ΑΠΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ- ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ THE SCHOLARS GROUP

Αρ. Πρωτ. 1256/07-04-2016

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο
  • Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
  • Αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Δραγασάκη
  • Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου
  • Υφυπουργό παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη
  • Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
  • Κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
  • Βουλευτές Υπευθύνους Τομέα Κοινοβουλευτικού Έργου παιδείας των κομμάτων
  • Κόμματα

ΘΕΜΑ: Υπό ψήφιση διατάξεις για τα ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Εν όψει της επικείμενης ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση, στην οποία περιλαμβάνονται κρίσιμες διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, οι εκπαιδευτικοί-ιδιοκτήτες των κέντρων Ξένων Γλωσσών, μελών του Δικτύου μας, σας παραθέτουν παρακάτω τις απόψεις τους και παρακαλούν να τις μελετήσετε προσεκτικά, λαμβάνοντας υπ΄όψη ότι τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα έπρεπε να διαχωρίζονται από τα Ιδιωτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και τα φροντιστήρια Μ.Ε διότι η παροχή, βάσει Νόμου, υπηρεσιών μη τυπικής εκπαίδευσης από αυτά, δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις μεγάλες μονάδες εκπαίδευσης όπως τα Ιδιωτικά Σχολεία.

Η διάκριση αυτή περιέχεται άλλωστε στην ίδια την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τον Νόμο και βασίζεται σε διατάξεις του Συντάγματος της Ελλάδας.

Κύριε Υπουργέ,

Σε μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης με 3 μνημόνια φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, οι μικρές κυρίως οικονομικές εκπαιδευτικές μονάδες, όπως τα κέντρα ξένων γλωσσών, έχουν υποστεί όλες τις αβάσταχτες συνέπειες των εξουθενωτικών απαιτήσεων των δανειστών, που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΙLO) και της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την μεσαία τάξη στην Ελλάδα, παρουσιάζει στοιχεία που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «το μέλλον της ελληνικής μεσαίας τάξης είναι πλέον αβέβαιο αφού ολισθαίνει ασταμάτητα προς τα κάτω ».

Τα περιεχόμενα ρυθμιστικά μέτρα στο νομοσχέδιό σας, που συμπίπτουν ως επί το πλείστον, με τις προτάσεις της ΟΙΕΛΕ, αν εφαρμοστούν αδιάκριτα και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, θα «σπάσουν» περαιτέρω τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Και είναι πράγματι άδικο κάτι τέτοιο.

Όπως έχετε και εσείς προσωπικά παραδεχθεί, τα κέντρα ξένων γλωσσών υπάρχουν για να καλύπτουν τις ελλείψεις της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Τα ΚΞΓ όχι μόνο έχουν εκπληρώσει αυτό το στόχο, αλλά έχουν καταφέρει να καταταγούν οι Έλληνες στους πλέον γλωσσομαθείς λαούς όλης της υφηλίου. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι τα ελληνόπουλα έμαθαν Αγγλικά, γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία ή Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτό το πέτυχαν τα ΚΞΓ. Ο ελληνικός λαός και οι διεθνείς πανεπιστημιακοί φορείς εξετάσεων γλωσσομάθειας το γνωρίζουν πολύ καλά και το σέβονται.

Δημιουργεί πράγματι έντονα ερωτηματικά και πικρία σε εμάς τους Έλληνες πολίτες καθηγητές ιδιοκτήτες των κέντρων μας, η αντιμετώπιση της Πολιτείας που κατά καιρούς προωθεί ρυθμίσεις που είναι βέβαιο ότι οδηγούν στον αφανισμό μας.

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών υπέστησαν την τρέχουσα σχολική χρονιά ένα σοκ λόγω της καθυστερημένης απόσυρσης του νόμου για την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Βλέπετε κύριε υπουργέ, οι γονείς ένιωσαν μετέωροι το τετράμηνο από την ψήφιση για την επιβολή ΦΠΑ μέχρι την αναστολή και προτίμησαν να στραφούν κατά μεγάλο ποσοστό στα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα, που συμβάλλουν καθοριστικά στην φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Είναι πράγματι άξιον απορίας το γεγονός ότι οι συντεχνίες των συλλογικών οργάνων των καθηγητών δεν ασχολούνται καν με το θέμα αυτό στις προτάσεις τους. Γιατί άραγε;

