Το πολικό ψύχος σε συνδυασμό με τις χιονοθύελλες συνέχισε να προκαλεί θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 280 - τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στην Ουκρανία, όπου άλλοι 30 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το δριμύ ψύχος, με τις θερμοκρασίες στην Ουκρανία να πέφτουν συχνά κάτω από τους -30 βαθμούς, σκότωσε τουλάχιστον 131 ανθρώπους εκεί από την αρχή του χειμώνα. Οι περισσότεροι ήταν άστεγοι.

Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι στην πρώην σοβιετική δημοκρατία χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα αυτό το χειμώνα λόγω της έκθεσής τους στο κρύο και 75.000 ζήτησαν βοήθεια σε κάποιο από τα 3.000 καταφύγια που παρέχουν φαγητό και ροφήματα.

Στην Πολωνία, άλλοι οκτώ άνθρωποι πέθαναν από το κρύο ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 53. Επιπλέον, τουλάχιστον έξι άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας βλαβών στα συστήματα θέρμανσης.

Στη Λιθουανία, άλλοι τρεις άνθρωποι υπέκυψαν από το κρύο καθώς η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -30 βαθμούς

.

Στη Ρουμανία, έξι άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 34 συνολικά από το κύμα ψύχους.

Στη Γαλλία, μια γυναίκα που έπασχε από Αλτσχάιμερ έφυγε με τις πιτζάμες από γηροκομείο στην Τουλούζη και βρέθηκε νεκρή σε ένα πάρκο. Δύο άστεγοι υπέκυψαν στο κρύο.

Στις Άλπεις, γερμανοί μετεωρολόγοι κατέγραψαν θερμοκρασία -29 βαθμών στο θέρετρο του Όμπερσντορφ και ιστορικό χαμηλό για την οικονομική πρωτεύουσα Φρανκφούρτη στους -15 βαθμούς.

Πολλοί θάνατοι έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Ακόμη και η Βόρεια Αφρική έχει επηρεαστεί από το κρύο, με τα παιδιά που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ χιόνι να παίζουν χιονοπόλεμο σε περιοχές της πρωτεύουσας της Αλγερίας, του Αλγερίου. Οι δρόμοι που οδηγούν σε πολλά χωριά της ορεινής Καμπυλίας κοντά στην ακτή αποκόπηκαν από το χιόνι.

Θύματα κακοκαιρίας σε βαλκανικές χώρες

Το κύμα ψύχους που πλήττει τα Βαλκάνια εδώ και πολλές ημέρες προκάλεσε το θάνατο συνολικά 15 ανθρώπων στην περιοχή αυτή, όπου περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι ήταν αποκλεισμένοι σήμερα Κυριακή σε απομακρυσμένα χωριά εξαιτίας του χιονιού.

Οι τρεις τελευταίοι θάνατοι καταγράφηκαν στη Σερβία (δύο) και στη Βοσνία, όπου ένας νεαρός 17 ετών, που φερόταν ως αγνοούμενος εδώ και πολλές ημέρες, βρέθηκε νεκρός από το κρύο σήμερα κοντά στο Ζέπτσε (βόρεια).

Συνολικά έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι στη Σερβία, δύο στην Κροατία, δύο στη Βοσνία, ένας στο Μαυροβούνιο και ένας στην ΠΓΔΜ.

Στη Σερβία, ένας άνθρωπος φέρεται ως αγνοούμενος εδώ και έξι ημέρες, δήλωσε ο Πέντραγκ Μάριτς, επικεφαλής της Μονάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Διευκρίνισε πως 37 κοινότητες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πως 70.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το χιόνι στα χωριά τους.

Μονάδες του στρατού και της αστυνομίας έχουν κινητοποιηθεί για να τους προμηθεύσουν με τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης. Με εντολή του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ολόκληρη την εβδομάδα.

Χιλιάδες χωρικοί είναι επίσης αποκλεισμένοι στη Βοσνία και την Κροατία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στη Βοσνία, η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα έχει στο μεγαλύτερο μέρος διακοπεί καθώς οι δρόμοι είναι καλυμμένοι από ένα στρώμα χιονιού που φθάνει το ένα μέτρο. Μόνο η κύρια αρτηρία και κάποιοι δρόμοι του κέντρου είναι διαβατοί. Περίπου πενήντα Τούρκοι στρατιώτες της Δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία βοηθούν με φτυάρια τους κατοίκους του Σαράγεβο να καθαρίσουν τους δρόμους.

Μία γραμμή λεωφορείου τέθηκε σε λειτουργία όμως τα τραμ και τα τρόλεϊ παραμένουν εκτός λειτουργίας. Οι αρχές κήρυξαν χθες κατάσταση φυσικής καταστροφής σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εκχιονιστικά μηχανήματα και εκσκαφείς άνοιξαν την πρόσβαση προς δεκάδες αυτοκίνητα που είχαν αποκλειστεί από χιονοστιβάδες σε ένα φαράγγι κοντά στο Μόσταρ (νότια). Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι διασώθηκαν αφού χρειάστηκε να περιμένουν 24 ώρες.

Σήμερα το πρωί, δύο ελικόπτερα έρριψαν τρόφιμα και φάρμακα σε αποκλεισμένα χωριά στην περιοχή Σοκόλατς, 50 χλμ από το Σαράγεβο, και απομάκρυναν έναν άρρωστο.

Στο Μαυροβούνιο, η κυκλοφορία των τρένων έχει παραλύσει. Περίπου είκοσι άνθρωποι διασώθηκαν αφού πέρασαν 24 ώρες αποκλεισμένοι σε δύο λεωφορεία σε ένα οδικό τούνελ κοντά στο Πλούζινε (βόρεια).

Άλλοι διακόσιοι άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί από το χιόνι μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε απομονωμένα χωριά απομακρύνθηκαν επίσης. Αντίθετα, τα αεροδρόμια της Ποντγκόριτσα και του Τίβατ, καθώς και εκείνο του Σαράγεβο, άνοιξαν σήμερα έπειτα από το χθεσινό κλείσιμό τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