Η άποψη πως μόνο το πτυχίο ΑΕΙ κάνει ένα άτομο περιζήτητο στην αγορά είναι μια αντίληψη που επικράτησε εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Μαζί με τη λανθασμένη θεώρηση ότι η τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι επιλογή τρίτης κατηγορίας, οδήγησε σε στρατιές πτυχιούχων που είναι δύσκολο να απορροφηθούν – και οι περισσότεροι δεν έχουν σπουδάσει καν αυτό που ήθελαν.

Επιπλέον, η στροφή της αγοράς στις υπηρεσίες δημιούργησε δεκάδες νέα επαγγέλματα -είτε αυτόνομα είτε βοηθητικά σε άλλα υψηλής εξειδίκευσης- τα οποία δεν χρειάζονται πανεπιστημιακό πτυχίο >>>. briefingnews.gr

Βέβαια, όταν λέμε χωρίς πτυχίο δεν εννοούμε χωρίς εκπαίδευση. Σχεδόν όλα τα επαγγέλματα που ακολουθούν χρειάζονται κατάρτιση σε ΙΕΚ ή τεχνικές σχολές, συνήθως με μονοετή ή διετή φοίτηση.

Δεν σημειώσαμε τα προφανή, π.χ. σερβιτόρος ή οδηγός ταξί, ενώ αποκλείσαμε άλλα που πηγάζουν από ταλέντο – π.χ. καλλιτέχνης, μουσικός, συγγραφέας κ.ά.

Φυσικά, η επιλογή ενός από τα παρακάτω επαγγέλματα δεν εγγυάται αυτόματα επαγγελματική αποκατάσταση και οικονομική άνεση. Όπως σε όλες τις δουλειές, εξαρτάται από εμάς και την απόδοσή μας στο να ξεχωρίσουμε, να βελτιωθούμε και να κάνουμε τη διαφορά.


Καθηγητής ξένων γλωσσών:

Η υψηλή γλωσσομάθεια των Ελλήνων οφείλεται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και στα ιδιαίτερα μαθήματα. Ειδικά στις μέρες μας, οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να μάθουν τουλάχιστον δύο γλώσσες. Αν και οι ευκαιρίες στη δημόσια εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι αμοιβές στα φροντιστήρια χαμηλές, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αυτόνομης απασχόλησης με πολύ καλές απολαβές σε σχέση με τις ώρες διδασκαλίας.


Εξειδικευμένοι τεχνίτες:

Υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός, μηχανικός αυτοκινήτων/μοτοσικλετών/σκαφών, ψυκτικός, τεχνίτης θέρμανσης κ.λπ. είναι δουλειές που πάντα θα είναι απαραίτητες καθώς τα σπίτια μας και τα οχήματά μας θα χρειάζονται συντήρηση και επισκευές. Η εκπαίδευση γίνεται σε τεχνικές σχολές, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ, αν και δεν λείπουν οι περιπτώσεις επαγγελματιών που έμαθαν τη δουλειά δίπλα σε έναν καλό μάστορα. Μεγάλο ρόλο παίζει η προσωπικότητα του επαγγελματία καθώς, ουσιαστικά, «πουλάει» τον εαυτό του και χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του.

Προσωπικό IT:

Δεν υπάρχει εταιρεία χωρίς εγκαταστάσεις και δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών και από το προσωπικό που τις εγκαθιστά και τις συντηρεί εξαρτάται η απρόσκοπτη λειτουργία της. Για πολλούς είναι οι άνθρωποι που φωνάζουμε όταν «κολλάει το κομπιούτερ», αλλά στην πραγματικότητα είναι εκείνοι που θα εξασφαλίσουν πως, όταν «κρασάρει» ο σέρβερ, η εταιρεία δεν θα χάσει τα πολύτιμα αρχεία της και δεν θα σταματήσει η δουλειά. Είναι ειδικότητες που εξελίσσονται συνεχώς μαζί με την τεχνολογία και η εξειδίκευση δεν σταματάει ποτέ.

Τουριστικά επαγγέλματα:

Δεν αφορούν απλώς τις ειδικότητες που βρίσκει κανείς σε ένα ξενοδοχείο. Κάποιος μπορεί να είναι μάγειρας, υπάλληλος τουριστικού γραφείου, στέλεχος αεροπορικών εταιρειών ή υπάλληλος αεροδρομίου. Οι περισσότερες από αυτές δεν πέφτουν «θύμα» της εποχικότητας του κλάδου, σας φέρνουν σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συνήθως μπορείτε να επιλέξετε τον τόπο εργασίας ή να έχετε ευκαιρίες μετακίνησης. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα δημιουργεί νέες ανάγκες οι οποίες μακροπρόθεσμα -με την έξοδο από την κρίση- θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο.

Βοηθός ιατρικών επαγγελμάτων και παραϊατρικά επαγγέλματα:

Βοηθός μικροβιολόγων, ακτινολόγων και φαρμακοποιών, φυσικοθεραπευτής, τεχνικός φαρμάκων, τεχνικός εφαρμογών οπτικής, βοηθός μαιευτικής, οδοντοτεχνίτης ορθοδοντικής, ειδικός θαλασσοθεραπείας-spa κ.λπ. είναι οι ειδικότητες που πλαισιώνουν τους γιατρούς και ασκούνται σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ξενοδοχεία, αλλά και ως ελεύθερο επάγγελμα.

