ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ

: H αντιπολίτευση επί των άρθρων για την ιδιωτική εκπαίδευση, Φροντιστήρια

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.) : Στο άρθρο 28. Ο Υπουργός Παιδείας, αφού δεν μπορεί να διορίσει μόνιμους εκπαιδευτικούς στη δημόσια εκπαίδευση, μονιμοποιεί τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία. Ακυρώνει έτσι, τα δύο βασικά πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τη δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις δυνατότητες διαφοροποίησης στο εφαρμοζόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Στην Εισηγητική Έκθεση το Υπουργείο, επικαλείται τις προβλέψεις του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και ιδιαίτερα, τις διατάξεις του Β΄ Μέρους και του σχετικού παραρτήματος του άρθρου 24, όπου «προβλέπεται η προστασία του εργαζόμενου σε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης» ενώ στην ουσία, νομοθετεί την υπερπροστασία, δηλαδή, την μονιμοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Άλλωστε, ο Κοινωνικός Χάρτης αφορά το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και με αυτή τη λογική, θα μπορούσε η μονιμότητα ως προστασία να εφαρμοστεί για όλους. Επισημαίνεται, ότι για την προστασία αυτή όλων των εργαζομένων έχει θεσπιστεί και ισχύει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα περί καταχρηστικότητας.
Αναφέρθηκα και νωρίτερα, νομίζω εξαντλήθηκε η κριτική, στο άρθρο 28 και ψηφίζουμε όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή»): Εγώ θα τοποθετηθώ αύριο και στο σύνολο και για τα άρθρα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.):Στο άρθρο 28 θα επιφυλαχθούμε για την Ολομέλεια. Έχουμε τη δική μας πρόταση. Θα περιμένουμε και εσάς για να δούμε κατά πόσο θα την κάνετε αποδεκτή.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Στο άρθρο 28 ψηφίζουμε υπέρ.\

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ (Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού»): Στο άρθρο 28 που είναι και το επίμαχο σχετικά με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, εγώ θα προσπαθούσα, κύριε Υπουργέ, να κάνω μια σύνθεση αυτών που άκουσα και από την ακρόαση των φορέων, γιατί και ο κ. Κουρουτός δεν ήταν αρνητικός στον ν.3848/2010, απλώς αυτό στο οποίο επέμενε ήταν να διασφαλίζεται το σύννομο της αιτιολογημένης απόλυσης –δηλαδή, να υπάρχει αιτιολόγηση της απόλυσης.

Σε αυτό το σημείο, εμείς θα βάζαμε ως πρόταση να ισχύσει από τον ν. 3848/2010 η ευελιξία απόλυσης του, πολύ, ενός εκπαιδευτικού ανά έτος και ανά σχολική μονάδα και να ελέγχεται το σύννομο της αιτιολογημένης απόλυσης από μια Επιτροπή που να είναι πιο ανεξάρτητη, να μην είναι δηλαδή το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) ή το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ), αλλά να είναι ένας εκπρόσωπος από την ΟΙΕΛΕ, ένας εκπρόσωπος από τους ιδιοκτήτες των σχολείων, ένας από το Υπουργείο και να είναι δύο καθηγητές, ένας του Εργατικού Δικαίου και ένας από το Παιδαγωγικό Τμήμα και αυτή η πενταμελής Επιτροπή να μπορεί να ελέγχει το σύννομο της αιτιολογημένης απόλυσης –γιατί αν πάμε στο ΠΥΣΠΕ και το ΠΥΣΔΕ εκ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Ειδική Αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων):Όσον αφορά στη ρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, πάρα πολύ σωστά αναφέρεται στην αιτιολογική σας έκθεση ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις, με στόχο το κέρδος. Η ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να προσφέρει πρωτίστως σωστή παιδεία, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι και μια επιχείρηση που σε αυτή υπάρχουν εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και αν κλείσει αυτή η επιχείρηση, θα έχουμε και καινούργιους ανέργους που φυσικά δεν τους αντέχει η οικονομία μας. Οπότε, γι' αυτό υπάρχει το Υπουργείο, να τελούν όλα αυτά υπό την εποπτεία τους και να τηρούνται όλοι οι συγκεκριμένοι κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί για να είναι σωστή η λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Νομίζω ότι το Υπουργείο μπορεί να θέσει τέτοιους κανόνες, ώστε και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να λειτουργούν σωστά, αλλά να είναι οι θεσμοί που θα τους έχετε θέσει, κύριε Υπουργέ, έτσι και ο έλεγχος, που να μπορούν και να λειτουργούν αυτοί και να μην κλείσουν, οπότε να διωχθούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και να δημιουργήσουμε καινούργιους ανέργους.

