Στο Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης έχει συμπεριληφθεί τροπολογία για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, διάταξη με την οποία προβλέπεται η ίδρυση πληροφοριακού συστήματος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους θεσπίστηκε η παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159), δηλαδή για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας περί φροντιστηρίων , περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης.

Το άρθρο 116 ου Σχεδίου Νόμου προβλέπει τα εξής:

Η παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. α) Προς το σκοπό του ελέγχου εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας περί φροντιστηρίων δημιουργείται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πληροφοριακό σύστημα στο οποίο, με συνεχή ενημέρωση και σε πραγματικό χρόνο, καταχωρούνται τα στοιχεία του παρόντος άρθρου και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτής υπουργικών αποφάσεων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο χρόνος έναρξης λειτουργίας, ο αρμόδιος διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος, ο τρόπος εφαρμογής και υλοποίησης, η διαδικασία καταχώρισης, η πρόσβαση των αρμοδίων υπηρεσιών στο πληροφοριακό σύστημα, η διαδικασία συλλογής στοιχείων και εξαγωγής στατιστικών αναφορών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

β) i) Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ανωτέρω πληροφοριακό σύστημα, ετησίως και κάθε φορά που επέρχεται τροποποίησή τους:

iα) Το αναλυτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων, από το οποίο πρέπει να προκύπτουν το κάθε μάθημα και τμήμα ανά μέρα και διδακτική ώρα, η αίθουσα στην οποία διδάσκεται κάθε μάθημα και ο διδάσκων/καθηγητής.

iβ) Τα τμήματα που έχουν συγκροτηθεί από το φροντιστήριο, το πλήθος των μαθητών ανά τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, τα διδασκόμενα μαθήματα και το πλήθος των εβδομαδιαίων ωρών τους ανά τμήμα του φροντιστηρίου, καθώς και πίνακα διδασκόντων στον οποίο περιλαμβάνονται ο Α.Φ.Μ του διδάσκοντος, η ειδικότητα και το πλήθος ωρών διδασκαλίας στο συγκεκριμένο φροντιστήριο.

ii) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα λοιπά στοιχεία που καταχωρούν ηλεκτρονικά οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών στο ανωτέρω πληροφοριακό σύστημα.

iii) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πρόσβασης των αποκεντρωμένων οργάνων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο πληροφοριακό σύστημα του παρόντος.

γ) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται η διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος με άλλα πληροφοριακά συστήματα και αρχεία. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πρόσβασης των αρμόδιων υπηρεσιών στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος.

δ) i) Η καταχώρηση των ανωτέρω στοιχείων επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης.

ii) Η μη έγκαιρη καταχώρηση, ή η καταχώρηση ψευδών στοιχείων επισύρει ποινή προστίμου, το ύψος και ο τρόπος είσπραξης του οποίου ορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Οικονομικών.»

Τι είχε προβλεφθεί σχετικά μέχρι τώρα

1.α) Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν αμελλητί στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

αα)το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, από όπου να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων/καθηγητής κάθε διδακτικής ώρας, ββ) αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που συνάπτουν με τους διδάσκοντες / καθηγητές, ώστε οι διευθύνσεις εκπαίδευσης να κάνουν έλεγχο των τυπικών προσόντων των διδασκόντων ή καθηγητών.

β) Οι οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης αποστέλλουν υποχρεωτικά το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων στις οικείες διευθύνσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στις οικείες διευθύνσεις του ΙΚΑΕΤΑΜ.

γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η διαδικασία και ο χρόνος κατάθεσης και αποστολής του αναλυτικού εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων και των αντιγράφων των συμβάσεων εργασίας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.