Capital.gr

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν 5 νέα προγράμματα, για 62.000 άνεργους, κυρίως νέους, έως 29 ή και 35 ετών, σε συγκεκριμένους τομείς που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι θα έχουν ανάπτυξη, εντός του νέου έτους.

Η… κορωνίδα των προγραμμάτων, είναι ένας συνδυασμός κατάρτισης, προγραμμάτων stage, ανασφάλιστης εργασίας για 5 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα και επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, εφόσον ο εργοδότης επιλέξει να απασχολήσει τον άνεργο για ένα χρόνο μετά τα δύο πρώτα στάδια του προγράμματος.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα αφορά σε 45.000 νέους ανέργους έως 29 ετών, με προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ.

Απευθύνεται σε ανέργους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ήτοι σε έναν στους δύο νέους της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρία στάδια:

Α) Το πρώτο στάδιο αφορά στην κατάρτιση έως 100 ώρες των νέων σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Ο χρόνος κατάρτισης θα αμείβεται έως 8 ευρώ την ώρα.

Β) Το δεύτερο στάδιο αφορά στην πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία για 5 μήνες, με ασφαλιστική κάλυψη μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μισθό από 400 ευρώ για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 460 ευρώ για πτυχιούχους. Πρόκειται στην ουσία για την επανεμφάνιση των γνωστών stage, τα οποία όμως θα αφορούν μόνον στον ιδιωτικό τομέα. Η βασική κριτική που ασκείται στο συγκεκριμένο στάδιο, αφορά στην μη ασφαλιστική κάλυψη του συγκεκριμένου χρόνου εργασίας. Στην ουσία, ο χρόνος θεωρείται χρόνος απόκτησης εμπειρίας, και βάσει του προγράμματος οι άνεργοι θα έχουν μόνο ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο και όχι για σύνταξη.

Ο μισθός τους για τους 5 μήνες πρακτικής άσκησης θα είναι 460 ευρώ το μήνα για όσους έχουν πτυχίο και 400 ευρώ το μήνα για όσους έχουν απολυτήριο Λυκείου ή Επαγγελματικής Σχολής.

Γ). Το τρίτο στάδιο αφορά στην απασχόληση των καταρτιζόμενων που έχουν αποκτήσει και εργασιακή εμπειρία, ανέργων, για άλλους 12 μήνες. Στο στάδιο αυτό, εφαρμόζεται ένα άλλο γνωστό πρόγραμμα, αυτό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Στην πράξη, οι εργοδότες θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα δε, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εργοδοτικές εισφορές θα καλύπτονται από το πρόγραμμα προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά κύριο λόγο το ΙΚΑ και δεν θα διαγράφονται απλώς από τα χρέη, με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα ανατροφοδότησης ελλειμμάτων.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης και βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό – διατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες (κυρίως υγεία και πρόνοια) και στην ναυτιλία.

Τα υπόλοιπα 4 προγράμματα, αφορούν 1) στην επιδότηση νέων καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων με την παροχή και συμβουλευτικής καθοδήγησης (αφορά σε 7.000 νέους ηλικίας έως 35 ετών και έχει προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ), 2) χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα (αφορά σε 3.000 άνεργους ηλικίας έως 35 ετών και έχει προϋπολογισμό περίπου 13 εκατ. ευρώ) και προβλέπει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, κατάρτιση ακόμη και αναζήτηση επιχειρηματικών σχεδίων, 3) απασχόληση σε τομείς κοινωνικής φροντίδας (αφορά στην απασχόληση 1.200 ανέργων ηλικίας έως 30 ετών, για να καλύψουν θέσεις απασχόλησης σε 195 κοινωνικές δομές που λειτουργούν ήδη για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία κλπ, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ) και 4) πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό (αφορά στην απασχόληση 3.200 ανέργων, κυρίως αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων ή μηχανικών, για να απασχοληθούν σε έργα κατασκευής, ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών μνημείων, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

ALFAVITA.GR

Προγράμματα επιχορήγησης εργοδοτών για ανέργους – Όλες οι προϋποθέσεις αναλυτικά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1

Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων

- Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.

- Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης για πλήρη ή μερική απασχόληση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% για το πρώτο έτος και στο 60% για το δεύτερο έτος, των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της -τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ.

- Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

- Περιορισμός: Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

* Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας έως 35 ετών

- Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

- Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ για ανέργους άνω των 24 ετών και στο ποσό των 20 ευρώ για τους ωφελούμενους ανέργους έως 24 ετών.

- Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

- Περιορισμός: Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

* Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμοι και περιφέρειες) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 έως 64 ετών

- Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμων και περιφερειών), για απασχόληση πρώην εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών και μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-64 ετών.

- Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ.

- Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

* Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»

- Σκοπός: η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι σε «επίδομα απασχόλησης», δηλαδή σε επιχορήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών, για όλο το χρονικό διάστημα που δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και στη συνέχεια η επιχορήγηση του 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ.

- Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

- Ποσό επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο φάσεις. Η α’ φάση του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα το οποίο υπολείπεται από την πρόσληψη του πρώην επιδοτούμενου ανέργου (δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας») στην επιχείρηση μέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει ο επιδοτούμενος άνεργος.

Η β’ φάση αφορά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) ή στο 100% αυτών, σε περίπτωση που έχει υλοποιηθεί κατάρτιση, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, όπως και της –τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ.

- Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες για αμιγή απασχόληση και στους 30 μήνες όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

* Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης

- Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απασχόληση 2.500 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από φορέα κύριας ασφάλισης επειδή τους υπολείπονται μέχρι 1.500 ένσημα ή μέχρι πέντε (5) χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή τους και ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φορέας είναι το ΙΚΑ.

- Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από ένα (1) μήνα έως και εξήντα (60) κατ” ανώτατο όριο μήνες. Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης είναι 22 ευρώ για τον πρώτο χρόνο, 24 ευρώ για τον δεύτερο χρόνο, 26 ευρώ για τον τρίτο χρόνο, 28 ευρώ για τον τέταρτο χρόνο και 30 ευρώ για τον πέμπτο χρόνο.

- Περιορισμός: Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

* Η υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλονται στις κατά τόπους υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6

Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας

- Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι «Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα» όπως α) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου, β) Ξενοδοχεία τύπου μοτέλ, γ) Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, δ) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων, ε) Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (κάμπινγκ).

- Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των μηνιαίων εισφορών που βαρύνουν τον εργοδότη (εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ETEAM και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων, επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 1.007,10 ευρώ.

- Περιορισμός: Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

- Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα μήνες.

* Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 7

Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 άνεργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο

- Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, επαγγελματικά σωματεία και ενώσεις αυτών, σωματεία, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωνικούς συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

- Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

- Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται στο 100% επί των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της –τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, που αντιστοιχούν στην πλήρη ή μερική απασχόληση και για τα τρία έτη από την κάθε πρόσληψη, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ.

* Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8

Πρόγραμμα επιχορήγησης 800 νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών

- Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργα άτομα που ανήκουν στις ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, αποφυλακισμένα και απεξαρτημένα άτομα).

- Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.

- Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης καθορίζεται στις είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) ευρώ.

* Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 9

Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για απασχόληση Σπουδαστών ΤΕΙ – ΣΕΛΕΤΕ

- Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν σπουδαστές των ΤΕΙ – ΣΕΛΕΤΕ, για την πραγματοποίηση της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης, απαραίτητης για την απόκτηση του πτυχίου τους.

- Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση που λαμβάνουν ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί της αποζημίωσης που κατέβαλε ο εργοδότης στον ασκούμενο, η οποία με τη σειρά της ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Μεταξύ των επιχειρήσεων και των ΤΕΙ συνάπτεται σύμβαση. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ ασφαλίζονται από επαγγελματικό κίνδυνο και η είσπραξη της επιχορήγησης πρέπει να γίνεται μέσα στην προθεσμία των 6 μηνών από τη λήξη της πρακτικής άσκησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 10

Παράλληλα, υλοποιούνται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν καταβάλει την εργοδοτική εισφορά του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), τα οποία προσδιορίζονται από ετήσια εγκύκλιο που εκδίδει η Επιτροπή Διαχείρισης του ΛΑΕΚ και εγκρίνεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα αυτά είναι:

* Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση-ΛΑΕΚ 0,45%) έτους 2012.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας και η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων μέσω της εκπαίδευσης των εργαζομένων.

- Δικαιούχοι: Οι επιχειρήσεις μπορούν να καταρτίζουν με τη χρήση του πόρου ΛΑΕΚ το ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα κατάρτισης πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και να γίνονται κρατήσεις έστω και για έναν κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ.

Η διαδικασία συμμετοχής των επιχειρήσεων, οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση των ευκαιριών κατάρτισης των εργαζομένων τους, στο πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ γίνεται ηλεκτρονικά (http://laek.oaed.gr). Το πρόγραμμα είναι ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και το κόστος του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 55.000.000 ευρώ.

* Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζομένων) έτους 2012 (ΛΑΕΚ 1-25).

Ο στόχος του προγράμματος είναι να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω των συλλογικών φορέων των επιχειρήσεων/ εργοδοτών. Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω της εκπαίδευσης των εργαζομένων.

- Δικαιούχοι: Οι φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι μέλη τους. Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα κατάρτισης πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και να γίνονται κρατήσεις έστω και για έναν κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://laek.oaed.gr. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα. Στη συνέχεια οι προτάσεις των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών θα αξιολογηθούν και θα ακολουθήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ.