Ενας στους έξι Ευρωπαίους ηλικίας από 18 έως 24 ετών βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, αλλά και εκπαίδευσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι πλήττει όχι μόνο τα «φτωχά» κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά το σύνολό της. Είναι ενδεικτικό ότι στις πρώτες θέσεις των χωρών με το αρνητικό αυτό πρόσημο (δηλαδή το δείκτη ΝΕΕΤ, not in emloyment, education or training) έρχονται οι Βουλγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία και Ισπανία, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα.

Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ότι το 16,5% του ευρωπαϊκού νεανικού πληθυσμού ούτε δούλευε ούτε σπούδαζε το 2010, ενώ το 2011 εκτιμάται (αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία) ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη. Στη χώρα μας η τιμή του εν λόγω δείκτη ξεπερνά το 20% (περίπου 16% το 2008). «Ο δείκτης NEET αυξήθηκε σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ 2008 και 2010, δυσμενείς τάσεις διαπιστώθηκαν ιδίως στη Λετονία και την Εσθονία, όπου ο NEET αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ ποσοστιαίες μονάδες», υπογραμμίζεται στο πρόσφατο σχετικό σημείωμα του Cedefop, για το οποίο έγινε επεξεργασία στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ερευνα Εργατικού Δυναμικού και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Η Βουλγαρία έρχεται πρώτη με το 25% των νέων της ηλικίας 18-24 να είναι εκτός εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Αντίθετα, στην Ολλανδία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 7%, ενώ σε Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία ο δείκτης είναι σταθερός.

Υπηρεσίες εντάσεως γνώσης

Σύμφωνα με έκθεση του Cedefop, που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο τους νέους, αύξηση παρουσιάζει η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών εντάσεως γνώσης. Ετσι, 83,3 εκατ. Ευρωπαίοι εργάζονται σήμερα στον εν λόγω τομέα, στον οποίο η απασχόληση αυξήθηκε σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση την... Ελλάδα, όπου σημειώθηκε πτώση μικρότερη του 3%, όπως και στη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Λιθουανία.

Αντίθετα, άνοδος πάνω από 6% καταγράφηκε σε Λουξεμβούργο (αύξηση 55%), Πολωνία και Αυστρία. Σύμφωνα πάντως με το Cedefop, ο συγκεκριμένος κλάδος φαίνεται ότι έχει σθεναρές αντιστάσεις στην κρίση.

alfavita.gr .inital.gr