Πολιτισμός

  • Jacques Pécheur : Η Γαλλική ως ξένη γλώσσα (4/9)

    Πολιτισμός

    Jacques Pécheur : Η Γαλλική ως ξένη γλώσσα (4/9) Δύο διαλέξεις στο πλαίσιο του 14ου Ετήσιου επιμορφωτικού σεμιναρίου καθηγητών γαλλικής γλώσσας, ανοικτές στο γαλλόφωνο κοινό. 04.09.2018 – 17.00 (1h30) | Auditorium IFG «Ψηφιακό περιβάλλον: από τις κοινωνικές πρακτικές στις πρακτικές στη σχολική τάξη» Αναμφίβολα, το Διαδίκτυο άλλαξε τις ζωές μας. Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής της σημαντικής μεταβολής στις διαδικασίες μάθησης;.

  • Η μουσική ενώνει Έλληνες και Γερμανούς μαθητές

    Πολιτισμός

    Υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε κοινή συναυλία μαθητών από τη Μυτιλήνη και το Demmin στην Γερμανία. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Ναό του Βαρθολομαίου στην πόλη Demmin για να παρακολουθήσει την κοινή συναυλία μαθητών από τη Μυτιλήνη και το Demmin θύμιζε Χριστούγεννα. Οι νεαρές και νεαροί μουσικοί από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και η χορωδία νέων του τοπικού του Γυμνασίου-Λυκείου Goethe έδωσαν τον καλύτερό τους.

  • Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών: Βραβεία λογοτεχνικής μετάφρασης 2018

    Πολιτισμός

    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018 Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και Μορφωτικό Γραφείο της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα προκηρύσσει το Δεύτερο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Μετάφρασης σε αναγνώριση του πολύτιμου έργου της πολιτιστικής διαμεσολάβησης που προσφέρουν οι μεταφραστές. Παράλληλα ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας και του ιταλικού πολιτισμού.

  • Ποιητικές συναντήσεις: «Με τα λόγια (γίνεται)» 25 Απριλίου

    Πολιτισμός

    Ο Ανδρέας Κάλβος (1792-1869) έγινε γνωστός μετά το 1889 στην Ελλάδα, δηλαδή 20 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του, με αφορμή τη γνωστή διάλεξη του Παλαμά για την ποίησή του. Έγραψε λίγο περισσότερα από 20 ποιήματα –τις περίφημες Ωδές του– κι ωστόσο, είναι, μαζί με τον σύγχρονό του Διονύσιο Σολωμό, ένας από τους γενάρχες της νεοελληνικής ποίησης. Στην καταληκτική εκδήλωση της φετινής περιόδου των συναντήσεων.

  • Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Πολιτισμός

    Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας και κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα, ξεκινά σ' ένα μήνα η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ),στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO). Διοργανωτής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης,που θα γίνει από τις 3 έως και τις 6 Μαΐου αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό προβολής του βιβλίου στη χώρα μας, είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

  • Ποιητικές συναντήσεις: «Με τα λόγια (γίνεται)» 19 Μαρτίου

    Πολιτισμός

    Βραδιά αφιερωμένη στον σημαντικό Αμερικανό ποιητή Ezra Pound - Ο Ezra Pound (1885-1972) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του ποιητικού μοντερνισμού στον 20ό αιώνα. Αν και magnum opus του θεωρούνται τα πολλά και εκτενή Cantos του, καλλιέργησε και τις μικρότερες ποιητικές μορφές που συνελέγησαν στον τόμο Personae (Προσωπεία). Αυτά, χαρακτηρίζονται από δυνατές εικόνες.

  • Στις Εσχατιές της Θάλασσας: Ισπανοελληνικές Λαογραφικές Συγκριτικές Μελέτες 16 Μαρτίου

    Πολιτισμός

    Παρουσίαση του νέου βιβλίου του διακεκριμένου Ελληνιστή και μεταφραστή, Eusebi Ayensa Prat - Ο Πρόεδρος του Ισπανο-ελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου και πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Καθηγητής Eusebi Ayensa Prat, στο νέο του βιβλίο, Στις εσχατιές της θάλασσας: Ισπανοελληνικές Λαογραφικές Συγκριτικές Μελέτες, εξετάζει με πρωτότυπη ματιά τα σημαντικότερα σημεία επαφής της ισπανικής και της ελληνικής λαογραφίας.

