Απέσυρε, μόλις, το επίμαχο άρθρο για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας το Υπουργείο Παιδείας.

Για άλλη μια φορά οι συντονισμένες προσπάθειες όλων έφεραν αποτέλεσμα.

Συνάδελφοι συγχαρητήρια σε σας και στους βουλευτές που μας υποστήριξαν.

ΠΣΙΚΞΓ

……………………………………………………………………………………………………………….

Πριν την απόσυρση είχε προηγηθεί επιστολή προς Βουλευτές:

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Δώρο στη διαπλοκή το άρθρο 7 για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου.

Με μεγάλη απογοήτευση και έκπληξη ενημερωθήκαμε για το άρθρο 7 της υπ’ αριθμ. 2030/286 τροπολογίας του Νομοσχεδίου «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» που ήδη συζητείται στην Βουλή των Ελλήνων.

Ενώ το τελευταίο δίμηνο συναντήσαμε προσωπικά τόσο τον κύριο Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας, όσο και στελέχη του Υπουργείου, σε περισσότερες από δέκα συναντήσεις, για άλλα θέματα του Κλάδου μας, δεν ενημερωθήκαμε ότι προωθείται τροπολογία σχετικά με την Πιστοποίηση Γλωσσομάθειας.

Κύριοι,

1. Με την εν λόγω τροπολογία δεν θεσμοθετούνται πάγια και αντικειμενικά κριτήρια για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, όπως επίμονα και διαχρονικά επιδιώκουμε. Αντίθετα, το θέμα παραπέμπεται σε μελλοντική ρύθμιση με υποκειμενικά κριτήρια τα οποία θα αποφασίζονται και θα αλλάζουν σύμφωνα με τις επιταγές των οικονομικών συμφερόντων. Αυτό άλλωστε κάνουν μέχρι σήμερα.

2. Φορείς πιστοποιημένοι ήδη στη χώρα τους και ελεγχόμενοι στο διηνεκές από τις αρμόδιες προς τούτο δημόσιες αρχές, και μάλιστα με πολύ αυστηρά κριτήρια, θα πρέπει να επαναπιστοποιούνται στην Ελλάδα. Γιατί; Μήπως για να αποκλειστούν αυτοί που ανταγωνίζονται τους διαπλεκόμενους; Και οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς; Και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία;

3. Η αντιστοίχιση των τίτλων γλωσσομάθειας της αλλοδαπής με τίτλους της ημεδαπής και χωρίς σαφή κριτήρια οδηγεί στην αυθαιρεσία και αποτελεί γόνιμο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση της διαπλοκής. Δεν γνωρίζει το Υπουργείο ότι οι τίτλοι των ως άνω διαπιστευμένων φορέων της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένοι στη χώρα τους (και συνεπώς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση); Το επίπεδο, μάλιστα, των οποίων καθορίζεται από το επίσημο και υποχρεωτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης;

4. Δίνεται η δυνατότητα σε Ελληνικούς φορείς να παρέχουν πιστοποίηση γλωσσομάθειας. Έχουν οι φορείς αυτοί κάποια σχέση με την ξενόγλωσση εκπαίδευση ή απλώς παραδίδεται ένα τμήμα της σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα ως απλό εμπόρευμα; Γνωρίζει το Υπουργείο ότι τα πιστοποιητικά αυτά θα αναγνωρίζονται μόνον στην Ελλάδα; Υπάρχει πάγια αρχή ότι η πιστοποιούμενη γλώσσα πρέπει να είναι ίδια με την επίσημη γλώσσα της χώρας προέλευσης των πιστοποιητικών.

Ζητάμε,

 Να αποσυρθεί το άρθρο 7 της τροπολογίας

 Να δοθεί χρόνος για ενημέρωση του Υπουργού από τους αρμόδιους φορείς (όχι μόνον από τις υπηρεσίες του) και να επανέλθει η τροπολογία στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.

 Σε έσχατη περίπτωση μη απόσυρσης συνημμένα υπάρχει αναδιατύπωση του άρθρου 7


Επιστολή προς βουλευτές

Άρθρο 7