Η 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας ολοκληρώθηκε. Είναι μια γιορτή που όμως ομολόγησε ένας εθελοντής “είναι αδύνατον να περιγράψεις.

Πρέπει να τη ζήσεις”. Κι αυτό γιατί δεν είναι απλά μια συνάθροιση γλωσσών και πολιτισμών, ούτε μια κατακερματισμένη παρουσίαση εργασιών στα σχολεία, σε πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς, οργανώσεις και καλλιτεχνικά σχήματα. Είναι ένα μωσαϊκο από χρώματα, ήχους και δράσεις που ξεδιπλώνεται και διαχέεται.

Οι επισκέπτες είχαν τη χαρά να γνωρίσουν πολιτισμούς, να σταθούν σε σημαντικά πρόσωπα της δικής τους παράδοσης, να ακούσουν τις μουσικές τους, να δουν τα χαμόγελά τους, να νιώσουν κάτι από την καρδιά τους.Χάρη στην ομάδα έργου της Γιορτής που απαρτίζεται από την κα Αργυρώ Μουμτζίδου (ειδική σε θέματα πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης), τον κο Καρούμπη Αντώνη (αντιδήμαρχο Δια βίου μάθησης και Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης) και την κα Σοφία Ασλανίδου (πρόεδρο των ΔΕΠΘΕ), αλλά και στην υπερπροσπάθεια των υπαλλήλων του τμήματος Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και μιας πλειάδας εθελοντών, η Γιορτή αυτή συνεχίζεται και η δύναμή της είναι τέτοια που μπορεί να γίνει πόλος έλξης για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς από την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το StarClassic Radiο, ως βασικός χορηγός επικοινωνίας της Γιορτής, κάλυψε σχεδόν κάθε δράση από τις 220 που συνέβαιναν στους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου, πήρε συνεντεύξεις, φωτογραφίες και μίλησε με συμμετέχοντες και επισκέπτες, διαπιστώνοντας συνεχώς το κοινό στοιχείο αυτής της μεγάλης συνάντησης: η χαρά. Μια χαρά που ξεχειλίζει και συνεπαίρνει τους πάντες, αφήνοντας πίσω πιθανά οργανωτικά και πρακτικά ζητήματα που πάντα προκύπτουν. Συγχαρητήρια και στους νεαρούς παραγωγούς του StarClassic Radio, που μοιράστηκαν με ενθουσιασμό την παρουσία του αγαπημένου τους ραδιοφώνου σε αυτήν την Γιορτή, μοιράζοντας κάρτες, ενημερώνοντας, παίρνοντας συνεντεύξεις, φωτογραφίες και βίντεο.

Η γλώσσα της επικοινωνίας, βασική γλώσσα των κοινωνικών δικτύων, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου εκπροσωπήθηκε επάξια τόσο από το StarClassic Radio όσο και από το ΤV 100, FM 100. Κάτι πολύ σημαντικό που διαπιστώσαμε σε αυτήν την Γιορτή: εντάσσει έναν ολόκληρο κόσμο, όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης σε μια νέα δυναμική, που λέγεται ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Η Θεσσαλονίκη είναι πολυπολιτισμική, είναι σταυροδρόμι Ανατολής, Δύσης, Βορρά και Νότου, είναι μεσογειακή πόλις, αλλά και πόλη αναφορά της Χερσονήσου του Αίμου και μπορεί μέσα από αυτήν την Γιορτή να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, ως μια πόλη αγκαλιά για όλους τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της.

Αν σκεφτουμε, ότι ήδη στα σχολεία εντάσσεται η Γιορτή της Πολυγλωσσίας ως πρόγραμμα για να παρουσιάσουν τα παιδιά ένα δρώμενο που τιμά την διαφορετικότητα, την συνεργασία και την Ειρήνη, αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρεσβείες και προξενεία, κοινότητες και σύλλογοι, βρίσκουν έναν κοινό χώρο για να επικοινωνήσουν μέσα σε ένα κλίμα χαράς, τότε…θα αγκαλιάσουμε αυτήν την Γιορτή, θα την διεκδικήσουμε, θα την κάνουμε την Γιορτή της Θεσσαλονίκης που όλοι θα μιλάνε για αυτήν και θα την περιμένουν.Εμείς λέμε, καλή αντάμωση και του χρόνου. Ευχόμαστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να καταστήσει την Γιορτή της Πολυγλωσσίας ένα νέο θεσμό της πόλης και να της δώσει τη θέση που της αξίζει.

Γιατί η Γιορτή αυτή δεν είναι τρεις μέρες τον χρόνο. Είναι μια διαδικασία που ξεκινά από τον Σεπτέμβρη, καθώς όσοι συμμετέχουν προετοιμάζονται. Αλλά θα δημιουργήσει, με τη δυναμική που έχει, πολλά γεγονότα και δράσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σαν μικρές λάμψεις πριν την μεγάλη φωταγωγία της Γιορτής. Κλείνουμε, δίνοντας τα ιδιαίτερα συγχαρητήρια μας στην κα Αργυρώ Μουμτζίδου, αναγνωρίζοντάς της τον ρόλο της ψυχής της όλης διοργάνωσης. Με το ενωτικό πνεύμα που την χαρακτηρίζει, την πολύχρωμη φαντασία της που βρίσκει και δημιουργεί παντου γέφυρες επικοινωνίας, αλλά και την επιστημονική της κατάρτιση σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και πολυγλωσσίας, κατόρθωσε ώστε η ιδέα αυτή, γνωστή ήδη σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, να βρει πανελλαδικά χώρο στη Θεσσαλονίκη ως Γιορτή της Πολυγλωσσίας. Και μάλιστα η εξέλιξη της Γιορτής εδώ έχει την ελληνική φαντασία και πρωτοτυπία, γιατί μετέτρεψε τη Γιορτή σε Διεπιστημονικό, Διαπολιτισμικό και Εκπαιδευτικό Γεγονός της χρονιάς. Κι έτσι όσοι συμμετείχαν, βρήκαν μια ευκαιρία να εκφράσουν τον καλύτερο εαυτό τους!

Posted Image

Posted Image

Posted Image

http://starclassic.gr/

Σαββίδης Δημήτρης

Για το StarClassic Radio