alfavita.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η Β’ ΕΛΜΕ

Χωρίς τη διδασκαλία της β ξένης γλώσσας (ειδικά της γερμανικής) κινδυνεύουν να μείνουν μαθητές των σχολείων του Νομού λόγω των ελαχίστεων προσλήψεων αναπληρωτών . Στο θέμα αυτό αναφέρεται η Β ΕΛΜΕ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ”στην Πρωτοβάθμια Εκπ/ση δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη αναπληρωτή ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης από την Δευτεροβάθμια αφού ο αριθμός των μονίμων είναι πολύ μικρός”.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Β΄ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αν και έχουν περάσει δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων καθηγητών γαλλικής και γερμανικής γλώσσας σε όλη τη χώρα χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν τη ξένη γλώσσα που έχουν επιλέξει. Ακυρώνεται έτσι στην πράξη το δικαίωμα τους να επιλέγουν τη γλώσσα που επιθυμούν.

Μάλιστα πολλές φορές οι μαθητές πιέζονται να επιλέγουν άλλη γλώσσα από αυτή που έχουν επιλέξει ή έχουν διδαχθεί την περσινή σχολική χρονιά.

Ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με την γερμανική γλώσσα καθώς στην Πρωτοβάθμια Εκπ/ση δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη αναπληρωτή ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης από την Δευτεροβάθμια αφού ο αριθμός των μονίμων είναι πολύ μικρός.

Έτσι ελάχιστα Δημοτικά σχολεία διαθέτουν καθηγητή γερμανικών (από τα 22 Δημοτικά του Αγρινίου έχουν μόνο τα 4).

Έχουμε δηλαδή την ουσιαστική κατάργηση του μαθήματος των γερμανικών στο Δημοτικό σχολείο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μη συνέχιση της γερμανικής γλώσσας και στο Γυμνάσιο και πιθανότατα τον σταδιακό αφανισμό της από τη Β΄/θμια Εκπαίδευση.

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας να τηρήσει το νόμο και να δώσει το δικαίωμα σε όλους τους μαθητές να διδάσκονται την ξένη γλώσσα που έχουν επιλέξει.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν όλα τα κενά τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση με διορισμούς μονίμων ή αναπληρωτών εκπ/κών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Καραμητσόπουλος Χριστίνα Βούλγαρη