Διευκρινίσεις για τις εισφορές που θα καταβάλουν με το νέο Ασφαλιστικό..
οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνει το υπουργείο Εργασίας διορθώνοντας τα παραδείγματα που έδωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο, το οποίο κατηγορεί για «αλχημεία στοιχείων» εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του Κ. Κόλλια.

Τα στοιχεία του ΟΕΕ δεν αφαιρούν τις ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και δεν συμψηφίζουν την προκαταβολή με αυτήν που καταβλήθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος, τονίζει το υπουργείο και παραθέτει τον σωστό πίνακα, «ώστε να καταστεί δυνατός ο δημόσιος έλεγχος τους και να μην επιβιώνει η δημαγωγική διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Η μεταρρύθμιση, επαναλαμβάνει το υπουργείο, κατοχυρώνει ίσους κανόνες για όλους και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους και τα μεσαία εισοδήματα.

«Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων θα πληρώσει μικρότερες εισφορές από ότι με το προϋφιστάμενο σύστημα. Αυτό συμβαίνει για όλους τους πρώην ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με πραγματικό εισόδημα από 19.000 ευρώ και κάτω, και για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (λόγω των μεταβατικών ρυθμίσεων) με εισόδημα από 24.000 ευρώ και κάτω».

Σύμφωνα με τα στοιχεία-παραδείγματα του ΟΕΕ, για οικονομολόγο ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ το ποσοστό εισοδήματος που του μένει μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών είναι το 35,49%.
alt

Για να έχει φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ, το εισόδημα από το οποίο ξεκινά η επιβολή εισφοράς και φόρων είναι 15.234 ευρώ διορθώνει καταρχάς το υπουργείο και καταλήγει ότι για αυτού του ύψους το εισόδημα το ποσοστό εισοδήματος που μένει στον ελεύθερο επαγγελματία μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών είναι 61,85%, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που υπολογίζει το Επιμελητήριο.

Ανάλογες αποκλίσεις εμφανίζονται μεταξύ των υπολογισμών του υπουργείου και του ΟΕΕ και για τα άλλα ύψη εισοδήματος.

Ο συγκριτικός πίνακας που παραθέτει το υπουργείο με τις ανακρίβειες -όπως επισημαίνει- των στοιχείων του ΟΕΕ.

Πίνακας υπουργείου
Συνεπώς, όπως προκύπτει και από τον πίνακα, η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, οικονομολόγου με εισόδημα π.χ., 15.000 ευρώ είναι 38,15%, μικρότερη σε σχέση με το 43,31% αυτής που τον βάρυνε μέχρι σήμερα (για την 4η κλίμακα του ΟΑΕΕ) και πολύ κάτω από την εξωπραγματική 64,5% που εμφανίζει η ανακοίνωση του Προέδρου του ΟΕΕ, επισημαίνει το υπουργείο.

Η επιβάρυνση, προσθέτει το υπουργείο, θα ήταν ακόμη μικρότερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες εάν οι ηγεσίες των επιστημονικών συλλόγων και επιμελητηρίων είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Υπουργείου να προτείνουν, εφόσον αυτή είναι η βούληση των μελών τους, την μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε συντάξεις επαγγελματικών ταμείων ανά κλάδο. Αυτό θα μείωνε το ύψος της υποχρεωτικής εισφοράς από το, πράγματι υψηλό, 38% σε 27%
Πηγή