Σύμφωνα με τη Wikipedia, με τον όρο καινοτομία εννοείται η νέα και πρωτοποριακή ιδέα για την υλοποίηση κάποιου πράγματος ή η νέα διαδικασία αυτής της υλοποίησης, καθώς επίσης και η εφαρμογή νέων εφευρέσεων ή ανακαλύψεων για την πραγματοποίηση κάποιου αποτελέσματος. Συχνά ο όρος χρησιμοποιείται σε οικονομικό/επιχειρηματικό/εμπορικό πλαίσιο.

Σήμερα η "κουλτούρα της καινοτομίας" είναι πιο ισχυρή από πότε, αναφέρει το περιοδικό fastcompany, το οποίο παρουσιάζει σε ειδικό του αφιέρωμα της καινοτόμες επιχειρήσεις ανά τομέα, καθώς και τις 50 κορυφαίες ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία εντάσσoνται.

Στην κατηγορία της εκπαίδευσης την πρώτη θέση και την 9η στον κόσμο καταλαμβάνει η Donorschoose.org, που δημιουργήθηκε από έναν δάσκαλο δημοσίου σχολείου στο Μπρονξ. Ο ίδιος, διαπιστώνοντας τα προβλήματα υποχρηματοδότησης των σχολείων, αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου τα σχολεία θα καταχωρούν τις ανάγκες τους σε υλικό αναζητώντας δωρητές. Το site επιτρέπει σε κάποιον να επιλέξει από ένα ολόκληρο σχολείο έως και μια μεμονωμένη τάξη στην οποία μπορεί να προσφέρει ποσά που ξεκινούν από το 1 δολάριο.

Η Donorschoose.org ξεκίνησε το 2000 και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ποσά που ξεπερνούν τα 229 εκατ. δολάρια, βοηθώντας 179.000 εκπαιδευτικούς και περισσότερους από 11 εκατ. μαθητές ενώ με τα έσοδα της έχει πραγματοποιήσει 435.448 εκπαιδευτικά έργα. Οι δωρητές ανέρχονται σε 1.336.914 και τα σχολεία που έχουν λάβει χρηματοδότηση φθάνουν τα 54.470. Η απήχηση που έχει η Donorschoose.org είναι αρκετά μεγάλη και σχεδόν κάθε σχολείο στις ΗΠΑ έχει έναν δάσκαλο που έχει δημοσιεύσει ένα έργο για το οποίο ζητά χρηματοδότηση. Τα ποσά που έχουν δοθεί κατευθύνονται σε ποσοστό 24% στην αγορά βιβλίων, 29% στην τεχνολογία, 37% προμήθειες υλικών στην τάξη, ενώ το 1% χρηματοδοτεί εκπαιδευτικές εκδρομές.

Σήμερα 20.552 έργα αναζητούν χρηματοδότηση, ενώ το μέσο κόστος ενός έργου ανέρχεται στα 632 δολάρια και ο μέσος χρόνος αναμονής για τη χρηματοδότηση φθάνει τις 27 μέρες. Οι νέοι δωρητές προσφέρουν κατά μέσο όρο 53 δολάρια για τις ανάγκες των σχολείων.

Ο δημιουργός της Donorschoose.org, Charles Best, δεν επαναπαύεται αλλά αναζητά νέους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση. "Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πώς να βελτιώσουν την εκπαίδευση", αναφέρει ο Best, "αλλά η φωνή τους παραβλέπεται ή αγνοείται".

Στη δεύτερη θέση συναντά κανείς την Inkling, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ψηφιοποίηση των βιβλίων. Η εν λόγω εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες για την ψηφιοποίηση ακαδημαϊκών βιβλίων, ενώ έχει δημιουργήσει διαδραστικά βιβλία με εκπαιδευτικό περιεχόμενο για tablets και κινητά τηλέφωνα .

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Kaplan, που ανάμεσα στις δραστηριότητές της είναι η προετοιμασία μαθητών, φοιτητών αλλά και επαγγελματιών για τις εξετάσεις που θα κληθούν να διαγωνιστούν. Η Kaplan ξεκίνησε το 1938 και αφού αναπροσαρμόσθηκε στις νέες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, συνεχίζει να έχει ηγετικό ρόλο. Η εταιρεία είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους Δια Βίου Μάθησης στον κόσμο, ενώ στο Πανεπιστήμιό της φοιτούν περισσότεροι από 50.000 φοιτητές στις ΗΠΑ και έχει παραρτήματα σε 15 περιοχές των ΗΠΑ.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Genspace and BioCurious, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να κάνουν το χόμπι τους και παράλληλα να προσφέρουν στην έρευνα μέσα από τα εργαστήρια που τους διαθέτει, έναντι συνδρομής 100 δολαρίων μηνιαίως. Τα κοινοτικά εργαστήρια βιοτεχνολογίας Genspace και BioCurious προσελκύουν γενετιστές που επιθυμούν να πειραματιστούν χωρίς να χρειάζεται να εκτελούν εντολές και να δικαιολογούν τη δουλειά τους.

Η LearnZillion κατατάσσεται στην 5η θέση και προσφέρει μαθήματα σε εκπαιδευτικούς με στόχο τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του μαθησιακού αποτελέσματος. Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν τις γνώσεις τους, ενώ συνεργάζονται και με φοιτητές που έχουν εξαιρετικές ιδέες για τη βελτίωση της μάθησης στην τάξη. Η εταιρεία απασχολεί 120.000 εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς, ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται 5000 εκπαιδευτικοί.

Στην έκτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Knewton που ειδικεύεται στη λεγόμενη "προσαρμοστική γνώση" (adaptive learning). Η εν λόγω επιχείρηση έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναρτήσουν το εκπαιδευτικό τους υλικό, καθώς και τα διαγωνίσματά τους. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι οι απαντήσεις που δίνουν οι μαθητές στις ερωτήσεις που θέτει ο εκπαιδευτικός αναλύονται και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστώσει ο εκπαιδευτικός τι δεν κατανόησαν οι μαθητές και να προσπαθήσει στοχευμένα να αναζητήσει λύσεις.

Στην επόμενη θέση (7η) βρίσκεται η εταιρεία Beyond 12 που έχει ως αποστολή της να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών από τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα που θα αποφοιτήσουν από κολέγια και πανεπιστήμια. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός παρέχει ακαδημαϊκή, συναισθηματική και κοινωνική υποστήριξη, ώστε οι μαθητές να επιτύχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Nova Labs που κατατάσσεται 8η έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι "επιστήμονες πολίτες" μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην επιστημονική διαδικασία και να κάνουν χρήση των στοιχείων που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι επιστήμονες.

Τέλος, στην ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα βρίσκονται το Twitter και η Knowre. Το Twitter θα ιδρύσει Τεχνικό Πανεπιστήμιο που θα το στελεχώσουν τεχνικοί της εταιρείας, άλλα και στελέχη της εταιρείας ανοικτού κώδικα Marakana, που έχει εξαγορασθεί. Η εταιρεία Knowre έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα που στηρίζεται στην "προσαρμοστική γνώση" όσον αφορά στα μαθηματικά. Έχει δημιουργήσει ένα ευχάριστο εξατομικευμένο περιβάλλον μάθησης που παράλληλα συλλέγει πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην επίλυση μιας άσκησης, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στον εκπαιδευτικό. Ήδη η εταιρεία, που έχει κερδίσει το διαγωνισμό της Google K-startup, έχει συγκεντρώσει στοιχεία από 11.000 χρήστες, τόσο εκπαιδευτικούς όσο και μαθητές.


Καλόγηρος Βασίλειος news.gr/