Νοσηλευτής:

Η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα το κάνει ένα χαμηλό αμειβόμενο επάγγελμα, όμως είναι μια από τις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη έλλειψη σε όλη την Ευρώπη και, με δεδομένη τη δημογραφική αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού, η ζήτησή του δεν αναμένεται να μειωθεί. Προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες εξέλιξης και μετακίνησης – σε συνδυασμό με τη γνώση ξένων γλωσσών.

Ειδικός πωλήσεων:

Εργάζεται στο τμήμα της επιχείρησης που φέρνει τα έσοδα και για αυτό ένας καλός πωλητής είναι πάντα περιζήτητος και πολύτιμος. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους εμπορικούς διευθυντές και τους διευθυντές μάρκετινγκ και είναι υπεύθυνος για την «επιχειρησιακή» εφαρμογή των σχεδίων της εταιρείας, την εξυπηρέτηση των πελατών και την εύρεση νέων, τη λήψη παραγγελιών κ.λπ. Επειδή, πολλές φορές, έρχεται σε επαφή και με τον καταναλωτή αποκτά πλήρη εικόνα όλης της «αλυσίδας» των πωλήσεων και της αγοράς, γεγονός που τον καθιστά ικανό ακόμα και να αυτονομηθεί δημιουργώντας τη δική του εταιρεία.

Διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη:

Μέσα στις δέκα ειδικότητες με τη μεγαλύτερη έλλειψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντύτερα από όλους στα υψηλόβαθμα στελέχη. Η δουλειά τους μπορεί να είναι από απλή διεκπεραίωση εγγράφων και ραντεβού και μπορεί να φτάνει σε υψηλού επιπέδου personal assistance, υπηρεσία που οι μάνατζερ εκτιμούν όσο τίποτε άλλο καθώς τους λύνει τα χέρια για να ασχοληθούν με τη διοίκηση. Οι ευκαιρίες εργασίες είναι πολλές σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς κάθε είδους.

Οδηγός/Χειριστής Μηχανημάτων:

Φορτηγά, λεωφορεία, γερανοί, κλαρκ, τρένα και κάθε είδους εξειδικευμένα οχήματα που χρησιμοποιούνται για μεταφορές ή κατασκευές χρειάζονται χειριστές. Συνήθως αρκεί ένα επαγγελματικό δίπλωμα και η εξειδίκευση γίνεται πάνω στη δουλειά. Ωστόσο, δεν είναι δουλειά για τον καθένα· οι συνθήκες είναι δύσκολες και τα εργοτάξια συχνά βρίσκονται μακριά από τις πόλεις. Επιπλέον, επειδή τα μηχανήματα είναι πανάκριβα και κάθε καθυστέρηση ή αβλεψία μπορεί να σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά, οι απαιτήσεις είναι υψηλές και οι ευθύνες μεγάλες.

Web Designer/Προγραμματιστής/Developer/Coder:

Πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε δημιουργικό άνθρωπο με κλίση στην τεχνολογία, ειδικά μετά την «έκρηξη» των startups. Οι περισσότεροι είναι αυτοδίδακτοι αφού όλα τα εργαλεία εκμάθησης είναι online και το μόνο που χρειάζεται είναι προσήλωση και εξάσκηση – αν και πολλοί χρειάζονται το οργανωμένο περιβάλλον μιας σχολής. Άπειρες ευκαιρίες, από τη δημιουργία websites μέχρι εφαρμογές για κινητά και από δημιουργία βάσεων δεδομένων μέχρι εξειδικευμένου software για επιχειρήσεις, είναι τομέας με πολλές υποειδικότητες στον οποίο ο καθένας μπορεί να βρει τη δική του.

Προσωπικό λογιστηρίου:

Στην οικονομική «καρδιά» της εταιρείας απασχολούνται υπάλληλοι που γνωρίζουν τον χειρισμό εξειδικευμένου λογιστικού software, συγκεντρώνουν και εκδίδουν παραστατικά και υποστηρίζουν την οικονομική λειτουργία της. Επιπλέον, αποκτούν γνώση της φορολογικής νομοθεσίας, δεξιότητα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ασφαλιστικός και επενδυτικός σύμβουλος:

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι αναζητούν περισσότερο ασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες καθώς η αβεβαιότητα τους οδηγεί να σκεφτούν καλύτερα το μέλλον. Επιπλέον, όλες οι εταιρείες έχουν ασφαλίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις εγκαταστάσεις τους ή τα μεταφερόμενα προϊόντα τους, συνεπώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για σχετικές υπηρεσίες. Οποιοσδήποτε ταλαντούχος στις πωλήσεις επαγγελματίας μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα, ενώ υπάρχουν και ΙΕΚ που προσφέρουν τη σχετική εκπαίδευση – κυρίως βασικά οικονομικά, δίκαιο, πιθανότητες, underwriting κ.λπ.