Στα φετινά αποτελέσματα αποτυπώθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η αγωνία των παιδιών να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να επιλέξουν τμήματα που να δίνουν ελπίδα για επαγγελματική αποκατάσταση είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Οι υποψήφιοι έλαβαν υπόψη τις μηδενικές προσλήψεις που γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια σε μόνιμους δασκάλους και καθηγητές, τον περιορισμό του αριθμού των αναπληρωτών και γύρισαν την πλάτη στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξασφάλιζαν στους αποφοίτους δουλειά με το που έπαιρναν το πτυχίο στα χέρια τους.

Οι περιζήτητες οι σχολές με επαγγελματική αποκατάσταση είναι: >>>.

Τουρισμός:

Η έκρηξη στις αφίξεις τουριστών τη φετινή χρονιά και η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό στα ξενοδοχεία αλλά και σε άλλες τουριστικές επιχειρήσεις αφύπνισαν τους υποψηφίους οι οποίοι επέλεξαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τις αντίστοιχες σχολές.



Με δεδομένο ότι από τον τουρισμό θα ανοίξουν τα επόμενα χρόνια χιλιάδες θέσεις εργασίας, η αποφοίτηση από μια σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό επαγγελματική αποκατάσταση. Άλλωστε και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό ζητούν εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Επίσης, άνοδος σημειώθηκε σε αρκετές σχολές Νοσηλευτικής, όπου υπάρχουν ανάγκες στην αγορά εργασίας, αλλά και στο τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ιωαννίνων, το οποίο χρόνο με τον χρόνο και εξαιτίας του εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου του, προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων υποψηφίων.

Παιδαγωγικά: Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα τηςΑνώτατης Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, είχε πέρυσι 1.433 πρώτες προτιμήσεις, οι οποίες περιορίστηκαν φέτος σε 584.

Αντίστοιχα, στο τμήμα της Αθήνας, ως πρώτη επιλογή το δήλωσαν φέτος 737 υποψήφιοι από 1.335 την περσινή χρονιά.Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση με τις προσλήψεις καθηγητών ειδικοτήτων, καθώς η στρόφιγγα των διορισμών έχει κλείσει και παρά τον μεγάλο αριθμό των συνταξιοδοτήσεων που παρατηρείται κάθε χρόνο, οι αναπληρώσεις είναι ελάχιστες.

Η εικόνα από την πορεία των βάσεων εισαγωγής δείχνει ότι οι αριστούχοι υποψήφιοι με βαθμολογίες που ξεπέρασαν ακόμη και τα 19.000 μόρια, επέλεξαν τις ελάχιστες σχολές που δίνουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Αυτές δεν είναι άλλες από τις Στρατιωτικές, οι οποίες είχαν φέτος την τιμητική τους καθώς σχεδόν στο σύνολό τους ανέβηκαν οι βάσεις.

Άνοδος των βάσεων, όμως, παρατηρήθηκε και σε αρκετά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία φαίνεται πως εξασφαλίζουν σε πολλές περιπτώσεις ευκολότερα εργασία σε σχέση με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Όσον αφορά τις υψηλόβαθμες σχολές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των πρώτων προτιμήσεων σε σχολές Ψυχολογίας του Αριστοτελείου και του Παντείου, στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στις αρκετές Ιατρικές σχολές. Αντίθετα, περιορίστηκαν δραματικά οι πρώτες προτιμήσεις στα Παιδαγωγικά τμήματα, ενώ εντύπωση προκαλεί η κάμψη που παρατηρείται σε ορισμένα Πολυτεχνικά. Συγκεκριμένα, το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών επιλέχθηκε φέτος ως πρώτη προτίμηση από 659 υποψήφιους έναντι 879 πέρυσι, ενώ στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, οι πρώτες επιλογές έπεσαν στο μισό.


Επιασαν «ταβάνι» οι βάσεις στις Στρατιωτικές: Παρά τη γενικευμένη πτώση των βάσεων ακόμη και για τις περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές, η εικόνα για τα Στρατιωτικά Τμήματα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ήδη υψηλές βάσεις πήραν την… ανιούσα. Η σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΟΠΛΑ) ανέβηκε φέτος κατά 432 μόρια ενώ η αντίστοιχη για τα (ΣΩΜΑΤΑ) κατά 229.

Οι υποψήφιοι που επέλεξαν στο μηχανογραφικό τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΜΑΧΙΜΟΙ) χρειάστηκαν 154 περισσότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι, αφού η βάση διαμορφώθηκε στα 17.052 μόρια. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τις ειδικές κατηγορίες, φτάνοντας τα +488 μόρια. Όσον αφορά τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ), η βάση σκαρφάλωσε στα 17.817 μόρια (+225).

Το ενδιαφέρον και η ζήτηση των υποψηφίων για τις Στρατιωτικές σχολές φαίνεται και από το γεγονός ότι στο Ιατρικό (ΣΣΑΣ) διαμορφώθηκε φέτος η υψηλότερη βάση εισαγωγής απ” όλα τα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η βάση εισαγωγής έφτασε τα 19.207, όταν η Ιατρική Αθήνας δεν ξεπέρασε τα 18.916. Η βάση στο Οδοντιατρικό (ΣΣΑΣ) κρατήθηκε στα περσινά επίπεδα (18.889), ενώ μικρή κάμψη σημειώθηκε στο αντίστοιχο Φαρμακευτικό, με τη βάση εισαγωγής να σταματάει στα 18.860 μόρια.

Σε ποια τμήματα ΤΕΙ ανέβηκε ο πήχης: Η στροφή των υποψηφίων προς συγκεκριμένα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων συνεχίστηκε και φέτος, καθώς, όπως φάνηκε, υπήρξαν αρκετά στα οποία οι βάσεις εισαγωγής ανέβηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου που εδρεύει στα Ιωάννινα. Η βάση ανέβηκε κατά 270 μόρια, όταν στο σύνολο σχεδόν των σχολών του επιστημονικού πεδίου που εντάσσονται καταγράφηκε σημαντική κάμψη των βάσεων.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Ηπείρου, φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο «Λογοθεραπευτές ή Θεραπευτές του Λόγου» και απασχολούνται αυτοδύναμα ή σε συνεργασία στους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Λογοθεραπείας, δηλαδή της επιστήμης που έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία-Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), Μη λεκτική επικοινωνία – και τις διαταραχές αυτής, καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.

Εξαίρεση στον κανόνα της γενικευμένης πτώσης των βάσεων αποτέλεσαν και ορισμένα τμήματα Νοσηλευτικής. Συγκεκριμένα, για το τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 115 περισσότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο αντίστοιχο του ΤΕΙ Ηπείρου, 260. Άνοδος σημειώθηκε ακόμα στα τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας.

Αναφορικά με τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (με κατεύθυνση Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων), η βάση στη σχολή της Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 2.154 μόρια, ενώ για τους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών που προβλέπεται ξεχωριστός αριθμός θέσεων, η άνοδος έφτασε ακόμη και τα 3.716 μόρια. Πηγή: ethnos.gr