  • Thessaloniki.travel: Το πιο πολύγλωσσο τουριστικό portal της Μακεδονίας μιλάει πλέον 5 γλώσσες

    Πολιτισμός

    Τη μεγάλη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου επέλεξε συμβολικά ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης για να ανακοινώσει την παρουσίαση και στη Γερμανική γλώσσα του thessaloniki.travel. Το portal thessaloniki.travel παρουσιάζει το πανόραμα της τουριστικής Θεσσαλονίκης, σε όλες τις θεματικές της μορφές παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, διαδρομές και χάρτες στα Ελληνικά, Αγγλικά, Ρωσικά, Κινέζικα και τώρα στα Γερμανικά.

  • Τις γυναίκες που καινοτομούν τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας, η γαλλική πρεσβεία

    Πολιτισμός

    Γυναίκες της καινοτομίας, γυναίκες που βρίσκονται στην «εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας», προσκάλεσε σήμερα ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, στην πρεσβευτική κατοικία, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας. Ήταν ακόμη μια επιβεβαίωση ότι η γαλλική πρεσβεία επιθυμεί να προωθήσει τις ελληνογαλλικές σχέσεις με έμφαση στον τομέα της καινοτομίας, μέσω του δικτύου Mazinnov και να στηρίξει τις προσπάθειες των δημιουργών.

  • Ποιητικές συναντήσεις: «Με τα λόγια (γίνεται)»

    Πολιτισμός

    Η Φοίβη Γιαννίση και η Λένια Ζαφειροπούλου διαβάζουν ποίηση... Δυο ποιήτριες, η Φοίβη Γιαννίση και η Λένια Ζαφειροπούλου, διαβάζουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους καθώς και, επιλεγμένα από τις ίδιες, αγαπημένα ποιήματα. Τέλος, συζητούν μεταξύ τους και με το κοινό. Το πρώτο βιβλίο της Φοίβης Γιαννίση, Αχινοί, εκδόθηκε το 1995∙ το έκτο, Ραψωδία, το 2016.

  • 111 χρόνια Γαλλικό Ινστιτούτο: «Μνήμη(ες) του Μέλλοντος»

    Πολιτισμός

    Το 2018 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς συμπληρώνει 111 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Με αφορμή την επέτειο αυτή, η ιστορία του ιδρύματος θα βρεθεί φέτος στο επίκεντρο των δράσεών του με τίτλο «Μνήμη(ες) του Μέλλοντος», οι οποίες επιχειρούν να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ιστορία δεν είναι στατική αλλά μια αέναη συνέχεια.

  • «H νεολαία που καινοτομεί»: Τα τρόφιμα του μέλλοντος

    Πολιτισμός

    Η Γαλλία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον χώρο του Foodtech, αξιοποιώντας ένα οικοσύστημα 400 νεοφυών επιχειρήσεων που συνδέεται με την εικόνα της ως χώρα της γαστρονομίας. Αυτή η ικανότητα καινοτομίας είναι εξάλλου καταγεγραμμένη στη διατροφική ιστορία της Γαλλίας: μανταρίνια κλημεντίνες, σαμπάνια, μαγιονέζα, κονσέρβες, παστεριωμένο γάλα,… Ποια άλλα τρόφιμα ακολουθούν;.

  • Οι Νέες σχολικές προβολές της Comédie-Française στην οθόνη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος - Το πρόγραμμα

    Πολιτισμός

    Πάνω από 600 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου παρακολούθησαν την πρώτη μαγνητοσκοπημένη και υποτιτλισμένη στα ελληνικά, παράσταση του Μισάνθρωπου του Μολιέρου τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Μετά την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος, το Τμήμα εκπαιδευτικής Συνεργασίας και το Τμήμα Μορφωτικής Δράσης του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος σας προσκαλούν να συνεχίσετε την εξερεύνηση των μεγαλύτερων κλασικών έργων του θεάτρου.

Back to Top