Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2012 στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες της Galeries nationales του Grand Palais θα φιλοξενηθούν χίλια παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Και όλα αυτά σε μια έκθεση! Τα αντικείμενα, από προπολεμικές κούκλες μέχρι βιντεοπαιχνίδια, είναι ενδεικτικά για την αισθητική, την κοινωνιολογική και εθνολογική σημασία του παιχνιδιού ανά τους αιώνες!

Πανάρχαιες κούκλες, βασιλικές κούκλες, Μπάρμπι, κουζινικά σετ, τρενάκια, καραβάκια, αρκουδάκια κάθε είδους, αεροπλανάκια, πλαστικά στρατιωτάκια, πολεμικά βιντεοπαιχνίδια, ο Αη Βασίλης σε αεροπλανάκι και άλλα πολλά, ηλικίας πολλών αιώνων έως και λίγων ετών τοποθετήθηκαν στις προθήκες του μουσείου, προκειμένου να μπορέσουν οι επισκέπτες να παρατηρήσουν τι έχει αλλάξει στο σχεδιασμό τους με το πέρασμα του χρόνου, τι έχει μείνει σταθερό και τι έχει εξελιχθεί.

Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία των παιχνιδιών στο δυτικό κόσμο και τονίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην εκπαίδευση των παιδιών από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής τους. Εμείς φτιάχνουμε τα παιχνίδια, αλλά πώς μάς επηρεάζουν εκείνα; Τα αυτοκίνητα και τα σετ κατασκευών είναι μόνο για τα αγόρια; Οι κούκλες και τα σετ τσαγιού είναι μόνο για τα κορίτσια; Ποια είναι η επιρροή των παιχνιδιών στις επιλογές, που θα κάνουν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους τα παιδιά; Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά στο ότι κάποτε τα παιχνίδια γίνονταν ταινίες, ενώ τώρα γίνονται ταινίες για να πουληθούν παιχνίδια;

Στην έκθεση συναντάμε και art toys, παιχνίδια για ενήλικους. Άρα, και εσείς οι γονείς μπορείτε να αγοράσετε παιχνίδια για τον εαυτό σας. Ποια είναι, όμως, η σχέση ενός ενήλικα με ένα παιχνίδι σε σύγκριση με αυτή ενός παιδιού; Πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προκύπτουν μέσα από την περιήγηση σε μια έκθεση, που επιτρέπει πολλές αναγνώσεις και αποκαθιστά την αξία των παιχνιδιών στη συλλογική συνείδηση.

Η οργάνωση της έκθεσης έγινε από κοινού με το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη. Ενδιαφέροντα εκθέματα προέρχονται από γαλλικά ή διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου, το Μουσείο Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης, το Εθνικό Μουσείο Παιχνιδιού στο Ρότσεστερ των ΗΠΑ, καθώς και από πολλές ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ευρώπη.

Τα παιχνίδια, άλλοτε φθηνά και μαζικής παραγωγής και άλλοτε μοναδικά αντικείμενα φιλοτεχνημένα από διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Alexander Calder ή ο Felix Garcia Torres, μας δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του δυτικού πολιτισμού.

Θεματικές ενότητες:

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε πέντε ενότητες, οι οποίες έχουν εμπλουτιστεί με μια μεγάλη ποικιλία αφισών, πινάκων ζωγραφικής, γλυπτών, αποσπασμάτων ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών.
  • Η πρώτη ενότητα αφορά τα ζώα, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα αρκουδάκια και τα άλογα. Τα ζώα της φάρμας και του τσίρκου, αλλά και όλα τα ζώα που μπήκαν στην Κιβωτό του Νώε τραβούν, επίσης, την προσοχή μας.

  • Στη δεύτερη ενότητα βρίσκουμε παιχνίδια, που λειτουργούν με κούρδισμα και αυτοματισμούς, ενώ τις εντυπώσεις κλέβουν τα μεταλλικά ρομπότ.

  • Στην τρίτη, κυριαρχούν τα εκθέματα που στοχεύουν στην ανάλυση των φυλετικών προκαταλήψεων. Σπιτάκια και κούκλες για κορίτσια, πολεμικά αντικείμενα και σκληρά βιντεοπαιχνίδια επιστημονικής φαντασίας για τα αγόρια.

