Στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα πολλοί πολίτες που θέτουν σε αμφισβήτηση το πολιτικό σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Κρίνουν πως είναι διεφθαρμένο και κατευθυνόμενο από την παγκόσμια αγορά. Αυτό το δημόσιο αίσθημα κι αυτή η φιλοσοφική σκέψη εκφράζονται, για παράδειγμα, στο τελευταίο έργο του σατυρικού συγγραφέα που ακολουθεί την παράδοση του Εμμανουήλ Ροΐδη, του Νίκου Κουνενή, έργο που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2011 υπό τον τίτλο Δημοκρατία, σάτιρα ηθών και θεσμών.

Παράλληλα, διαδίδεται μια κοσμοθέαση εγκαθιδρυμένη στην συνωμοσία. Αυτή η κοσμοθέαση παρέχει τη βάση για μια ιδεολογία ακροδεξιά (και ακροαριστερή επίσης). Περιγράφω εδώ ένα δημόσιο αίσθημα, που εκφράζεται και από το γεγονός πως στη σημερινή κυβέρνηση, συμμετέχουν ήδη μέλη του κόμματος της άκρας δεξιάς. Μα πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε αυτά τα φαινόμενα στους φίλους μας τους Γάλλους και τους φιλέλληνες όλου του κόσμου; Πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται σε κρίση η δημοκρατία στη χώρα που ιδρύθηκε; Διατρέχει πράγματι κίνδυνο η δημοκρατία στην Ελλάδα;

Στο τέλος του Οκτωβρίου του 2011, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, εξήγησε στους Ευρωπαίους ομολόγους του (όπως δημοσιεύτηκε σε μερικές εφημερίδες σαν τη Liberation) πως φοβόταν πως θα συνέβαινε στρατιωτικό πραξικόπημα. Θα λέγαμε πως επρόκειτο για δικαιολογία του Έλληνα πρωθυπουργού, για να καλύψει το λάθος του να ανακοινώσει το δημοψήφισμα. Μα ίσως να μην είναι αυτή η αλήθεια, αν λάβουμε υπόψη μας πως, εκείνες τις μέρες, αντικαταστάθηκε ταυτοχρόνως ολόκληρη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά γιατί να συνέβαινε στρατιωτικό πραξικόπημα;

Υπάρχει μια βαθιά κρίση στη δημοκρατία. Χειροτερεύει από το γεγονός πως μπορούμε να ισχυριστούμε πως η πολιτική που ακολούθησε ο Παπανδρέου προκάλεσε την κρίση. Αυτή η συνωμοσιολογική άποψη βασίζεται σε πληροφορίες και ειδήσεις που δεν διαδίδονται συνήθως εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για πληροφορίες αξιόπιστες, πάνω στο ρόλο που παίξανε οι πολιτικοί (και κυρίως ο Γιώργος Παπανδρέου) στη δημιουργία της σημερινής κρίσης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέχτηκε τον Σεπτέμβρη του 2009. Επέλεξε για υπουργούς άτομα που ήταν συνεργάτες του μη εκλεγμένοι, εξωκοινοβουλευτικοί, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων Τίνα Μπιρμπίλη, κ.ά. Από τότε που άρχισε να κυβερνάει, ξέσπασε κι η κρίση. Ο Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους έως τον Νοέμβρη του 2011. Η κυβέρνησή του αντικαταστάθηκε από προσωρινή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει το κόμμα του, η δεξιά παράταξη (Νέα Δημοκρατία) και το κόμμα της άκρας δεξιάς (ΛΑΟΣ). Τα κόμματα της αριστεράς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και ζητούν εκλογές. Ο Παπανδρέου επίκειται να αντικατασταθεί από πρόεδρος του κόμματός του. Ποιον ρόλο έπαιξε προς την κρίση; Ποια η επίπτωση της διακυβερνήσεώς του στην ελληνική δημοκρατία;

Ίσως προκαλέσει έκπληξη πως ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορήθηκε επισήμως στις 20 Ιανουαρίου του 2012 από δύο οικονομικούς εισαγγελείς του κράτους, τον Γρηγόρη Πεπονή και τον Σπύρο Μουζακίτη, πως είναι υπεύθυνος για τη σημερινή κρίση. Συγκεκριμένα, οι δύο εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να εξεταστεί από το κοινοβούλιο, στη βάση του «νόμου περί ευθύνης υπουργών». Σημειώστε πως οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δηλώσανε δημόσια πως απειλείται η ζωή τους. Κατηγορούν τον Παπανδρέου πως κατασκεύασε το έλλειμμα μαζί με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (δείτε πιο κάτω), βασισμένοι σε μαρτυρίες 18 ατόμων. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω αυτό το πολιτικό κλίμα, της κρίσης της δημοκρατίας.

