Ολγα Σελλα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Εχει εδώ και πολλά χρόνια αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τον πνευματικό, τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών δεν έχει μόνο την έδρα του στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το βλέμμα του στραμμένο σε όσα απασχολούν την ελληνική και τη γαλλική πνευματική κοινότητα, με μέλημα να συνδέει τους προβληματισμούς και τους δημιουργούς των δύο χωρών. Η πολιτιστική, εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή αποστολή της Γαλλίας στην Ελλάδα θα δώσει έμφαση, το 2013, στις συνεργασίες με Ελληνες καλλιτέχνες και ταυτοχρόνως θα επικεντρωθεί στα οικονομικά ερωτήματα, που απασχολούν τόσο την ελληνική όσο και τη γαλλική κοινωνία. Ετσι, επισημαίνουμε:

–Στον χώρο της μουσικής, τις τρεις συναυλίες της ΚΟΑ με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, όπως ο διευθυντής ορχήστρας Daniel Kawka, ο συνθέτης και οργανίστας Thierry Escaich και ο βιολοντσελίστας Marc Coppey, υπό τη διεύθυνση του Β. Χριστόπουλου και την περιοδεία του πιανίστα Hugues Leclere με έργα Debussy και 22 σύγχρονων συνθετών στο Μουσείο της Ακρόπολης και εν συνεχεία σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κέρκυρα.

– Στον χώρο της ποίησης, στις 7 Μαρτίου θα παρουσιαστεί ένας τόμος που έγινε με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου: πρόκειται για την πρώτη ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης στην Ελλάδα, μια δίγλωσση συλλογή 30 εν ζωή ποιητών μεταφρασμένων από έξι Ελληνες συγγραφείς, εκδόσεις «Αγρα». Σημαντική εκδήλωση επίσης με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη και θέμα «Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης».

– Πλούσιος σε εκδηλώσεις και ο χώρος του θεάτρου (με την παρουσία του επόμενου διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Olivier Py στις 11 Μαρτίου μαζί με τον Γιάννη Μαυριτσάκη), αλλά και ο χώρος των ιδεών. Τον ερχόμενο Μάιο θα έρθουν στην Αθήνα προσωπικότητες, όπως ο Etienne Balibar και ο Roger-Pol Droit για να συζητήσουν με Ελληνες στοχαστές για τις αλληλεπιδράσεις διακυβέρνησης, πολιτικής και οικονομίας, ενώ στο τέλος του 2013 θα φιλοξενηθούν συζητήσεις με το ερώτημα των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων στη Μεσόγειο. Τέλος, έμφαση δίνεται στις συμπράξεις με άλλους πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας (Στέγη, Μέγαρο, Ιδρυμα Θεοχαράκη, Εθνικό κ.λπ.).

kathimerini.gr