Κύπρος: Μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι σημερινοί τελειόφοιτοι των λυκείων οι οποίοι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν είναι μόνο τι να σπουδάσουν αλλά και πού. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, ενώ τα κριτήρια εισδοχής στα πανεπιστήμια διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Το ίδιο και το ύψος των διδάκτρων, καθώς και τα έξοδα διαμονής. Χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές στο εξωτερικό παρέχει στους ενδιαφερόμενους η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για τα εκπαιδευτικά συστήματα δεκατεσσάρων χωρών, σύμφωνα με το σχετικό υλικό που παρέχει η ΥΣΕΑ:

Αγγλία

Το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας αποτελείται από περισσότερα από 200 πανεπιστήμια, κολέγια και άλλα ιδρύματα, τα οποία στην πλειονότητα είναι δημόσια. Η Αγγλία έχει μακρά παράδοση στην εκπαίδευση και αρκετά από τα πανεπιστήμιά της εμφανίζονται συχνά στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Τα πανεπιστήμια της Αγγλίας προσφέρουν πρώτο τίτλο σπουδών, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Το bachelor degree αποκτάται μετά από τρία χρόνια πλήρους φοίτησης με κάποιες εξαιρέσεις, όπως Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική. Το μεταπτυχιακό απονέμεται μετά από εκπαίδευση ενός έτους και το διδακτορικό μετά από σπουδές τριών-τεσσάρων ετών. Τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο σπουδών και το πανεπιστήμιο, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα GCE και τα A-Levels σε διάφορα θέματα. Επίσης, ο υποψήφιος θα πρέπει να κατέχει απολυτήριο αναγνωρισμένης δευτεροβάθμιας σχολής και να αποδείξει γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί αρχικά να ζητήσει πληροφορίες που χρειάζεται από το Βρετανικό Συμβούλιο της χώρας του ή από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Όταν καταλήξει θα πρέπει να κάνει την αίτησή του μέσω του κεντρικού φορέα εισαγωγής σε πανεπιστήμια και κολέγια, του λεγόμενου UCAS. Όσον αφορά στη στέγαση, συνίσταται στους φοιτητές να δηλώνουν στο πανεπιστήμιο αν ενδιαφέρονται για εξασφάλιση δωματίου στη φοιτητική εστία. Συνήθως οι πρωτοετείς έχουν προτεραιότητα στην εξασφάλιση στέγης. Επίσης, ο φοιτητής μπορεί να ενοικιάσει διαμέρισμα μαζί με άλλους. Τα ενοίκια διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, με αυτή του Λονδίνου να είναι η πιο ακριβή. Εξάλλου, οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ καταβάλλουν τα ίδια δίδακτρα με τους Άγγλους πολίτες. Τα δίδακτρα ποικίλουν ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα σπουδών και φτάνουν μέχρι τις 9.000 στερλίνες.

Φοιτητικά Νέα - Foititikanea.gr

Αυστρία

Στο αυστριακό σύστημα συναντάμε περισσότερα από 20 δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση μέσα από ένα πλήρες φάσμα προγραμμάτων. Το bachelor είναι τρία έτη φοίτησης, το master ένα με δύο έτη φοίτησης και το medical doctorate είναι διάρκειας έξι ετών. Η εισδοχή στα αυστριακά πανεπιστήμια δεν είναι ανταγωνιστική. Οι υποψήφιοι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισδοχής, μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα της επιλογής τους, με εξαίρεση κάποια προγράμματα, όπως στον τομέα της Ιατρικής και της Ψυχολογίας. Για την εγγραφή ο αιτητής πρέπει να διαθέτει A-Level ή δίπλωμα λυκείου που να θεωρείται ισοδύναμο με το αυστριακό πιστοποιητικό εξέτασης Matura, ή μπορεί να ολοκληρώσει τριετή μελέτη σε άλλο πιστοποιημένο εκπαιδευτικό ίδρυμα Μετα-δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας. Οι εγγραφές γίνονται το αργότερο ως την 1η Σεπτεμβρίου ή ως την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους για το επόμενο εξάμηνο. Δίδακτρα στα αυστριακά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν, συνεπώς η φοίτηση είναι δωρεάν. Αν ο φοιτητής δεν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο προκαθορισμένο χρόνο, θα πρέπει να πληρώσει κάποιο ποσό διδάκτρων ανά εξάμηνο.

