Στα πλαίσια της Γιορτής της Γαλλοφωνίας

Κύκλος «Λέξεις επί Σκηνής»

01.03.2016, 19.30’ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η 18η διοργάνωση της Άνοιξης των ποιητών που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 20 Μαρτίου 2016 με τον τίτλο «Ο μεγάλος 20ος» μας προτείνει μια αναδρομική ματιά στον εξαιρετικό πλούτο της ποίησης που γράφτηκε στη γαλλική γλώσσα τον 20ο αιώνα, μια ποίηση που έχει καταφέρει να συνδυάσει την επινόηση της φόρμας και τη δύναμη των ερωτημάτων γύρω από το νόημα της ζωής. Αυτόν τον αιώνα άνθισαν ποιητές τεράστιας αξίας, όχι μόνο Γάλλοι αλλά και γαλλόφωνοι, και στο πλαίσιο αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που παρουσιάζουμε στο ελληνικό κοινό μια ομιλία για την ποίηση και μια απαγγελία από έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της γαλλικής γλώσσας, τον Salah Stétié.

Παρουσίαση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Ανάγνωση: Μαρία Αποστολακέα

Μουσική: Alekos Vretos Trio

Είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση

Salah Stétié

Ο Salah Stétié γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1929. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Παρίσι, στη Σορβόννη, αναπτύσσει φιλίες με μεγάλους συγγραφείς και ποιητές της εποχής, όπως, μεταξύ άλλων ο Pierre-Jean Jouve, ο André-Pierre de Mandiargues και ο André du Bouchet. Επιστρέφει στη συνέχεια στο Λίβανο και ξεκινά μια λαμπρή διπλωματική καριέρα που τον οδηγεί στην ανάληψη σημαντικών θέσεων, όπως αυτή του Πρέσβη του Λιβάνου στις Κάτω Χώρες ή το Μαρόκο. Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο L’Extravagance, που απέσπασε το 2015 το βραβείο Saint-Simon, εξιστορεί τα ουσιαστικά σημεία της καριέρας του και της πορείας της ζωής του.

Ο Salah Stétié είναι ο δημιουργός ενός σημαντικού ποιητικού έργου που ξεδιπλώνει σε μια πυκνή και βαθιά γλώσσα την αντίληψή του για τον κόσμο που -όπως είπε ο Saint-John Perse στον λόγο του κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ το 1960- «μας βγάζει από τον εθισμό».