Προβλήματα Συμπεριφοράς

 • Παιδί εκτός ελέγχου: Ακραίες συμπεριφορές και πώς να τις διαχειριστείτε

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Η προβληματική, εκτός ελέγχου συμπεριφορά ενός παιδιού αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις την πιο απτή απόδειξη πως τα όρια και οι κανόνες από την πλευρά των γονιών δεν έχουν τεθεί με σαφή τρόπο Ή μήπως όχι; Ο Δημήτρης είναι πέντε χρονών και μαθητής του Νηπιαγωγείου. Οι γονείς του αδυνατούν να τον ελέγξουν, καθώς δεν αντέχει να υπακούει εντολές και αντιδρά με έντονες εκρήξεις θυμού: ουρλιάζει, χτυπά το κεφάλι του ή τους γύρω του.

 • Όταν τα παιδιά μας βγάζουν εκτός εαυτού

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο θυμός και όλοι τον έχουμε νιώσει. Το να μάθουμε όμως να τον ελέγχουμε είναι πολύ χρήσιμο -ιδιαίτερα όταν το συναίσθημα αυτό προκύπτει σε στιγμές έντασης με τα παιδιά μας. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, συνήθως υγιές ανθρώπινο συναίσθημα, που γεννιέται από εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά και από ανησυχία ή από συνεχή ενασχόληση με τα προσωπικά μας προβλήματα.

 • 19/11 Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Η 19η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση. Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι κοντά σε κάθε παιδί που χρειάζεται βοήθεια. Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, είναι δωρεάν και ανώνυμη, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. — Όταν η Ήρα γέννησε τον Ήφαιστο, από την ντροπή της, τον πέταξε από τον Όλυμπο λόγω της ασχήμιας του.

 • Το Facebook προστατεύει τα παιδιά από τον εκφοβισμό.

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Στο μυαλό πολλών γονιών το Facebook αποτελεί την «φωλιά» του εκφοβισμού και ειδικότερα του σχολικού εκφοβισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κοινωνικό δίκτυο όμως για το ακριβώς αντίθετο; Για την προστασία δηλαδή των παιδιών από το bullying; Στην Αμερική το Facebook έχει συνεργαστεί με μία φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά και έχουν δημιουργήσει μία εφαρμογή για την καταπολέμηση του εκφοβισμού η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

 • Πώς να κάνετε το παιδί να διαβάζει στο σπίτι

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Συστηματικό και καθημερινό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας. Σύνδεση των δικαιωμάτων και ότι τον ευχαριστεί με τις μαθητικές του υποχρεώσεις. Ενθάρρυνση, επιβράβευση και κίνητρα για να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί με την ενίσχυση από το σπίτι, το σχολείο, την ανάληψη ευθυνών και ρόλων στο σπίτι και το σχολείο, τη συστηματική ένταξη σε ομάδες αθλητισμού ή εικαστικών.

 • Η πειθαρχία στο σύγχρονο παιδαγωγούν σχολείο

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Α. Όλοι μας γνωρίζουμε πως η πειθαρχία είναι ένα απ’ τα κρισιμότερα προβλήματα των Σχολείων σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου. Κι αυτό γιατί όσο «σκληραίνει» η κοινωνική πραγματικότητα, τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως πληροφορούμαστε απ’ τα διεθνή Μ.Μ.Ε., αυτά τα κρούσματα είναι άκρως ανησυχητικά για το μέλλον του πολιτισμού μας.

 • Τι μπορείτε να κάνετε για το άγχος παιδιών και εφήβων

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Ακούτε με προσοχή το παιδί σας, ώστε να ξέρει ότι έχει κάποιον να το ακούσει χωρίς να του ασκήσει κριτική. - Προσπαθήσετε να μετριάσετε το δικό σας άγχος γιατί αποτελείτε πρότυπο και σας μιμείται –μιμείται τις ενέργειες και όχι τις θεωρίες. – Χαλαρώστε και αφήστε το παιδί να πάρει πρωτοβουλίες Οι αυστηροί και οι υπερπροστατευτικοί γονείς, έχουν πιο αγχώδη παιδιά από τους άλλους.

 • “Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα;”

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Μια νέα έρευνα που έγινε με βάση τις απαντήσεις στο Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Απογραφής Προσωπικότητας της Μινεσότας (MMPI), η σημερινή νεολαία έχει περισσότερα θέματα ψυχικής υγείας σε σχέση με εκείνους που πήραν το τεστ το 1938. Εδώ είναι η περίληψη: «Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία για τη μελέτη δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Με επικεφαλής τον Δρ. Twenge, ερευνητές σε πέντε πανεπιστήμια ανέλυσαν τις απαντήσεις των 77.576 μαθητών λυκείου ή πανεπιστημίου.

 • Εφηβεία και Σχολική Επίδοση.

  Προβλήματα Συμπεριφοράς

  Είναι γνωστό πως κατά την είσοδο του παιδιού στην εφηβεία παρατηρούνται όχι μόνο βιολογικές και σωματικές αλλαγές αλλά και αλλαγές στην διάθεση και τη συμπεριφορά του. Η εφηβεία είναι ομολογουμένως μια “πολύπλοκη” και δύσκολη περίοδος. Άλλωστε το άτομο διέρχεται από τη φάση αυτή για να περάσει κατόπιν στην ενηλικίωση. Ο νέος εμφανίζει σωματικές ενοχλήσεις αλλά και ψυχολογικές ανησυχίες.

Back to Top