Βουλγαρία

Η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται από τα πανεπιστήμια, τα παιδαγωγικά ινστιτούτα, τα οικονομικά ινστιτούτα, τις γεωπονικές σχολές, τα τεχνολογικά ινστιτούτα, τις ιατρικές σχολές, τις σχολικές καλών τεχνών και τη σχολή φυσικής αγωγής-αθλητισμού. Όλοι οι υποψήφιοι που θα σπουδάσουν στη Βουλγαρία πρέπει να παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκμάθησης της βουλγαρικής γλώσσας διάρκειας εννιά μηνών. Τα δίδακτρα στις περισσότερες σχολές κυμαίνονται περίπου στα ακόλουθα επίπεδα: α) Για bachelor €2.500-€8.000 το χρόνο, β) μάστερ €3.000-€6.000 το χρόνο και γ) διδακτορικό €3.000-€8.000 το χρόνο. Τα πανεπιστήμια συνήθως προσφέρουν διαμονή σε φοιτητικές εστίες ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Γαλλία

Το γαλλικό σύστημα περιλαμβάνει δημόσια πανεπιστήμια και μικρότερες εξειδικευμένες σχολές που μπορεί να είναι δημόσιες ή ιδιωτικές. Τα δημόσια πανεπιστήμια και σχολές χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, εκτός από ελάχιστα τέλη εγγραφής που καταβάλλουν οι φοιτητές. Επίσης, η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό επαγγελματικό πρόγραμμα που εστιάζεται σε επαγγέλματα κατασκευής, εμπόριο και υπηρεσίες. Κόστος σπουδών: 1) Τέλη εγγραφής: σε πανεπιστήμιο €120-€350 το χρόνο και σε ανώτατες σχολές από €300 για τις δημόσιες σχολές μηχανικών και μέχρι €1.400 για μερικές άλλες σχολές. 2) Υποχρεωτικές ασφάλειες: Ασφάλεια ασθενείας €180 το χρόνο και ιδιωτική ασφάλεια €150-€550 το χρόνο. 3) Καθημερινά έξοδα: Στέγαση €150-€600 το μήνα, διατροφή €150-€250 το μήνα και μέσα μεταφοράς €50-€130 το μήνα.

Γερμανία

Το γερμανικό σύστημα διαθέτει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και υπάρχουν 409 αναγνωρισμένα ιδρύματα σε 165 πόλεις, τα οποία προσφέρουν 14.500 διαφορετικά πτυχιακά προγράμματα. Υπάρχουν τριών ειδών ιδρύματα: πανεπιστήμια, πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και κολέγια καλών τεχνών. Κριτήρια εισδοχής είναι το απολυτήριο, η γνώση γερμανικής γλώσσας και εξετάσεις για κλάδους τέχνης, μουσικής και αθλητικά. Οι αιτήσεις γίνονται δύο φορές το χρόνο. Τα δίδακτρα είναι €500 το εξάμηνο και περίπου €800 τα έξοδα διαβίωσης. Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιορισμοί σε Ιατρική, Κτηνιατρική, Οδοντιατρική και Ψυχολογία. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από τα αντίστοιχα πανεπιστήμια.

Ισπανία

Το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελείται από 77 δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς επίσης και άλλες μη πανεπιστημιακές σχολές που προσφέρουν προγράμματα για τον τουρισμό, τις τέχνες και τη φυσική αγωγή. Λιγότερο από 2% των φοιτητών στην Ισπανία είναι από το εξωτερικό. Εκείνοι που επιλέγουν να σπουδάσουν στη χώρα το κάνουν μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής ή επιλέγουν ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, που είναι συνήθως αμερικάνικο ή ευρωπαϊκό. Στα δημόσια τα δίδακτρα φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ περίπου ετησίως, ενώ στα ιδιωτικά διαφέρουν από ίδρυμα σε ίδρυμα. Οι υπήκοοι των χωρών της ΕΕ δε χρειάζονται ειδική άδεια εισόδου και παραμονής στη χώρα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ΝΙΕ (Numero De Identification de Extranjeros) κατά την άφιξή τους, καθώς είναι ένα απαραίτητο έγγραφο για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ή για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες υγείας.

