Από 1/1/2024 έχει τεθεί σε εφαρμογή η εγκύκλιος 1170/2023 , η οποία στην παράγραφο 7 αναφέρει τα εξής.

Στα λογιστικά στοιχεία που εκδίδονται, είτε με τη χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό ERP), είτε μέσω της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. (timologio), καθώς και στα εκδοθέντα παραστατικά της περ. δ’ της παρ. 3 του άρθρου 2 από την 1.1.2024 και εφεξής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και δισδιάστατος γραμμωτός κώδικας (QR code), στον οποίο εμπεριέχεται σύνδεσμος για την άμεση πρόσβαση σε ψηφιακή υπηρεσία της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA για την άμεση επισκόπηση σε φυλλομετρητή ιστού (browser) είτε της σύνοψης, είτε του συνόλου του παραστατικού, είτε και των δύο, όπως αυτά έχουν διαβιβασθεί. Κατά την επιτυχή διαβίβαση ενός παραστατικού στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA (με τη χρήση μεθόδου SendInvoices), επιστρέφεται κωδικοποιημένο κείμενο το οποίο χρησιμοποιείται από τα προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργήσουν το QR code (τύπου URL), μέσω του οποίου γίνεται επισκόπηση του παραστατικού.

Η εν λόγω διάταξη αφορά κάθε παραστατικό εσόδου (Α.Π.Υ ή Τ.Π.Υ) που εκδίδεται με χρήση των προαναφερόμενων τρόπων (ERP, e- timologio κλπ.) μηχανογραφικά, δηλαδή αφορά λιανικές (b2c) και χονδρικές (b2b) συναλλαγές.

Προς αποφυγή αναστάτωσης, σας επισημαίνουμε ότι δεν προβλέπονται ακόμα πρόστιμα, και ούτε πρόκειται να προβλεφθούν αναδρομικά, οπότε προς το παρόν υπάρχει ο σχετικός χρόνος για προετοιμασία. Αντίστοιχα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για όσα παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/1/2024 χωρίς την χρήση QR code.

Προσοχή!

1) η τοποθέτηση συστήματος που εκδίδει QR code, μετατρέπει αυτόματα το πρόγραμμα έκδοσης παραστατικών σε πρόγραμμα απευθείας (on line) διαβίβασης εσόδου. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι από τη στιγμή που προσθέτει κανείς το QR code, παύει να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής διαβίβασης των παραστατικών στο τέλος της ημέρας ή άλλη ημέρα. Έκδοση QR code σε παραστατικό συνεπάγεται και ταυτόχρονη διαβίβαση του στην ΑΑΔΕ.

2) Η προσθήκη QR code, γίνεται μέσω του προγράμματος που χρησιμοποιεί το εκάστοτε ΚΞΓ για να διαβιβάσει τα παραστατικά του στο MyDATA. Αφού προηγηθεί αναβάθμιση (update) του προγράμματος από την εταιρεία-πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εν συνέχεια, το ίδιο το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα για προσθήκη QR code.