Η πρόταση θα κατατεθεί προς όλους τους υποψηφίους προέδρους της Γαλλίας



Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα απέφερε ετησίως η θέσπιση «φόρου υπέρ των εφημερίδων» υποστηρίζουν οι γάλλοι εκδότες οι οποίοι ετοιμάζονται να καταθέσουν σχετική πρόταση για τη στήριξη του τύπου ο οποίος πλήττεται όπως και στην Ελλάδα από την άνθηση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων εφημερίδων.

Η ιδέα για την επιβολή φόρου που θα επιβαρύνει τους χρήστες του ίντερνετ και των αγοραστές κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών ανήκει στη Ναταλί Κολιν η οποία υπήρξε συμπρόεδρος της εφημερίδας Liberation και σήμερα είναι διοικητικό στέλεχος του ομίλου Nouvel Observateur που εκδίδει το ομώνυμο περιοδικό.

Οι ομοσπονδίες εκδοτών του εθνικού και τοπικού τύπου υποστηρίζουν την πρόταση για τη φορολόγηση των συνδρομών σε διαδικτυακές εφημερίδες αλλά και σε προϊόντα που συνδέονται με την πλοήγηση σε ενημερωτικού χαρακτήρα ιστότοπους όπως τα smartphones, οι ταμπλέτες, τα netbooks και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Υπολογίζεται ότι ο φόρος που θα επιβαρύνει τους συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης εφημερίδων θα απέφερε ετησίως έως και 30 εκατ. ευρώ ενώ πολλαπλάσια θα ήταν τα έσοδα από το φόρο σε προϊόντα τεχνολογίας (άνω των 100 εκατ. ευρώ).

Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών η οποία μελετά τρόπους ενίσχυσης όσων συμβάλουν στην πνευματική δημιουργία που διακινείται μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της η Le Monde, οι γάλλοι εκδότες θα προωθήσουν την πρότασή τους ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών τον προσεχή Απρίλιο στους υποψηφίους όλων των κομμάτων με τους οποίους θα επιδιώξουν να συναντηθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Η κρίση στο χώρο των εφημερίδων και του περιοδικού τύπου έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών εντύπων ενώ εφημερίδες όπως πρόσφατα η οικονομική La Tribune έχουν περιοριστεί στην ηλεκτρονική έκδοση λόγω του υψηλού κόστους εκτύπωσης και διανομής της έντυπης.

.tovima.grPosted Image