Στην έδρα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις 31-08-2009 ημίωρη συνάντηση του κ. Γ. Μπαμπινιώτη με εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των καθηγητών Γερμανικής (2 Σύλλογοι, ΣΥΚΑΓΕ-DLV, ΠΕΚΑΓΕΠΕ), Αγγλικής (2 Σύλλογοι), Γαλλικής (3 Σύλλογοι) και Ιταλικής & Ισπανικής Γλώσσας. Τον ΣΥΚΑΓΕ-DLV εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Πέτρος Παπαβασιλείου, καθηγητής ΠΕ07 Γερμανικών Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Η συνάντηση, κατά το μέρος που αφορά τον ΣΥΚΑΓΕ-DLV, είναι απότοκος σχετικού Υπομνήματος που εστάλη προς τον Υπουργό Παιδείας, σε όλους στους φορείς, αλλά και στους τομείς Παιδείας των κομμάτων της ελληνικής βουλής, στα πλαίσια του διαλόγου για την Παιδεία.

Επιγραμματικά αναφέρθηκαν τα εξής:

1. Ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης τάχθηκε εξ' αρχής υπέρ της πολυγλωσσίας ("Αγκαλιάζω την γλωσσική πολυμορφία. Θεωρώ την κυριαρχία της Αγγλικής επί κακώ".).

2. Ενίσχυση του ρόλου και της σημασίας της ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο, ώστε το μάθημα της ξένης γλώσσας να μην απαξιώνεται.

3. Η ξένη γλώσσα να γίνει κύριο μάθημα στα σχολεία.

4. Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής της ξένης γλώσσας. Δηλ. όλες οι γλώσσες θα είναι ισότιμες. Δεν θα υπάρχει δηλ. η Α' ξένη γλώσσα και οι Β' ξένες γλώσσες.

5. Οι Σύλλογοι θα έχουν λόγο στο Αναλυτικό Πρόγραμμα.

6. Οι μαθητές οφείλουν να εκμανθάνουν στο δημόσιο σχολείο 2 ξένες γλώσσες, όχι γιατί το θέλει η Ε.Ε., αλλά επειδή είναι αναγκαίο και συνιστούν εφόδιο.

7. Οι ξένες γλώσσες να διδάσκονται σε επίπεδα.

8. Διευρυμένο ωράριο διδασκαλίας. [Σημ.: Δεν υπάρχει ωστόσο καμια απόλυτη διευκρίνηση ως προς αυτό].

9. Συνεργασία των συναδέλφων των ξενόγλωσσων ειδικοτήτων μέσα στο σχολείο.

10. Η β΄ ξένη γλώσσα δε μπορεί να έχει τον ίδιο αριθμό ωρών με την πρώτη ξένη γλώσσα.

11. Ουσιαστική αναβάθμιση της ξένης γλώσσας στο Λύκειο, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ.

12. Σαφήνεια ως προς το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ο μαθητής στη διάρκεια της 9χρονης εκπαίδευσής του και σχετική πιστοποίηση μέσα από το σχολείο.

13. Συμμετοχή του βαθμού της ξένης γλώσσας για την Γθμια Εκπαίδευση.


inital.grPosted Image