Για ασφαλέστερη πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Μια νέα πρωτοβουλία, το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας, παρουσίασε στην Ελλάδα η Google, σε συνεργασία με έξι οργανισμούς που ασχολούνται με την υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας.

Το Κέντρο, το οποίο αποτελεί τμήμα μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Google και βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.google.gr/familysafety, θα ενημερώσει τους γονείς, τους δασκάλους και τα παιδιά σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ, ενώ παράλληλα θα προσφέρει τεχνολογικά εργαλεία και συμβουλές για την προστασία τους.

Γι αυτή την πρωτοβουλία, η Google συνεργάζεται με τον Συνήγορο του Παιδιού, το SafeLine, το Safeinternet.gr, το Μαζί για το Παιδί, το Χαμόγελο του Παιδιού και τη Unicef.

Στόχος της Google και των συνεργατών της είναι να προσφέρουν στους γονείς και τους δασκάλους χρήσιμα εργαλεία, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην ασφαλέστερη διαδικτυακή εμπειρία των παιδιών τους, να περιορίζουν την πρόσβασή τους σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους και να τα προστατεύουν από ηλεκτρονικές απάτες, παρενοχλήσεις και ιούς.

Αναλυτικότερα, η Google έχει ενσωματώσει στο Κέντρο της τα εξής εργαλεία που βοηθούν τους γονείς και εκπαιδευτικούς στη διαχείριση της online εμπειρίας των παιδιών:

- Την ασφαλή αναζήτηση, στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και από το κινητό τους: έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο των διαδικτυακών τόπων που περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και προβλέπει την κατάργησή τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

- Οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τη ρύθμιση της ασφαλούς αναζήτησης με έναν κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας το σχετικό «κλείδωμα».

- Επίσης διατίθενται οδηγίες για το YouTube (που ανήκει στη Google), οι οποίες περιγράφουν τον τύπο του περιεχομένου που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται στον ιστότοπο.

- Μέσω του συστήματος αξιολόγησης περιεχομένου, παρέχεται στο χρήστη η επιλογή κατάλληλων επιπέδων προβολής περιεχομένου και κοινής χρήσης πληροφοριών, μέσω εφαρμογών που λαμβάνονται από το Android Market.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