Οι «σούπερ δάσκαλοι» που διδάσκουν σε γιοτ και θέρετρα

Απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα σε μία πολυτελή βίλα στην Ίμπιζα, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, η Davina Langdale μοιάζει σαν να εργάζεται στο χρηματιστήριο ή να είναι μέλος της σόου μπιζ. Ωστόσο η δουλειά της 35χρονης είναι να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και στο ισπανικό νησί βρέθηκε για να διδάξει τα δεκάχρονα τέκνα βρετανικών οικογενειών.

Και δεν είναι η πρώτη φορά: από τότε που άρχισε να διδάσκει, πριν από πέντε χρόνια, η Davina άρχισε να συνηθίζει στην παράδοση μαθημάτων σε γιοτ δεμένα στο Μονακό ή σε μερικά από τα πιο ακριβά σπίτια του Λονδίνου.

Η Davina, σημειώνει η Daily Mail, ανήκει στη νέα γενιά των λεγόμενων «supertutors»- σούπερ- δασκάλων θα λέγαμε, μια ομάδα νεαρών μεταξύ είκοσι και κάτι και τριάντα και κάτι που τροφοδοτούνται από τον έντονο ανταγωνισμό για μια θέση σε καλό σχολείο αλλά και την αγωνία των γονιών- της μεσαίας αλλά και της ανώτερης τάξης. Ορισμένοι από τους «σούπερ δασκάλους» είναι κλεισμένοι για τα επόμενα δύο χρόνια!

Τον περασμένο μήνα σάλο προκάλεσε η προσφορά ενός 20χρονου φοιτητή του Cambridge University που ζητούσε βοήθεια για να ξανακάνει το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, έναντι 48.000 λιρών- 57.000 ευρώ- για 16 εβδομάδες

δουλειάς.

Παρομοίως η ηθοποιός Gwyneth Paltrow και ο ροκ σταρ σύζυγός της Chris Martin λέγεται πως ζητούσαν δάσκαλο για ιδιωτικά μαθήματα για τα παιδιά τους προσφέροντας 74.000 ευρώ το χρόνο για κάποιον με γνώστη ιαπωνικών, τένις και σκακιού…


Η Davina διδάσκει σήμερα 17 ώρες την εβδομάδα αλλά μπορεί να φτάσουν και τις 30 στη διάρκεια των σχολικών διακοπών. «Δεν υπάρχει ούτε μία βαρετή στιγμή», λέει η ίδια. «Δουλεύω σε πολύ ωραία σπίτια στις καλύτερες του Λονδίνου. Έχω επισκεφθεί πολύ ωραία μέρη και πληρώνομαι καλά, η δουλειά μου μοιάζει να είναι προνόμιο».

Συνιδρυτής του πρακτορείου οικοδιδασκάλων Bright Young Things, ο Woody Webster λέει πως δεν είναι ασυνήθιστο ολόκληρες τάξεις να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα σε ορισμένα μέρη του Λονδίνου.

«Αν πληρώνεις 70 λίρες την ώρα τον υδραυλικό γιατί να μην πληρώσεις 100 λίρες την ώρα τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό;» διερωτάται.

Ένας από τους «σταρ» του Bright Young Things είναι ο 29χρονος Phineas Pett που ξεκίνησε τα ιδιαίτερα μαθήματα στα 20 και κάτι ενώ σπούδαζε υποκριτική. Πλέον ασχολείται αποκλειστικά με τα μαθήματα και η δουλειά του αυτή του έχει χαρίσει ταξίδια από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή.

«Ποτέ δεν χρειάστηκε να διαφημίσω τον εαυτό μου, αν είσαι καλός στη δουλειά σου εργάζεσαι με βάση τις συστάσεις», λέει. «Δεν είναι όλες οι οικογένειες που μας προσλαμβάνουν ζάπλουτες, πολλές ανήκουν στη μεσαία τάξη και με βλέπουν σαν επένδυση για τα παιδιά τους. Ορισμένες είναι πολύ περήφανες που τα παιδιά τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και άλλες μου ζητούν να μην το πω πουθενά».

Πάντως ο 29χρονος επέστρεψε πρόσφατα από ένα 10ήμερο ταξίδι στο Καζακστάν- όλα πληρωμένα εννοείται- όπου δίδαξε ένα 9χρονο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Eton.

Την επόμενη εβδομάδα φεύγει για Αυστρία όπου επί έξι εβδομάδες θα αναλάβει τη διδασκαλία των εφήβων παιδιών μιας βρετανικής οικογένειας.

Μία από τις πιο «απολαυστικές» αποστολές του ήταν όταν έμεινε για τρεις εβδομάδες στις Μπαχάμες όπου μια βρετανο-αμερικανική κυβέρνηση τον προσέλαβε για να βοηθήσει στην προετοιμασία του 13χρονου γιου της για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Harrow School.

Δίδασκε για έξι ώρες την ημέρα και πληρωνόταν με περίπου 360 ευρώ την ημέρα. «Υπάρχουν άλλοι που χρεώνουν τόσα την ώρα», σχολιάζει ο ίδιος.

Πράγματι, αυτή είναι η ωριαία χρέωση του Mark MacLaine που μπορεί επίσης να ζητήσει και πολύ περισσότερα.

Ο 33χρονος MacLaine είναι κλεισμένος για τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα έως το Πάσχα του 2016. «Το ξέρω πως είναι γελοίο», λέει ο ίδιος, «αλλά έτσι είναι η αγορά».

«Όταν ζητάς 1.500 λίρες την ώρα και ακόμα αναγκάζεσαι να λες ‘όχι’ σε κόσμο, τότε συνειδητοποιείς πως είναι μια τρέλα. Ο ίδιος δέχεται πάντως να διδάξει με αυτούς τους όρους εφόσον οι γονείς δεχθούν να πληρώσουν το ποσό αυτό στο πρακτορείο που ο ίδιος ίδρυσε, το Tutorfair, που παρέχει δωρεάν μαθήματα σε παιδιά από ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

«Ο κόσμος πληρώνει τόσα πολλά λεφτά για μένα γιατί έχω μια αποδεδειγμένα καλή ιστορία στην επίτευξη καλών αποτελεσμάτων στις εξετάσεις», εξηγεί. «κάποιοι άλλοι θέλουν απλά να πληρώσουν την ακριβότερη υπηρεσία, επειδή αυτό έχουν συνηθίσει να κάνουν».

«Με ρώτησαν γιατί κάποιος να δώσει 48.000 λίρες- 57.000 ευρώ- για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Εγώ απάντησα ‘ποιος θα έδινε τόσα λεφτά για ένα αυτοκίνητο;», περιγράφει ο Adam Caller, ιδρυτής του πρακτορείου Tutors International, στο οποίο απευθύνθηκε ο 20χρονος φοιτητής του Cambridge. «Μοιάζει ένα εξωφρενικό ποσό αλλά πρόκειται για μια πολύ σκληρή δουλειά, ουσιαστικά καλείσαι να ξαναδιδάξεις σχεδόν το μισό πρώτο έτος του Cambridge μέσα σε τρεις μήνες», προσθέτει.


newsbeast.gr