Ιταλία

Υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, πανεπιστήμια εξ αποστάσεως, ακαδημίες καλών τεχνών και πολυτεχνικές σχολές. Υπάρχουν περίπου 3.000 πανεπιστημιακά τμήματα. Τα δύο τρίτα αυτών είναι με ελεύθερη πρόσβαση. Απαιτείται η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου και συνιστάται η γνώση ιταλικής γλώσσας (επίπεδο Β2). Οι κάτοχοι αναγνωρισμένου πιστοποιητικού γλωσσομάθειας του επιπέδου Β2 απαλλάσσονται από την εξέταση γλώσσας - όπου προβλέπεται. Το υπόλοιπο ένα τρίτο των τμημάτων έχει προγραμματισμένο αριθμό εισακτέων για τα οποία προβλέπεται τεστ εισαγωγής. Το κάθε πανεπιστήμιο καθορίζει αυτόνομα το περιεχόμενο των εξετάσεων: Δεν εξετάζεται η προηγούμενη επίδοση σε συναφή μαθήματα, ούτε προαπαιτείται η παρακολούθηση συγκεκριμένων μαθημάτων ως προϋπόθεση για πρόσβαση στο πανεπιστήμιο. Όσον αφορά στο κόστος σπουδών και διαβίωσης: α) Φόροι πανεπιστημίου και βιβλία €1.500-€2.500 βάσει οικογενειακού εισοδήματος και σχολής. β) Κόστος διαμονής και διαβίωσης €800-€1.500 με βάση τον τύπο του καταλύματος. Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα ως πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ να εργαστούν με μερική απασχόληση, πρακτική πολύ κοινή στο φοιτητικό κόσμο.

Ουγγαρία

Τ

ο σύστημα της Ουγγαρίας αποτελείται από δημόσια, ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια τα οποία προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών η μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Από το 2010 υπάρχουν 18 κρατικά πανεπιστήμια, 7 ιδιωτικά πανεπιστήμια, 12 κρατικά κολέγια και 34 ιδιωτικά κολέγια. Γλώσσες διδασκαλίας είναι η ουγγρική, η αγγλική, η γερμανική και η γαλλική ανάλογα με το ίδρυμα. Η διαδικασία εισδοχής πραγματοποιείται σε δύο τετράμηνα. Για ακριβείς πληροφορίες υποβολής αιτήσεων στα πανεπιστήμια, καλό είναι να ενημερωθείτε έγκαιρα από τα ίδια τα ιδρύματα. Οι προθεσμίες για προγράμματα ξένων γλωσσών μπορεί να διαφέρουν από τις κανονικές ημερομηνίες εισδοχής. Οι υποψήφιοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για απεριόριστο αριθμό θέσεων στο πλαίσιο των διαδικασιών αυτών. Τα δίδακτρα ποικίλουν και κυμαίνονται: από €2.500 ανά τετράμηνο για πρώτο πτυχίο, από €2.750 ανά τετράμηνο για μάστερ και από €4.500 ανά τετράμηνο για μεταπτυχιακό.

Ρωσία

Διαθέτει περισσότερα από 1.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα οποία τα 650 είναι κρατικά και τα 450 ιδιωτικά. Ο κύκλος σπουδών διαρκεί περίπου τέσσερα με έξι χρόνια. Η εισδοχή στα κρατικά πανεπιστήμια είναι πιο ανταγωνιστική από τα ιδιωτικά. Για εγγραφή σε ρωσικό πανεπιστήμιο είναι απαραίτητα: απολυτήριο, γνώση ρωσικής γλώσσας, εξετάσεις εισδοχής από το πανεπιστήμιο ανάλογα με τον κλάδο σπουδών που θέλει να ακολουθήσει κάποιος. Οι αιτήσεις γίνονται από 1η Μαΐου και οι εγγραφές τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ τα μαθήματα αρχίζουν 1η Σεπτεμβρίου. Απαραίτητα δικαιολογητικά: αίτηση, διαβατήριο, απολυτήριο λυκείου, student visa, πιστοποιητικό υγείας, AIDS/HIV πιστοποιητικό, δώδεκα φωτογραφίες διαβατηρίου. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από €700-€2.100.

Σκωτία

Από το 2010 υπάρχουν 20 δημόσια πανεπιστήμια και 43 δημόσια κολέγια. Η εισδοχή στα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Σκωτίας, όπως το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο St. Andrews απαιτούν από τους νεοεισερχόμενους φοιτητές υψηλές ακαδημαϊκές βαθμολογίες. Γενικά τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν κατά πανεπιστήμιο και πρόγραμμα. Φοιτητές που προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ καταβάλλουν τα ίδια δίδακτρα με τους υπηκόους της χώρας. Τα δίδακτρα ποικίλουν ανάλογα εμ το ακαδημαϊκό ίδρυμα και το πρόγραμμα σπουδών.