Η συζήτηση η αφορούσα στην πιθανότητα η κρίση να έχει κατασκευαστεί από πρόσωπα του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου προκλήθηκε συν τοις άλλοις και από ερωτήματα που θέσανε μέλη του κόμματός του. Συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου 2010, η βουλευτής Βάσω Παπανδρέου (του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, πρόκειται περί συνωνυμίας) απηύθυνε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών. Υπονόησε πως η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε μέτρα που διευκόλυναν τους κερδοσκόπους οι οποίοι θα επωφελούνταν από την ελληνική κρίση. Συγκεκριμένα, στις 5 Οκτωβρίου του 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να επιμηκύνει το χρονικό περιθώριο για την κατοχύρωση συναλλαγών που αφορούν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου κατά δέκα εργάσιμες ημέρες (το όριο ήταν τρεις μέρες). Η επιμήκυνση αυτή του διαστήματος της μη-κατοχύρωσης δημιουργεί αντικειμενικά τη δυνατότητα κερδοσκοπίας και μεθοδεύσεων.

Τον Μάιο του 2011, ένας βουλευτής του κόμματος Νέα Δημοκρατία, ο Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου με τρόπο ανοιχτό και δημόσιο πως επωφελήθηκε από την κρίση. Δήλωσε πως μέρος των CDS του ελληνικού κράτους αγοράστηκε το καλοκαίρι του 2009 από την εταιρεία «Informed Judgement Partners S.A.». Αυτά τα CDS στη συνέχεια πωλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2009, όταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είχε χειροτερέψει. Τρόπον τινά, η εταιρεία αποκόμισε σημαντικό κέρδος. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Jose Maria Figueres είναι επίσης μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ι4cense» που ανήκει στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού. Ο Πάνος Καμμένος, τιμημένος με το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ, κατηγόρησε δημόσια τον Γιώργο Παπανδρέου ως έναν «έμμισθο stock broker» (sic). Η εταιρεία «Informed Judgement Partners S.A.» διέψευσε τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως ήταν τον Φεβρουάριο του 2010 (και όχι το καλοκαίρι του 2009) που η εταιρεία αγόρασε τα CDS του ελληνικού κράτους, και που συμβούλευσε τους πελάτες της να το κάνουν.

Τον Ιούλιο του 2011, ένα νέο σκάνδαλο διαδόθηκε, πάνω στην πιθανότητα η οικογένεια Παπανδρέου να επωφελήθηκε από την κρίση, αυτήν τη φορά αγοράζοντας τα CDS του ελληνικού κράτους μέσω της εταιρείας «Unigestion» στην οποία είναι μέλος ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου Ανδρέας. Αυτές οι κατηγορίες, δημοσιευμένες από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, τράβηξαν το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης. Ανακοινώθηκε εισαγγελική έρευνα στις 13 Ιουλίου 2011.

Τον Σεπτέμβρη του 2011, η οικονομολόγος, καθηγήτρια πανεπιστημίου Ζωή Γεωργαντά κατηγόρησε τον πρόεδρο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ, της επιτροπής της οποίας υπήρξε μέλος) στην ίδια εφημερίδα. Δήλωσε πως για το 2009, η υπηρεσία σκόπιμα διόγκωσε το έλλειμμα, αλλάζοντας τη μέθοδο υπολογισμού του. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της υπηρεσίας εισήγαγε, στο πλαίσιο της εκτίμησης του γενικού κόστους του κράτους, καινούργιες δαπάνες (το κόστος των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, (ΔΕΚΟ), που δεν λαμβανόταν υπόψη έως τότε). Μ’ αυτόν τον τρόπο, αυξήθηκε το χρέος.

