Αγαπητέ Υποψήφιε,
Όπως και κατά την περυσινή εξεταστική περίοδο, έτσι και εφέτος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Γαλλική Πρεσβεία, συμπαρίσταται έμπρακτα και ευχαριστεί όλους όσους παρακάθονται στις διεθνώς αναγνωρισμένες εξετάσεις του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Αυτή την εξεταστική επιλέξαμε να προσφέρουμε ένα Γαλλογαλλικό λεξικό Larousse σε όλους τους υποψηφίους στο επίπεδο Β1 ώστε να έχουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τις σπουδές τους στη συνέχεια για τα επίπεδα B2 – C1 – C2.
Βεβαίως, δεν ξεχνάμε και τους υπόλοιπους υποψηφίους αφού οι άριστοι ανά δίπλωμα θα λάβουν δώρο ένα λεξικό Robert σε ειδική τελετή που θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παράλληλα δίδονται δυο υποτροφίες 10.000 € έκαστη κάθε έτος στον αριστεύσαντα στα επίπεδα Sorbonne C2 και DALF C2 για σπουδές Master 2 στη Γαλλία.
Τούτου δοθέντος, θα ήθελα να τονίσω ότι η επιλογή σου αυτή, σε εισάγει σ’ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπου η Γαλλική γλώσσα κατέχει, μαζί με την Αγγλική, πρωτεύουσα θέση. Θα τονίσω εδώ, ότι σε δεκαπέντε χρόνια από σήμερα, η Γαλλική θα είναι η γλώσσα 750 εκατομμυρίων ανθρώπων, λόγω πληθυσμιακής αύξησης των ομιλούντων τη Γαλλική γλώσσα χωρών.
Αυτό είναι ενδεικτικό της αναγκαιότητας εκμάθησής της για να είσαι μέσα σ’αυτούς που θα αποφασίζουν για την ανθρωπότητα.
Η πολυγλωσσία εξάλλου, είναι απαραίτητη σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία λόγω του απαράμιλλου κάλλους της και του ένδοξου παρελθόντος της, είναι πόλος έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων και δη Γαλλοφώνων.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω, με αυτό το συμβολικό δώρο, τόσο εσάς όσο και τις Ελληνικές οικογένειες που, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, επενδύουν στη γνώση. Η Υπηρεσία Εξετάσεων και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεσή σας.
Mikaël Hautchamp
Conseiller de Coopération
et d’Action Culturelle
Directeur de l’I.F.G.