Σύμφωνο ελληνογαλλικής συνεργασίας για τα ΑΕΙ

Σύμφωνο συνεργασίας συνυπέγραψαν οι σύνοδοι των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων και των προέδρων γαλλικών ανώτατων ιδρυμάτων, στο Παρίσι.

Με τη συμφωνία αυτή οι εκπρόσωποι των ελληνικών και των γαλλικών πανεπιστημίων δεσμεύονται να προωθήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών, καλών πρακτικών και κοινών θέσεων για την ανάπτυξη των ιδρυμάτων τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αυτονομία τους, τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη διεθνοποίησή τους.

Οι δύο σύνοδοι δεσμεύονται επίσης να ισχυροποιήσουν τη συνεργασία τους στον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ερευνας.

Ηδη οι δύο Σύνοδοι άρχισαν τον σχεδιασμό κοινών ενεργειών, όπως την οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στις πανεπιστημιουπόλεις τους, τη θεσμοθέτηση κοινών διπλωμάτων σπουδών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), και τη διεξαγωγή από κοινού αλλά και με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια «θερινών σχολείων».

Συνυπέγραψαν, επίσης, κοινή διακήρυξη για τη σπουδαιότητα των επενδύσεων στην έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση, που επειγόντως πρέπει να εξασφαλίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις δραστικές, και σε ορισμένες περιπτώσεις απαράδεκτες, μειώσεις που υφίστανται τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη.

Οι σύνοδοι θεωρούν ότι πρέπει απαρέγκλιτα να στηριχθούν, αλλά και να ενταθούν οι προσπάθειες των κρατών-μελών, ώστε οι δαπάνες και οι επενδύσεις για την ανώτατη παιδεία και την έρευνα να μην συμπεριλαμβάνονται στο ανώτατο όριο του 3% των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που επιβάλλεται στις χώρες της ευρωζώνης.