Eνώπιον των πιο μαζικών κινητοποιήσεων της μεταπολίτευσης στο χώρο της Παιδείας βρίσκεται η κυβέρνηση. Δάσκαλοι, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, διοικητικοί υπάλληλοι και διδάσκοντες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκονται σε τροχιά πολύπλευρων κινητοποιήσεων.

Απεργία διαρκείας σε γυμνάσια και λύκεια >>>> .

Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, επικύρωσαν χθες το βράδυ την πρόταση για κινητοποιήσεις με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΛΜΕ υπέρ της πρότασης για απεργία διαρκείας τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό άνω του 90%) των προέδρων των ΕΛΜΕ. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε θετική ψήφο των 72 από τους 85 προέδρους τοπικών ενώσεων.

Ο αγιασμός στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο, ενώ ομαλά αναμένεται να κυλήσει η πρώτη εβδομάδα του νέου σχολικού έτους. Μάλιστα, οι καθηγητές θα προβούν σε ενημέρωση των μαθητών και των γονιών τους ζητώντας τη στήριξη και την καταννόησή τους στον απεργιακό αγώνα. Ήδη έδωσαν στη δημοσιότητα και επιστολή όπου εκθέτουν ένα προς ένα τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με την απόφαση των προέδρων των ΕΛΜΕ, «λουκέτο» σε γυμνάσια και λύκεια θα μπει από τις 16 μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου οι πρόεδροι των Ενώσεων, θα επανεξετάζουν τη στάση τους.

Κοινό μέτωπο των εκπαιδευτικών

Στο μεταξύ κοινό απεργιακό μέτωπο συγκροτούν οι εκπαιδευτικοί και των δυο βαθμίδων σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Σήμερα στις 10 το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των προεδρείων των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ για τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου. Παράλληλα, σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των δασκάλων και στις 12 του μήνα θα συνέλθει η ολομέλεια των προέδρων όπου θα αποφασιστεί η τελική στάση του κλάδου για κινητοποιήσεις. Μάλιστα, η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της και στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διαβεβαιώνοντας ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών.

Στον αέρα εξεταστική και εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εικόνα αναταραχής, όμως, υπάρχει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω της επερχόμενης διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων. Προβλήματα εκτιμάται ότι θα προκύψουν τόσο στην ομαλή ολοκλήρωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όσο και στις εγγραφές των πρωτοετών που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 27 του μήνα.

Η σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε χθες την αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος για μια εβδομάδα, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι' αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη, ενώ σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.

Σε απεργία έως τις 16 Σεπτεμβρίου κατέληξε χθες και η γενική συνέλευση των μελών ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος αποφάσισε ομόφωνα να συμπαραταχθεί με τους διοικητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους στον αγώνα κατά των μέτρων των απολύσεων και της διαθεσιμότητας.

Στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν από σήμερα και στην πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας, που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία τους ενάντια στη διαθεσιμότητα, θα συμμετάσχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).

Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του, από σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Η αντιπαράθεση για το εκπαιδευτικό αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στη βουλή, όπου θα συνεδριάσει η ολομέλεια για να συζητήσει το νομοσχέδιο για τη νέα δομή του Λυκείου. Ήδη από χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης διαμήνυσε ότι όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδειχθεί κυβερνών κόμμα, θα ανατρέψει νομοθετικά όλες τις ρυθμίσεις για την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, αποκαθιστώντας τις αδικίες.


Real.gr