Η ελληνική επικαιρότητα που καλυπτόταν μόνο με αποσπασματικό τρόπο μέχρι τώρα θα καλύπτεται στο εξής σε 24ωρη βάση από το ευρωπαϊκό ενημερωτικό κανάλι και η ατζέντα των θεμάτων θα καταρτίζεται από το δημοσιογραφικό δυναμικό της Αθήνας σε συνεννόηση με τα επιτελικά στελέχη στα κεντρικά του Euronews, στη Λυών.

Το ελληνικό Euronews θα μεταδίδεται επίγεια ψηφιακά με ελεύθερη πρόσβαση για τους έλληνες τηλεθεατές και ταυτόχρονα το 24ωρο πρόγραμμα θα μπορούν εν δυνάμει να παρακολουθούν (στη γλώσσα τους) 3,5 δισ. τηλεθεατές από όλον τον κόσμο μέσα από τις δορυφορικές συχνότητες του μητρικού Euronews.

Βέβαια η ελληνική ειδησεογραφία, α λα Euronews, δεν θα μεταφράζεται (ούτε θα υποτιτλίζεται) όπως αποσαφήνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του δικτύου Μάικλ Πίτερς αλλά «400 δημοσιογράφοι από 25 εθνότητες που εργάζονται στα κεντρικά στη Λυών με τα στοιχεία των ελλήνων συναδέλφων τους και σε συνεννόηση μαζί τους θα γράφουν τα σπικάζ, δηλαδή τα κείμενα για τα ρεπορτάζ των βίντεο», τα οποία στη συνέχεια θα μεταδίδονται από το δίκτυο στις 12 - με την προσθήκη της ελληνικής - γλώσσες που καλύπτει το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι.

Το κανάλι θα είναι έτοιμο να εκπέμψει στις τηλεοπτικές οθόνες και σε όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες πολυμέσων και εφαρμογών του Euronews τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι εν τέλει περίπου πέντε δισ. άνθρωποι δυνητικά θα έχουν ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα με κάποιον τρόπο (YouTube, Dailymotion, livestation, real, onet.tv, newstube, facebook, twitter, smpartphones, tabs).

Σαράντα νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η λειτουργία του ελληνικού Euronews. Το τηλεοπτικό δίκτυο αναζητά χώρο 500 τ.μ. για τις υπηρεσίες του, τις οποίες θα στελεχώσει με 20 έλληνες δημοσιογράφους και άλλους 20 τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους.

Η διαδικασία στελέχωσης για την ελληνική υπηρεσία του Euronews θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ ανεπίσημα έχουν καταλήξει στον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, τον οποίο και θα ανακοινώσουν οι επιτελείς του δικτύου όταν θα έχει κλείσει η συμφωνία. Η προκήρυξη για την πρόσληψη των δημοσιογράφων και τεχνικών θα γίνει άμεσα και μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνονται η γνώση ξένων γλωσσών και η εμπειρία σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

Στην ατζέντα των θεμάτων πέραν των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων θα προστεθούν, όπως τονίστηκε, και πολιτιστικά ρεπορτάζ και θα δοθεί έμφαση στα σημαντικά φεστιβάλ που διοργανώνονται.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Euronews θα ενημερώνει τους έλληνες τηλεθεατές. Από τα κεντρικά στη Λυών και μέσω των δορυφορικών συχνοτήτων της ΕΡΤ μεταδιδόταν στην Ελλάδα δελτίο που παρουσίαζε το 1996 ο δημοσιογράφος τότε της ΕΡΤ Σίμος Κεδίκογλου.

Εκτοτε η σχέση Ελλάδας - Euronews ατόνησε και έπεσε σε αδράνεια. Το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε από την πλευρά του Euronews για δημιουργία ελληνόφωνου καναλιού με έδρα την Αθήνα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αλλά η τότε διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρήστο Παναγόπουλο είχε απορρίψει την πρόταση ως αδιάφορη για το ελληνικό κοινό.

Μόλις πριν από λίγο καιρό το ΔΣ της ΕΡΤ ενέκρινε την εισήγηση για την ένταξη της ελληνικής ως 12ης γλώσσας στο πρόγραμμα του ειδησεογραφικού δικτύου Euronews, του οποίου η ΕΡΤ είναι ιδρυτικό μέλος, μαζί με το ΡΙΚ.

tanea.gr