Συνάντηση της Γερμανίδας υφυπουργού Κ. Μαρκς με τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά – Η κάθε χώρα θα συμμετάσχει με 3 εκατ. ευρώ – Ο προσανατολισμός είναι να ξεκινούν οι ανταλλαγές από τα 12 έως τα 26 χρόνια

Η σύσταση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας αποτέλεσε το θέμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά με τη Γερμανίδα υφυπουργό Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας Κάρεν Μαρκς, η οποία βρίσκεται στη χώρα.

Σε κοινή τους δήλωση η κ. Μαρκς και ο κ. Μπαλτάς τόνισαν οτι συναντήθηκαν σήμερα με σκοπό να προωθήσουν από κοινού τη σύσταση του Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Στη βάση της δήλωσης προθέσεως του Σεπτεμβρίου 2014 και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στο εγγύς μέλλον. Οι ανταλλαγές μεταξύ της γερμανικής και ελληνικής νεολαίας, που έχουν ήδη εντατικοποιηθεί από την προηγούμενη χρονιά, πρόκειται με την προγραμματιζόμενη σύσταση του Ιδρύματος Νεολαίας να τεθούν σε σταθερά θεμέλια με προσανατολισμό προς το μέλλον. Έμφαση θα δοθεί στις σχολικές, εξωσχολικές και επαγγελματικές ανταλλαγές.

Η κ. Μαρκς συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ν. Χουντή ενώ είχε και μία τυχαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας με τον οποίο συνομίλησε για τους στόχους του Ιδρύματος, ενώ συμφώνησαν για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Η Γερμανίδα υφυπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους τοπικών φορέων και με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Στόχος του Ιδρύματος είναι η ανάπτυξη φιλίας μεταξύ των νέων των δύο χωρών καθώς οι επισημάνθηκε στις συναντήσεις πραγματική φιλία αναπτύσσεται στα νεανικά χρόνια , όπου οι νέοι κατανοούν ο ένας τον άλλον ενώ δεν αποκλείεται να έχουν και κάποιες αντιπαραθέσεις. Στόχος είναι η ανταλλαγές νέων με σκοπό την αλληλοκατανόηση. Δεν αποκλείεται η εκμάθηση της γλώσσας, χωρίς να θεωρείται απαραίτητη προυπόθεση συνεννόησης των νέων. Σε ό,τι αφορά στη συγκυρία Ελλάδας-Γερμανίας υπογραμμίζεται οτι οι νέοι είναι πιο ανοιχτοί και δίνουν μία άλλη διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια θα είναι η έδρα του Ιδρύματος που μελετάται να αρχίσει τη λειτουργία του το 2016 ενώ σε ό,τι αφορά στις ηλικίες ο προσανατολισμός είναι να ξεκινούν οι ανταλλαγές από τα 12 έως τα 26 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο οικονομικό σκέλος η κάθε χώρα θα συμμετάσχει με 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ έγκειται στην κάθε χώρα αν πρόκειται για κονδύλια που προέρχονται από τον προυπολογισμό, όπως προτίθεται να πράξει η Γερμανία ή κοινοτικά κονδύλια. Επίσης, η κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια θα είναι η έδρα του Ιδρύματος , ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει συζήτηση για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάποια πόλη στην Πελοπόννησο.

To περιεχόμενο δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε σχολεία και εμπλουτισμό των πανεπιστημιακών ανταλλαγών, αλλά θα αφορά σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται οι νέοι, όπως ο προσκοπισμός, η πολιτιστική αγωγή ενώ ως στόχος θεωρείται να υπάρξουν ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα που κινούνται οι νέοι. Υπενθυμίζεται οτι ήδη στη Γερμανία λειτουργούν αντίστοιχα Ιδρύματα, το Γερμανοπολωνικό και το Γερμανογαλλικό που ιδρύθηκαν με στόχο να φέρουν πιο κοντά τους νέους και πάνω σε αυτήν την παράδοση θα κινηθεί και το νέο εγχείρημα στην Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr