Το πρόγραμμα Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέθηκε σε λειτουργία το 2008 με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την ενθάρρυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και την παροχή βοήθειας για την εδραίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) στην ΕΕ. Τι σημαίνει, όμως, αυτό στην πράξη;

Σχετικά με το πρόγραμμα
«Η ιδέα αυτού του προγράμματος,» εξηγεί η Nadine Bettens, υπεύθυνη του προγράμματος εκ μέρους του Οργανισμού Επιχειρηματικότητας Βρυξελλών στην περιοχή Βρυξελλών – Πρωτευούσης, «αφορά, στην πραγματικότητα, τη «μεταφορά» εμπειρίας από παλαιούς προς νέους επιχειρηματίες.»

Το πρόγραμμα προσφέρει σε εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να εργαστούν, για διάστημα ενός έως έξι μηνών, στο πλάι του ιδιοκτήτη μιας μικρομεσαίας επιχείρησης σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ. Οι νέοι επιχειρηματίες αποκτούν εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση, όπως ο αποτελεσματικός σχεδιασμός, η οικονομική και λειτουργική διαχείριση, η ανάπτυξη προϊόντων, οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουν, συν τοις άλλοις, την ευκαιρία να κατανοήσουν την αγορά της συγκεκριμένης χώρας και να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών, απαραίτητο για την έναρξη και τη λειτουργία της δικής τους επιχείρησης,» προσθέτει η Nadine.

Οι παλαιοί επιχειρηματίες, που φιλοξενούν τους συμμετέχοντες, επωφελούνται και οι ίδιοι από καινούργιες ιδέες, αποκτούν πρόσθετες ικανότητες και μπορούν ακόμα και να ενημερωθούν για νέες αγορές. Επομένως, πρόκειται για μία εμπειρία με οφέλη για όλους.

Πιθανόν, οι σημερινοί εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες να γίνουν οι αυριανοί εργοδότες για το δίκτυο EURES. Για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες, «το δίκτυο EURES είναι ένα συμπληρωματικό εφόδιο,» υποστηρίζει η Nadine.

Κριτήρια συμμετοχής

«Για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα ως νέος επιχειρηματίας αρκεί μόνο να είναι νέος επιχειρηματίας. «Νέος» με την έννοια ότι είναι ιδιοκτήτης νεοσύστατης επιχείρησης που λειτουργεί λιγότερο από τρία χρόνια ή ότι έχει σκεφτεί πολύ καλά τι είδους επιχείρηση επιθυμεί να ξεκινήσει, και έχει καταρτίσει το σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο. Δεν υπάρχουν περιορισμοί λόγω ηλικίας,» εξηγεί η Nadine.

Παροχή οικονομικής υποστήριξης
Η διαμονή στο εξωτερικό για μερικούς μήνες δεν είναι φτηνή υπόθεση, γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει στους επίδοξους επιχειρηματίες επίδομα για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής. Το ποσό κυμαίνεται από 560 ευρώ έως 1.000 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη χώρα όπου εδρεύει η μικρομεσαία επιχείρηση.
Κάνοντας την αρχή
Επομένως, είτε είστε νέος επιχειρηματίας που επιθυμεί να αποκτήσει εμπειρία σε εταιρία που εδρεύει σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, είτε καθιερωμένος επιχειρηματίας που προσφέρει σε νεοφερμένους τη δυνατότητα να εργαστούν δίπλα του, η αρχή είναι εύκολη και στις δύο περιπτώσεις. Το πρώτο βήμα είναι η on line εγγραφή στον δικτυακό τόπο που αναγράφεται παρακάτω. Σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σημείο επαφής της περιοχής σας για το πρόγραμμα Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες.

Να θυμάστε ότι οι σύμβουλοι EURES και το τμήμα για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας της Ευρωπαϊκής Πύλης για την Επαγγελματική Κινητικότητα μπορούν να σας παράσχουν χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση που επιθυμείτε να εγκατασταθείτε για επαγγελματικούς λόγους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γραφεία διασύνδεσης (σημεία επαφής), αρμόδια για την επαγγελματική υποστήριξη, όπως ο Οργανισμός Επιχειρηματικότητας Βρυξελλών, όπου εργάζεται η Nadine, μπορούν να σας βοηθήσουν με την τυπική διαδικασία υποβολής αίτησης και να σας φέρουν σε επαφή με τον κατάλληλο επιχειρηματία.


Περισσότερες πληροφορίες:
Για περισσότερες πληροφορίες ή για online εγγραφή επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο του προγράμματος Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες.