Θεσσαλονίκη

Το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον Κινηματογράφο» μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς (1812-1870) συνδιοργανώνει με το Βρετανικό Συμβούλιο από τις 5 έως τις 7 Απριλίου ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν επτά ταινίες στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

O Κάρολος Ντίκενς ανήκει στους συγγραφείς εκείνους που η άπειρη φαντασία προερχόμενη από την ενδελεχή παρατήρηση του κοινωνικού τοπίου έκανε το λογοτεχνικό του έργο ιδεώδες για κινηματογραφικές μεταφορές. Ως εκ τούτου από πολύ νωρίς στην ιστορία του κινηματογράφου πολλές ταινίες βασίστηκαν στο έργο του.

Ο Ντίκενς δεν πρόλαβε την εφεύρεση του κινηματογράφου αλλά διασκευαζόταν συχνά στο θέατρο και ορισμένοι κριτικοί και κινηματογραφιστές –κυρίως οι Γκρίφιθ και Σεργκέι Αϊζενστάιν- έχουν ισχυριστεί ότι οι εξαιρετικές περιγραφικές ικανότητες του Ντίκενς και η ευρηματικότητά του στην αφήγηση «εφηύραν» κατά κάποιον τρόπο την κινηματογραφική γλώσσα.

Ο κλασικός Όλιβερ Τουίστ έχει δίχως αμφιβολία μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη και δεν θα μπορούσε να λείπει από το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα. Ξεκινώντας από την ομώνυμη βωβή ταινία του Φρανκ Λόυντ που γυρίστηκε το 1922, περνάμε στην εκδοχή του Ντέιβιντ Λιν το 1948, και καταλήγουμε με τον Όλιβερ! του Κάρολ Ριντ το1968.

Βασισμένες σε δύο πολύ αγαπημένα έργα του συγγραφέα είναι και οι ταινίες Ιστορία δύο πόλεων (1958) του Ράλφ Τόμας και Σκρουτζ: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (1951) του Μπράιαν Ντέσμοντ Χερστ πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Βρετανό κωμικό Άλαστερ Σιμ.

Οι θεατές θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το αμετάφραστο (ως βιβλίο) στα ελληνικά Pickwick Papers, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1954 ο Νόελ Λάνγκλεϊ.

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί και ο σπάνιος βωβός οκτάλεπτος Ντείβιντ Κόππερφιλντ που γύρισε το 1913 ο Τόμας Μπέντλεϊ.

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα Προβολών

Πέμπτη 5 Απριλίου

19:00 Scrooge: A Christmas Carol (Brian Desmond Hurst)

20:30 Oliver! (Carol Reed)

Παρασκευή 6 Απριλίου

18:30 Oliver Twist (David Lean)

20:30 Pickwick Papers (Noel Langley)

Σάββατο 7 Απριλίου

19:00 Oliver Twist (Frank Loyd)

David Copperfield (Thomas Bentley)

20:30 Tale of Two Cities (Ralph Tomas)


Newsroom ΔΟΛPosted Image