3.10.2017, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos

Φέτος το φθινόπωρο ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» τιμά ποιητές και δραματουργούς, διοργανώνοντας δύο βραδιές. Η πρώτη θα έχει ως οικοδεσπότη τον Jean-Pierre Siméon , η δεύτερη είναι αφιερωμένη σε έναν λιγότερο γνωστό Picasso, τον συγγραφέα.

Jean-Pierre Siméon

Ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός, κριτικός, ο Jean-Pierre Siméon είναι ένθερμος μαχητής του ποιητικού λόγου. Ιδρύει το 1986 τη «Εβδομάδα της Ποίησης» στην Clermont-Ferrand και διευθύνει την «Άνοιξη των Ποιητών» από το 2001.

Παρακινημένος από τη φιλοσοφία ενός θεάτρου που είναι στην ουσία του ποιητικό, ο Jean-Pierre Siméon λυπάται που η ποίηση απουσιάζει από τη σκηνή. Ωστόσο το 2009 έλεγε:

«Το θέατρο είναι σήμερα το μόνο μέρος όπου μαζευόμαστε για να ακούσουμε ένα ποίημα.» Αν το θέατρο είναι στην ουσία του ποιητικό, είναι τότε και βαθιά πολιτικό. Η ποίηση ως όχημα, αυτό ακριβώς «το προσπέρασμα του πολιτικού προς το εσωτερικό μυστήριο» για το οποίο κάνει λόγο ο Laurent Terzieff σχετικά με το θεατρικό έργο Φιλοκτήτης του J.-P. Siméon, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή και εμπνευσμένο από το άγαλμα του Giacometti L’homme qui chavire.
(Πηγή: L’Atelier de l’écrivain, J.-P. Siméon)

Συντονισμός συζήτησης: Σπύρος Γιανναράς

Αναγνώσεις: Έφη Θεοδώρου


Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση