Ιταλία – Ελλάδα. Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου προσκαλούν καθηγητές και ειδικούς να μιλήσουν για την Ιταλία και την Ελλάδα και για τις πολύπλευρες πτυχές ενός πολιτισμικού δεσμού που πηγάζει από μία βαθιά πνευματική συνάφεια.

2 Μαΐου – ώρα 19.00

Καθ. Στέλλα Πριόβολου

Ο «λόγιος» στον Μίμο, την Ελληνορωμαϊκή, την Ιταλική και την Νεοελληνική Κωμωδία.


Ο τύπος του σχολαστικού διανοούμενου «pedante» έχει μακρά και συνεχή πορεία στο χώρο της αρχαίας ελληνικής, λατινικής, ιταλικής και νεοελληνικής κωμωδίας. Απαντά στον Αριστοφάνη, στους μίμους του Ηρώνδα, στη νέα αττική κωμωδία, επιβιώνει κατόπιν και εξελίσσεται στα ρωμαϊκά και ιταλικά κωμικά είδη για να εμφανιστεί αργότερα στη νεοελληνική κωμωδία και ιδιαίτερα στις κρητικές κωμωδίες του 17ου αιώνα Στάθη, Φορτουνάτο και Κατζούρμπο.

Δρ. Σοφία Βλαχάκη

Το δραματικό είδος του Μίμου, όπως αυτό παρουσιάζεται στους «Μίμους» του Σώφρονα και στις «Μεταμορφώσεις» του Απουληίου.


Το δραματικό είδος του Μίμου αναπτύχθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. στη Σικελία και αποτέλεσε ένα αρκετά διαδεδομένο είδος διασκέδασης. Οι περισσότεροι μελετητές υποστηρίζουν ότι ο όρος παραπέμπει σε ένα είδος λαϊκής παράστασης που περιλάμβανε μια σειρά από σύντομες, κωμικές σκηνές, χωρίς θεματική σύνδεση μεταξύ τους, αφημένες στον αυτοσχεδιασμό των υποκριτών, οι οποίοι τις εμπλούτιζαν με χορούς, ακροβατικές ασκήσεις και μιμήσεις ήχων από τη φύση. Κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν η σεξουαλικότητα και η αισχρολογία, ενώ τα θέματα που πραγματευόταν αντλούνταν κυρίως από τη μυθολογία και την καθημερινή ζωή. Σύντομα ο Μίμος επικράτησε και υποσκέλισε άλλα πιο σοβαρά είδη θεάτρου και επέζησε ανά τους αιώνες. Στην παρούσα ανακοίνωση θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τη δραματική μορφή του μιμητικού δράματος ο Σώφρονας (5ος αι. π.Χ.) στους μίμους του και ο Απουλήιος (2ος αι. μ.Χ.) στο έργο του Μεταμορφώσεις.

R.S.V.P. [email protected], τηλ. 210 5242646

Posted Image

Πρόγραμμα 2012

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012 – Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Ωράριο: 19.00

Τόπος: Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σε συνεργασία με: Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

xenesglosses.eu