Κύριε Υπουργέ,

  • Ο καθορισμός πλήρους ωραρίου 21 ωρών εβδομαδιαία,
  • Η υποχρέωση καταβολής από τους ιδιοκτήτες ΚΞΓ ασφαλιστικών εισφορών μεγαλύτερων από αυτές που αντιστοιχούν στις πραγματικές αποδοχές των καθηγητών,
  • Η μετατροπή των εργασίμων ημερών των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα σε υποχρεωτικές διακοπές-αργίες, επιβαρύνουν τις λειτουργικές δαπάνες των ΚΞΓ με πρόσθετες αμοιβές σε κάθε απασχολούμενο καθηγητή για 11-12 ημέρες το χρόνο επιπλέον, χωρίς αντίστοιχη προσφορά εργασίας, που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο κλάδο του ιδιωτικού τομέα. Σημειώστε ότι τα ΚΞΓ δεν εισπράττουν από τους μαθητές ούτε Δώρα Χριστουγέννων, ούτε Δώρα Πάσχα ούτε δίδακτρα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά μόνο για 8 μήνες πραγματικών μαθημάτων
  • Η χορήγηση των αδειών στους εργαζόμενους καθηγητές μας ( ημερών ανάπαυσης) με βάση την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, όπως γνωρίζετε, δεν επιτρέπει την αντικατάστασή της από χρηματική αποζημίωση. Η χορήγηση στους καθηγητές της προβλεπόμενης από τον Νόμο άδειας (απουσία δηλαδή από την εργασία και καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής) κατά τις εργάσιμες ημέρες των εορτών και με τον Νόμο είναι σύμφωνη και οι ημέρες των εορτών είναι ημέρες ανάπαυσης καθηγητών και μαθητών, όπως απαιτείται.

Σημειώνουμε ότι , σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η μη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας έχει βαριές συνέπειες για τις μικρές επιχειρήσεις όπως τα ΚΞΓ, με καταβολή αποζημιώσεων κατά 100% αλλά και πρόστιμα 900 ευρώ ανά περίπτωση και μέχρι 30.000 ευρώ.

  • Ως γνωστόν ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα διαφοροποιείται αρκετά συχνά κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς για πολλούς λόγους (νέες εγγραφές, διακοπή φοίτησης, αλλαγές τμήματος ένεκα άλλων υποχρεώσεων των μαθητών, κλπ.). Πώς είναι δυνατόν να ενημερώνεται το Υπ. Παιδείας για κάθε ασήμαντη αλλαγή, όταν αυτό το μέτρο δεν προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό στον έλεγχο από τις Αρχές;

Κύριε Υπουργέ,

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών μετά την οικονομική επίθεση που έχουν δεχθεί με τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις των 3 μνημονίων, με τα έξοδα για την έκδοση νέων αδειών του Νόμου Ν.4092/2012., την καταιγιστική αύξηση της φορολογίας από το 2009 και μετά, με συνέπεια την πτώση του θεσμοθετημένου συντελεστή κερδών από το 32% των ακαθαρίστων εσόδων στο 20%, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ!

Συμφωνούμε απόλυτα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Η αδήλωτη εργασία, όμως, που αναφέρεται στις υπό ψήφιση διατάξεις, δεν έχει σχέση ούτε με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ούτε με τις αυξομειώσεις του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τεράστια φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή είναι περίεργα κρυμμένη στα μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα και τα παράνομα οικο-διδασκαλεία, για τα οποία ούτε το συλλογικό όργανο των καθηγητών, ούτε η νέα ρύθμιση, ούτε άλλοι δημόσιοι φορείς κάνουν κουβέντα!

Εμείς ζητάμε από την Πολιτεία την αυστηρή τήρηση των Νόμων για κάθε είδους παρανομία (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή κλπ), και ΟΧΙ ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ των συντεχνιών, από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται, διότι θεωρούμε ότι οι παρανομίες αυτές έχουν δημιουργήσει συνθήκες ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ σε βάρος των ΝΟΜΙΜΩΣ λειτουργούντων και σκληρά φορολογούμενων Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ψήφιση και η εφαρμογή των προωθούμενων ρυθμίσεων ως έχουν, θα οδηγήσουν με βεβαιότητα αφενός στο κλείσιμο των περισσοτέρων μικρομεσαίου μεγέθους ΚΞΓ, και στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μεγάλη μείωση των 18.000 θέσεων εργασίας στα ΚΞΓ και άνοδο της ανεργίας, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες για τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ και τις ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

Τολμούμε να σας προτείνουμε την εξ αρχής ανοικτή συζήτηση με διάλογο όλων των ενδιαφερομένων μερών, για όλα τα θέματα που αναφέρονται στις προωθούμενες ρυθμίσεις και για άλλα κακώς κείμενα επί δεκαετίες που δεν αγγίζονται καν από αυτές.

Με κάθε τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος: Δημ. Αθανασόπουλος

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος: Κάτια Κουντουριώτου

xeniglossa.gr