Της AΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ

Διαβάζοντας κείμενα του εξωτερικού ή ακόμα και κρίνοντας από τους τουρίστες της χώρας μας, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει δημιουργηθεί ένα στερεότυπο γύρω από το όνομα της Ελλάδας και τους κατοίκους της.

Πόσο όμως επηρεάζει αυτό το στερεότυπο τους Έλληνες του εξωτερικού;

«Μέσα στα πλαίσια των μαθημάτων γίνονται διάφορα αστεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Αλλά και μέσα από συζητήσεις με φίλους μου και άλλους, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά Ελληνίδα φοιτήτρια Νομικής στο Λονδίνο.

Η γενικότερη εντύπωση που επικρατεί στην Ευρώπη, με βάση κείμενα αρθρογράφων διαφόρων χωρών του εξωτερικού, είναι αυτή του καλοπερασάκια. Γενικώς αναφέρονται στην Ελλάδα ως τη χώρα που οδηγήθηκε στην καταστροφή και αναγκάζει τώρα την υπόλοιπη Ευρώπη να πληρώσει για τα λάθη της. Επίσης έχουμε κατηγορηθεί πως αδιαφορούμε για το αν θα χαντακώσουμε και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πικρή αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να τους αδικήσουμε και ιδιαίτερα, αφού την ίδια εντύπωση είχαμε όλοι μας για την χώρα που βάδιζε χαρίζοντας χωρίς δεύτερη σκέψη δάνεια και επιδόματα για μεταφορές φακέλου στους πολίτες της. Αυτή η εικόνα σίγουρα δεν βελτιώνεται με τις αλλεπάλληλες πορείες, τα σκάνδαλα ή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Ενώ σίγουρα δεν διαψεύσθηκε μέσα από τις ομιλίες των πολιτικών που την προωθούσαν ως μια χώρα γεμάτη διαφθορά.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης ασκούν σίγουρα κάποια επιρροή στους πολίτες της χώρας τους. Φυσικά οι αντιδράσεις και ο επηρεασμός έχουν από χώρα σε χώρα τις διακυμάνσεις τους. Σχολιάζοντας το θέμα, η Βένια Ζυγουρίδου, φοιτήτρια Ιατρικής σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι «δεν έχω δεχτεί καμιά λεκτική επίθεση, μόνο ερωτήσεις, και αυτές περισσότερο από περιέργεια». Η ίδια συμπληρώνει ότι τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν ασκούν τόσο μεγάλη κριτική στην Ελλάδα. Αναφέρονται στις εξελίξεις στη χώρα, όπως και για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.

http://www.inital.gr