Παρουσίαση της έκδοσης με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού

09.11.2017, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η έκδοση Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, αποτελεί μίαν ιδιαίτερη ανθολογία, ποιητικού και πεζού λόγου του ποιητή σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά), όπου ο λυρισμός, η τόλμη και η εκφραστική δύναμη της γραφής τού Ελύτη συνδυάζονται με το χρώμα των εικαστικών του έργων και τις πρωτότυπες μελοποιήσεις ποιημάτων του από τον Γιώργο Κουρουπό, που συνοδεύουν την έκδοση σε δύο CD.

Για την πραγματοποίηση της έκδοσης συγκεντρώθηκαν προηγούμενες μεταφράσεις καταξιωμένων μεταφραστών, αλλά έγιναν και νέες, ειδικά για την έκδοση. Περιλαμβάνονται μεταφράσεις των: Olga Broumas, Κίμωνα Φράιερ, Jeffrey Carson, Νίκου Σαρρή, Edmund Keeley και Γιώργου Σαββίδη, Xavier Bordes και Robert Longueville, Mala Soufarapis, Jacques Lacarrière , Michel Volkovitch, Αγγελικής Ιονάτου, Robert Levesque, Κων. Καΐτέρη, V. Rotolo, Tino Sangiglio, Mario Vitti, Filippo Maria Pontani, Massimo Cazzulo, Nicola Crocetti, Fr. Torres Córdoba, José Antonio Moreno Jurado, Román Bermejo, Pedro Βádenas de la Peña, Alfonso Silván Rodríguez, Miguel Castillo Didier, Horacio Castillo. Οι μεταφραστές επικεφαλής, που εργάστηκαν συστηματικά επιλέγοντας και μεταφράζοντας είναι οι David Connolly, Paola Maria Minucci, Beatrice Stelio Connolly και Νίνα Αγγελίδη, οι οποίοι θα παραβρίσκονται και θα διαβάσουν ποιήματα καθένας στη γλώσσα του.

Για την έκδοση θα μιλήσει ο David Connolly, καθώς και η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και η διευθύντρια των εκδόσεων Ίκαρος, Κατερίνα Καρύδη.

Μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη από τον Γιώργο Κουρουπό, που περιλαμβάνονται στην έκδοση, θα ερμηνεύσουν ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και η σοπράνο Μάιρα Μηλιολιδάκη, δίνοντας δείγματα από την μουσική του Γιώργου Κουρουπού, που ξέρει να συνταξιδεύει αβίαστα με το λυρισμό και τη διανοητική δύναμη της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη.

Υπό την αιγίδα της EUNIC Hellas και τη συνεργασία των British Council, Instituto Cervantes de Atenas, Institut Français de Grèce, Istituto Italiano di Cultura di Atene και των εκδόσεων Ίκαρος.

Είσοδος ελεύθερη.