Εγκαινιάστηκε χτες το βράδυ η νέα ομαδική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη αφιερωμένη στην σύγχρονη βρετανική τέχνη.

Με πολύ σημαντικές συμμετοχές από καλλιτέχνες όπως οι Gilbert & George, αλλά και νεότερους όπως ο Mark Tichner και ο δημοφιλής Damien Hirst, η έκθεση παρουσιάζει πτυχές της βρετανικής καλλιτεχνικής ιστορίας από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 μέχρι και την έξαρση της βρετανικής εικαστικής παραγωγής και τους ΥΒΑ's δηλαδή τους Young British Artists της δεκαετίας του '90.

Στην έκθεση εκπροσωπούνται 30 καλλιτέχνες με 150 έργα τους από το 1980 έως τις μέρες μας και είναι η πρώτη φορά που ένα ευρύτερο τμήμα της συλλογής εκτίθεται στην Ελλάδα.

Καλλιτέχνες λιγότερο γνωστοί στο ευρύτερο ελληνικό κοινό όμως ο Anthony Gormley και ο Peter Doig παρουσιάζουν γλυπτικά και ζωγραφικά έργα αντίστοιχα που είναι εντυπωσιακά -αν μη τι άλλο σε μέγεθος.

Η συλλογή του βρετανικού Συμβουλίου, συγκροτείται συνολικά από 8500 έργα 1650 καλλιτεχνών αποτυπώνοντας τις τάσεις της βρετανικής εικαστικής σκηνής τα τελευταία τριάντα χρόνια και τον τρόπο που αυτές μεταβλήθηκαν κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο.

Πολλά από τα έργα αυτά αγοράστηκαν όταν οι καλλιτέχνες ήταν στα πρώτα τους βήματα, καθώς οι Αγγλοι είναι γνωστοί για την στήριξη που παρέχουν στους καλλιτέχνες τους. Αργότερα βέβαια οι αξίες των πρώιμων έργων αυξήθηκαν εντυπωσιακά, τόσο ώστε η συλλογή αυτή να θεωρείται ένα πολύ «ακριβό» γκρουπ έργων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.


protothema.gr