Ως προς την ειδική ρύθμιση των προϋποθέσεων, με τις οποίες ο ένας εργοδότης μπορεί να απολύει τους εργαζόμενους, με όρους πιο αυστηρούς από αυτούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα στην εργατική νομοθεσία. Δεν είμαι σίγουρη αν δικαιολογείτε αυτόν τον ιδιόμορφο χαρακτήρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Φαίνεται ότι η επιδίωξη του Υπουργείου είναι η εξασφάλιση των εργαζομένων. Μάλιστα, στο άρθρο 28, παράγραφος 1, περίπτωση 3Α, «δίνεται η δυνατότητα να λυθεί η σχέση εργασίας, εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος».

Οπότε, ποιος ο λόγος να θέλουμε να εξομοιώσουμε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με τους δημόσιους; Κάπως πρέπει να διαχωριστούν.

Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα στη διασφάλιση των εργαζομένων και το ταυτόχρονο δικαίωμα του εργοδότη, να επιλέγει τους συνεργάτες του.

Αυτή είναι η χρυσή τομή.

Επί των άρθρων, επιφυλάσσομαι για αύριο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΞΓ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.) : Όσον αφορά την τροπολογία, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, εκπρόθεσμη τροπολογία. Η τροπολογία ρυθμίζει κατά κύριο λόγο τους όρους εργασίας στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Η παράγραφος 1 δημιουργεί μεγάλη γραφειοκρατία, διότι υποχρεώνει τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών να αποστέλλουν το ωρολόγιο προγράμματα στη διεύθυνση εκπαίδευσης, προφανώς για λόγους ελεγκτικούς. Αν και η προσπάθεια για έλεγχο, κ. Υπουργέ, είναι σωστή, θα έπρεπε να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για να δηλώνονται τα προγράμματα και οι αλλαγές τους, που στην περίπτωση των φροντιστηρίων είναι πολλές. Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος διοίκησης και δεν βοηθούν την οικονομική δραστηριότητα. Η διοίκηση όφειλε πρώτα να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα και μετά να επιβάλει την αποστολή των στοιχείων. Η παράγραφος ρητά επιβάλλει την πληρωμή στις αργίες με επαύξηση, κάτι που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Με την παράγραφο 3 ο καθορισμός του πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου σε 21 ώρες έρχεται σε αντίθεση και με όσα συμβαίνουν στη δημόσια, εκπαίδευση που το ωράριο είναι 23 ώρες. Δεν θα επιμείνω περαιτέρω επ΄αυτού.
Στην τροπολογία ψηφίζουμε παρών, ζητώντας, κ. Υπουργέ, να ακούσετε την έκκληση που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του χώρου, να αποσύρετε την τροπολογία, να κάνετε διάταξη μ΄αυτούς και να φέρετε μια ρύθμιση που θα τους βρει σύμφωνους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή»): Εγώ θα τοποθετηθώ αύριο και στο σύνολο και για τα άρθρα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ (Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού»):Σε σχέση με την τροπολογία, επίσης θα πάμε στο παρόν, για τον λόγο ότι δεν έγινε η διαβούλευση ακόμα, ενώ και τους φορείς που ακούσαμε το ίδιο μαρτύρησαν, δηλαδή ότι και οι ίδιοι ήταν αιφνιδιασμένοι.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ( Ειδική Αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων)Επί των άρθρων, επιφυλάσσομαι για αύριο.