Σουηδία

Τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας προσφέρουν πρώτο πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα. Τα πανεπιστημιακά κολέγια, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, προσφέρουν δίπλωμα, πρώτο πτυχίο και μεταπτυχιακό αν και μερικά έχουν λάβει άδεια να προσφέρουν περιορισμένο αριθμό διδακτορικών διπλωμάτων. Υπάρχουν επίσης, πάνω από δώδεκα ανεξάρτητες σχολές με το δικαίωμα να απονέμουν τίτλους επαγγελματικών προσόντων στη ψυχοθεραπεία. Απαραίτητο κριτήριο εισδοχής είναι το απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης. Επίσης ο φοιτητής πρέπει να έχει παρακολουθήσει στη Μέση Εκπαίδευση μαθήματα Μαθηματικών στο σουηδικό επίπεδο Μαθηματικά Α (περίπου δέκα χρόνια μαθηματικών σπουδών). Σημειώνεται ότι εκτός από τα πιο πάνω, τα περισσότερα προγράμματα σπουδών απαιτούν και ειδικά κριτήρια εισδοχής. Ως προς τα δίδακτρα, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από την κυβέρνηση και συνεπώς δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τσεχία

Διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα και προσφέρει πολλά προγράμματα σπουδών και στην αγγλική γλώσσα. Το κόστος είναι χαμηλό γιατί δεν υπάρχουν δίδακτρα στα περισσότερα προγράμματα. Για την εισδοχή των φοιτητών απαραίτητα κριτήρια είναι: α) απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης, β) εξετάσεις εισδοχής από το πανεπιστήμιο ανάλογα με τον κλάδο και γ) καλή γνώση της γλώσσας - προσφέρονται προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας για ένα χρόνο. Οι αιτήσεις προμηθεύονται από τα πανεπιστήμια μέσω διαδικτύου και μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικώς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή Μαρτίου. Εξετάσεις εισδοχής γίνονται συνήθως από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για τους κλάδους των Καλών Τεχνών οι εξετάσεις γίνονται νωρίτερα τον Ιανουάριο και η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι τέλος Νοεμβρίου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομίσουν οι υποψήφιοι φοιτητές είναι: απολυτήριο μεταφρασμένο στα ελληνικά και πιστοποιημένο από το ΓΤΠ, διαβατήριο, ασφάλεια υγείας, πιστοποιητικό γλώσσας και επιστολή αποδοχής. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο η τσεχική κυβέρνηση προσφέρει υποτροφίες για ξένους φοιτητές.

Φινλανδία

Στη χώρα έχει ξεκινήσει μια εθνική στρατηγική για τη δημιουργία μιας «πληροφορημένης κοινωνίας» και η προσπάθεια αυτή βασίζεται στον πληθυσμό της, ο οποίος έχει υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει λάβει μεγαλύτερη προσοχή και χρηματοδότηση κατά την τελευταία δεκαετία. Τα φιλανδικά ιδρύματα παρέχουν πάνω από 340 προγράμματα σπουδών και όλα οδηγούν σε αναγνωρισμένα πτυχία. Για εγγραφή σε πανεπιστήμιο ο υποψήφιος θα πρέπει: α) Να καταθέσει επικυρωμένα επίσημα αντίγραφα σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, β) να πληροί τις απαιτήσεις του πανεπιστήμιου για την αγγλική γλώσσα όπως ορίζονται από το ίδρυμα, γ) συνήθως απαιτείται πιστοποιητικό TOEFL ή IELTS και δ) να περάσει με επιτυχία εισαγωγικές εξετάσεις. Διευκρινίζεται ότι ένας υποψήφιος μπορεί να πληροί όλες τις προδιαγραφές αλλά να αποκλειστεί εάν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων δεν είναι ικανοποιητικά. Δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους πολίτες της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Φινλανδία γενικά το κόστος ζωής θεωρείται σχετικά υψηλό και τα μηνιαία έξοδα του φοιτητή αρχίζουν από €700.

Βέλγιο

Οι τρεις εθνικές γλώσσες του Βελγίου είναι τα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν κέντρα γλωσσών στα οποία οι φοιτητές μπορούν να μελετήσουν γαλλικά ή ολλανδικά ως ξένη γλώσσα. Επίσης, πολλά ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα στα αγγλικά. Η εισδοχή είναι ανοικτή σε όποιον έχει αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, για προγράμματα στους τομείς της ιατρικής, μηχανικής των επιχειρήσεων και των τεχνών απαιτείται από τους υποψήφιους να πετύχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις. Αν και η φοίτηση είναι δωρεάν, η κυβέρνηση του Βελγίου καθορίζει τέλη εγγραφής για όλα τα δημόσια ιδρύματα. Στη φλαμανδική κοινότητα για παράδειγμα, τα τέλη αυτά ανέρχονται σε €600 περίπου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δίδακτρα είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων. Οι προσωπικές δαπάνες των φοιτητών είναι περίπου €800 τον μήνα και περιλαμβάνουν στέγαση, διατροφή, υλικά σπουδών και έξοδα μετακίνησης.

Πηγη Ο Φιλελεύθερος