Σε μία καινοτόμα δράση προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Μια λοιπόν από τις καινοτόμες δράσεις είναι η δημιουργία διαδραστικών βίντεο για 100 επαγγέλματα από διάφορους κλάδους, όπως Υγεία, Τουρισμός, Τεχνολογίες, Γεωργία, Εκπαίδευση και άλλους, καθώς και η δημιουργία οκτώ βίντεο για τη σπουδαιότητα των βασικών δεξιοτήτων για το επαγγελματικό μέλλον.

Επαγγελματίες, λοιπόν από 100 διαφορετικά επαγγέλματα θα περιγράφουν μια τυπική εργάσιμη ημέρα τους και θα παρουσιάζονται στον πραγματικό χώρο εργασίας τους να ασκούν τις βασικές δραστηριότητες του επαγγέλματος τους. Θα παρουσιαστούν κάποια περισσότερο ή λιγότερο γνωστά αλλά και νέα επαγγέλματα.

Αφού οι μαθητές παρακολουθήσουν το βίντεο για το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει, θα μπορούν να παίξουν ένα διαδραστικό κουίζ που θα τους βοηθήσει να μάθουν ακόμα περισσότερα για το επάγγελμα.

Εκτός όμως από τα βίντεο των 100 επαγγελμάτων, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα αναρτήσει στο δικτυακό του τόπο και βίντεο για τη σπουδαιότητα των βασικών δεξιοτήτων που αποκτά κανείς μέσα από τις σχολικές του δραστηριότητας και από αυτές του ελεύθερου χρόνου του.

Μέσα από οκτώ διαφορετικά βίντεο, θα έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να αντιληφθούν πως βασικές δεξιότητες όπως το να μιλούν και να γράφουν άριστα τα ελληνικά ή άλλη μητρική γλώσσα, να επικοινωνούν σε άλλες γλώσσες, να είναι καλοί στη χρήση των αριθμών και της μαθηματικής σκέψης, να χειρίζονται καλά τις νέες τεχνολογίες, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο, να ξέρουν πώς να αναζητούν πληροφορίες και να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, να είναι κοινωνικοί, επικοινωνιακοί και να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις της κοινωνίας που ζουν, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να μετατρέπουν τις ιδέες τους σε δράση, να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από την τέχνη, αποτελούν βασικά εφόδια για να γίνουν επιτυχημένοι επαγγελματίες σε ότι κι αν επιλέξουν.

Καλόγηρος Βασίλειος