Η Ζωή Γεωργαντά και τα υπόλοιπα πέντε μέλη της επιτροπής απολύθηκαν (με τον πρόεδρο Ανδρέα Γεωργίου να παραμένει το μοναδικό μέλος) « λόγω προσωπικών και διοικητικών προβλημάτων», όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Ποια ήταν αυτά τα « προβλήματα»; Η Ζωή Γεωργαντά δήλωσε πως τα προβλήματα αυτά εμφανίστηκαν επειδή εκείνη και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής εναντιώνονταν στις αλλαγές πάνω στην μεθοδολογία υπολογισμού του χρέους, που οδηγούσε στην πλασματική του αύξηση. Επιπλέον, οι διαφωνίες τους δεν καταγράφονταν καν στα πρακτικά της επιτροπής: «στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ», τους δήλωσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με την Ζωή Γεωργαντά. Ο πρόεδρος της ΕΣΥΕ Ανδρεάς Γεωργίου διατηρεί στενές σχέσεις με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργού οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο οποίος κατηγορείται.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπονής και Σπύρος Μουζακίτης κατηγόρησαν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επίσημα, βασισμένοι στις μαρτυρίες της Ζωής Γεωργαντά και 17 ακόμη μαρτύρων. Προσάπτουν στον Γιώργο Παπανδρέου πως αύξησε το χρέος της χώρας (με τον τρόπο που εξηγήθηκε).

Ποια ήταν η πολιτική αντίδραση; Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διαμαρτύρεται ενάντια στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς. Ζητάει να αντικατασταθούν αμέσως (sic), διότι, κατά τη γνώμη του, βλάπτουν την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης (sic). Ίσως, σύμφωνα με την οπτική του, να έχει δίκαιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε από την Κόστα Ρίκα (στις 25 Γενάρη του 2011) όπου βρισκόταν (γεγονός που μου φέρνει στο νου τον Jose Maria Figueres, γνωστό του αδελφού του) πως ήταν η παλαιότερη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, που υποεκτίμησε το χρέος (αυτό συμβαίνει διαρκώς στην Ελλάδα, το ένα πολιτικό κόμμα κατηγορεί το άλλο). Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης (ο προκάτοχος του Ανδρέα Γεωργίου) δήλωσε στις 11 Σεπτέμβρη του 2011 πως, ήταν σε συμφωνία με την Eurostat το γεγονός ότι οι δημόσιες εταιρείες κοινής ωφελείας αποκλείονταν από τον υπολογισμό του χρέους, κι ότι μόνον η Δανία τις λαμβάνει υπόψη. Στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που η ΕΣΥΕ συνεκτίμησε το κόστος των ΔΕΚΟ ήταν στον υπολογισμό του χρέους του 2009, μετά την απόφαση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και κυρίως, της κρίσης που περνάει η χώρα; Είτε ο Παπανδρέου αποδειχθεί υπεύθυνος για την κρίση είτε όχι, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, στην Ελλάδα, υπάρχει μια πολύ βαθιά κρίση πολιτική και όχι μόνον οικονομική, μια κρίση της δημοκρατίας. Είναι ίσως δεικτικό το γεγονός ότι η εφημερίδα Ελευθεροτυπία που κάλυπτε τα θέματα αυτά με τρόπο αντικειμενικό ανέστειλε την κυκλοφορία της γιατί δεν βρίσκει πλέον υποστήριξη από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή η εφημερίδα είχε συνδεθεί με την επανασύσταση της δημοκρατίας το 1974.

Σήμερα (15 Φεβρουαρίου 2012), μετά τα τραγικά γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου 2011, 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας διαγράφηκαν από το κόμμα τους επειδή δεν ψήφισαν το νέο πρόγραμμα μνημόνιο. Ανακοινώθηκαν εκλογές, όμως αναρωτιέμαι ποιο θα μπορούσα να είναι το αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει καμμία πολιτική συναίνεση. Προσωπικά, έφυγα από την Ελλάδα ακριβώς επειδή αισθάνθηκα πως δεν ήταν πλέον μια δημοκρατία.

Όταν η Γαλλία υποβαθμίστηκε από την «Standard and Poor’s» στις 13 Ιανουαρίου 2011, η Liberation δημοσίευσε πως έπρεπε να καταδικαστεί η πολιτική του Νικολά Σαρκοζύ, όχι η Γαλλία και η οικονομία της (δες πρώτη σελίδα, 14 Ιανουαρίου 2012). Στο επίπεδο της διεθνούς κοινής γνώμης, στους Έλληνες στερήθηκε τόση αξιοπρέπεια.

