Το πρόγραμμα VRIκα! είναι το πρόγραμμα υποτροφιών που προσφέρει η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.Από το 2004, έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 140 Έλληνες φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Γαλλία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αριστείας.

Το πρόγραμμα καταρτίζεται σε συνεργασία με πολλούς Έλληνες και Γάλλους εταίρους : επιχειρήσεις, κοινωφελή ιδρύματα, ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικά ιδρύματα κ.ά.

Το πρόγραμμα VRIκα! παρέχει υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τετραετές πρόγραμμα σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα (“πτυχίο”) και επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Γαλλία. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει σε συνάρτηση με τις άριστες επιδόσεις τους, τη συνοχή που παρουσιάζουν τα σχέδιά τους και τα κίνητρά τους.

Προσφέρονται διαφορετικοί τύποι υποτροφιών :

- υποτροφίες της Γαλλικής Πρεσβείας, για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών 2ου επιπέδου (Μaster 2), σε όλα τα επιστημονικά πεδία, οι οποίες περιλαμβάνουν, στους υποψηφίους που θα επιλεγούν, ένα μηνιαίο επίδομα και την ιδιότητα του υποτρόφου της γαλλικής κυβέρνησης και τις παροχές που προβλέπονται για τους δικαιούχους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στέγαση και τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης.

- υποτροφίες που χορηγούνται από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν ένα μηνιαίο επίδομα στους υποψηφίους που επιλέγουν.

- υποτροφίες από συνεργαζόμενα γαλλικά ιδρύματα. Χορηγούνται για προγράμματα σπουδών που αφορούν συγκεκριμένους τομείς ή/και συγκεκριμένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Οι υποτροφίες μπορεί, κατά περίπτωση, να περιλαμβάνουν μηνιαία επιχορήγηση ή/και μείωση των διδάκτρων.

Η αίτηση για υποτροφία πραγματοποιείται παράλληλα με την αίτηση στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση της υποτροφίας είναι να είστε αποδεκτοί από το ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης. Απαιτείται λοιπόν να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες με τα γαλλικά ιδρύματα της επιλογής σας.