα διαφοροποιείται αρκετά συχνά εντός της σχολικής χρονιάς για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως νέες εγγραφές, διακοπή παρακολούθησης μαθητών, αλλαγές τμημάτων και ωρών λόγω κωλύματος των μαθητών κλπ. Είναι αδύνατον, συνεπώς, να ενημερώνεται το υπουργείο παιδείας για κάθε τέτοια ασήμαντη αλλαγή ωσάν τα κέντρα ξένων γλωσσών να είναι μονίμως ύποπτα για παρανομίες ή ενώ γνωρίζετε ότι δέχονται τον οποιονδήποτε έλεγχο όσο αυστηρός και αν είναι. Όταν μάλιστα αυτό το μέτρο δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στον αποτελεσματικότερο έλεγχό τους από τις αρχές.

Η αδήλωτη δε εργασία που αναφέρεστε, δεν έχει να κάνει ούτε με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ούτε με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η τεράστια φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή βρίσκεται στα μαύρα ιδιαιτέρα και τα παράνομα οίκο-διδασκαλεία για τα οποία κουβέντα δεν κάνει η νέα ρύθμιση.

Ζητάμε λοιπόν ξεκάθαρα την αυστηρή τήρηση του νόμου για κάθε είδους παρανομία (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή κλπ) από οποιονδήποτε και αν προέρχεται διότι οι παρανομίες αυτές δημιουργούν συνθήκες απαράδεκτου αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των νομίμως λειτουργούντων κέντρων ξένων γλωσσών.

Είναι φανερό ότι η προωθούμενη ρύθμιση θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών ΚΞΓ, σε απολύσεις εργαζομένων και σε όλες γενικά τις οικονομικά δυσάρεστες συνέπειες για την χώρα μας.

Επιτρέψτε μας, τέλος, να σας επισημάνουμε ότι οι συγκεκριμένες προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Παρακαλούμε να διερευνήσετε και αυτό το ενδεχόμενο πριν την ψήφιση του νόμου διότι πιστεύουμε ότι τα θέματα πρέπει να λύνονται με καλόπιστο διάλογο και όχι με δικαστικές διαμάχες.

Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε με κάθε τρόπο, τα συμφέροντα των οικονομικά αδύνατων συναδέλφων μας που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου, και των εργαζομένων τους.

Με κάθε τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Ζηκόπουλος Γεώργιος Παπαβαρσάμης

xeniglossa.gr