Νίκος Βλαντής

Αναφορές

Οι αναφορές καλύπτουν τα θέματα που αναφέρονται στο άρθρο, όπως παρουσιάστηκαν στον τύπο. Η πλειοψηφία τους είναι στα ελληνικά (προτείνεται η χρήση αυτόματου μεταφραστή).

Φόρος τιμής: οι περισσότερες ελληνικές αναφορές δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, της οποίας η κυκλοφορία ανεστάλη ελλείψει δανειοδοτικής στήριξης από τις ελληνικές τράπεζες.

Για τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στους Ευρωπαίους ομόλογούς του πως θα γινόταν στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα στα τέλη του Οκτωβρίου του 2011:

http://www.liberatio...-et-coup-d-etat

Για την αντικατάσταση της στρατιωτικής ηγεσίας στις αρχές του Νοεμβρίου του 2011:

http://www.enet.gr/?...ticle&id=322723

Για την επερώτηση της Βάσω Παπανδρέου (συνωνυμία με την οικογένεια του πρωθυπουργού) αναφορικά με το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας στην κατασκευή της κρίσης:

http://www.enet.gr/?...ticle&id=164474

Για τις κατηγορίες του βουλευτή Πάνου Καμμένου ότι η οικογένεια του Γιώργου Παπανδρέου επωφελήθηκε από την κρίση:

http://www.enet.gr/?...ticle&id=276965

Και για την απάντηση της εταιρείας Informed Judgement Partners S.A.:

http://www.enet.gr/?...itikh&id=276966

Για το θέμα της εταιρείας «Unigestion» και τον ρόλο των Παπανδρέου σ’ αυτήν, θέμα που ανακίνησε η Ελευθεροτυπία:

http://www.enet.gr/?...itikh&id=292740

Για τη δικαστική έρευνα πάνω στο θέμα:

http://www.enet.gr/?...ticle&id=292738

Σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε και στην ελβετική εφημερίδα La Liberté πάνω στον αδιευκρίνιστο ρόλο του ινστιτούτο «I4sense» του Ανδρέα Παπανδρέου:

http://www.laliberte.ch/faitdujour/polemique-autour-d’un-institut-grec

Για τις κατηγορίες της καθηγήτριας πανεπιστημίου Ζωής Γεωργαντά (πρώην μέλους του συμβουλίου της ΕΣΥΕ) ενάντια στον πρόεδρο της Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου, που δημοσιεύτηκαν αποκλειστικά στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία:

http://www.enet.gr/?.../2011&id=310053

Για τη μήνυση που η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά αναγκάστηκε να υποβάλει, λόγω των κατηγοριών που δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία:

http://www.enet.gr/?...ticle&id=313033

Για την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε λόγω της μήνυσης της Ζωής Γεωργαντά:

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=329078

Για το θέμα των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπονή και Σπύρου Μουζακίτη: η έκδοση της Ελευθεροτυπίας έχει πια ανασταλεί. Βρήκαμε αναφορές σε άλλες πηγές:

http://www.aixmi.gr/...pakonstantinou/

http://www.iefimerida.gr/news/33314/17-καταθέσεις-κατά-γιώργου-επικαλούνται-πεπόνης-μουζακίτης

Τα ονόματα των μαρτύρων που κατέθεσαν ενάντια στον Γιώργο Παπανδρέου:

http://blogs.sch.gr/tsilivar/2012/01/20/ο-εισαγγελέας-πεπόνης-καθίζει-στο-σκα/

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις κατηγορίες:

http://www.zoomnews.gr/παπανδρέου-κατά-πεπόνη-μουζακίτη-από/

Η δήλωση του πρώην προέδρου της ΕΣΥΕ Μανώλη Κοντοπυράκη:

http://www.zoomnews.gr/ο-πρώην-γραμματέας-της-στατιστικής-υπ/

Για το βιβλίο του συγγραφέα Νίκου Κουνενή:

http://biblionet.gr/...k&bookid=171298

Μίνι συνέντευξη του Έλληνα συγγραφέα Νίκου Κουνενή στην γαλλική εφημερίδα Le Télégramme:

http://www.letelegramme.com/ig/generales/france-monde/monde/grece-l-europe-fait-la-pluie-et-le-beau-temps-08-12-2011-1526355.php?xtmc=Grèce%20pluie&xtcr=1

http://jesuisgrec.blogspot.com/



La démocratie hellénique en crise par Nikos Vlantis

En savoir plus



.