Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Youth on the Move και Youth Opportunities, η Commission σχεδιάζει προπαρασκευαστική δράση με τίτλο «Your First EURES Job». Σκοπός της δράσης είναι η μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων στην Ε.Ε.

Για το 2012-2013 έχει προγραμματισθεί να μετακινηθούν 5.000 νέοι με σκοπό την εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Η δράση διαχωρίζεται από τα Προγράμματα ERASMUS, LdV και ΥOUTH, διότι πρόκειται για ατομική αναζήτηση πραγματικής αμοιβόμενης εργασίας. Επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση είναι νέοι 18-30 ετών, πολίτες της Ε.Ε. ή νόμιμοι κάτοικοι αυτής που αναζητούν εργασία εκτός της χώρας τους.

Η δράση χρηματοδοτεί μέρος των εξόδων πρώτης εγκατάστασης/ ταξιδίου με ενιαίο ποσό, το οποίο κυμαίνεται από 600 έως 1030 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα χρηματόδοτησης μέχρι ποσού 300 ευρώ για τη μετάβαση των ενδιαφερομένων για συνέντευξη. Χρηματοδότηση μπορεί να δοθεί επίσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 άτομα προσωπικό), οι οποίες αναλαμβάνουν να προσφέρουν υποστήριξη για την περαιτέρω ένταξη των νέων αυτών στην χώρα προορισμού (πχ μαθήματα γλώσσας, βοήθεια στην εγκατάσταση, υπηρεσίες coaching/mentoring, κ.α.)

Η αίτηση των ενδιαφερομένων υποβάλλεται σε ενδιάμεσους φορείς. Προς το παρόν, έχουν εγκριθεί τέσσερις ενδιάμεσοι φορείς από τη Γερμανία, Δανία, Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα. Οι ενδιάμεσοι φορείς για την υποβολή αίτησης των φοιτητών και των επιχειρήσεων μπορούν να αναζητηθούν στο σύνδεσμο ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob.

Επιπλέον, η Commission έχει δημοσιεύσει Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για φορείς που ενδιαφέρονται να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ επιχειρήσεων και νέων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιάμεσους φορείς είναι 20.09.2012. Επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση είναι Δημόσιες Υπηρεσίες/Φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες εύρεσης εργασίας, Γραφεία Διασύνδεσης Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, Εμπορικά Επιμελητήρια, Δήμοι, κοινωνικοί εταίροι, κ.α. Προσφέρεται χρηματοδότηση 95% των επιλέξιμων δαπανών.