  • Η τέταρτη είναι αφιερωμένη στο πως η τηλεόραση και oι ταινίες, όπως το Star Wars, έχουν επηρεάσει τα παιχνίδια στον εικοστό αιώνα.

  • Η τελευταία ενότητα είναι διαδραστική, αφού ο γάλλος καλλιτέχνης βίντεο Πιερίκ Σορίν έχει σχεδιάσει περίπου δεκαπέντε εγκαταστάσεις. Για να κάνουν πλήρη περιήγηση, οι επισκέπτες καλούνται να φορέσουν γυαλιά 3D και να απολαύσουν διασκεδαστικά, νοσταλγικά σκετς.

Πίσω από τα χίλια αντικείμενα που μπορεί να θαυμάσει κανείς στις αίθουσες Μουσείου, κρύβονται ισάριθμες ιστορίες, εξίσου ενδιαφέρουσες. Ανάμεσά τους είναι το μικρό ιαπωνικό ρομπότ, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Yoneya Toys στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Έχει ένα ρολόι με ενσωματωμένο κλειδί, που του επιτρέπει να κάνει μικρά άλματα και είναι διακοσμημένο με κόκκινη λιθογραφία, χαρακτηριστική του είδους των περασμένων δεκαετιών.

Εκτός από αυτό, μπορεί κανείς να βρει στην έκθεση τα πιο σπάνια μοντέλα ρομπότ, όπως το Man Machine της εταιρείας Masudaya - υπάρχουν μόνο πέντε μοντέλα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι συλλεκτικά, ενώ το κόστος τους φτάνει τα 80.000 ευρώ. Επίσης, πολύ σπάνια, αφού ελάχιστα εναπομείναντα αντίτυπα κυκλοφορούν από συλλέκτη σε συλλέκτη, είναι η γερμανική κούκλα του 1880 με το κολιέ. Ρίχνοντας φως σε κάθε γυάλινη χάντρα που στολίζει τον λαιμό της και πλησιάζοντας αρκετά το μάτι του, μπορεί να δει κάποιος τοπία από τη Βενετία, τη Γενεύη, το Παρίσι.

Εντυπωσιακό είναι και το αεροπλανάκι με τον Άγιο Βασίλη στη θέση του πιλότου, που κατασκευάστηκε το 1925. Δημιουργία του Γκαστόν Ντεκάν, ήταν ειδική παραγγελία για το πολυκατάστημα Bazar del' Hotel de Ville στο Παρίσι, τη βιτρίνα του οποίου κοσμούσε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Το ιδιαίτερο με αυτό είναι πως τα χέρια, τα μάτια και τα φρύδια του Αγίου ανοιγοκλείνουν όταν το αεροπλάνο κινείται, ενώ οι μικροί χιμπαντζήδες που βρίσκονται στα φτερά του παίζουν τύμπανα και τρομπέτα.

Τέλος, ενθύμιο της αγάπης ενός ζευγαριού είναι η πορσελάνινη κούκλα που είναι ντυμένη στα χακί. Είναι γερμανικής κατασκευής και την έκανε δώρο στο λοχία του γαλλικού στρατού Λουίς Νταντόν η αρραβωνιαστικιά του τον Αύγουστο του 1914, για να τον συντροφεύει σε όλες τις μάχες μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο "Τοτός", όπως ονόμασε την κούκλα, βρέθηκε δίπλα σε κανόνια, στη σκοπιά, στα χαρακώματα και αποτέλεσε αντικείμενο ρεπορτάζ από τον Τύπο της εποχής, αποκόμματα του οποίου εκτίθενται στο πλάι της προθήκης του. Και για να έφτασε μέχρι σήμερα, μάλλον θα επιβίωσε στα μέτωπα των συγκρούσεων μαζί με τον ιδιοκτήτη του.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν κάνει ο Μπρουνό Ζιρβό, επικεφαλής του Τμήματος Επιστημονικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού μαζί με την Ντόροθι Σαρλς, επιμελήτρια του τμήματος Παιχνιδιών του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10:00 μέχρι τις 20:00. Κάθε Τετάρτη 10:00 με 22:00. Στις αργίες και σε όλες τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών θα ανοίγει στις 9:00. Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς: 9:00 με 18:00. 25 Δεκεμβρίου θα είναι κλειστά.

Γενική είσοδος: 11€. Νέοι από 13 έως 25 ετών και πολυμελείς οικογένειες 8€. Παιδιά έως 13 ετών και υπερήλικες δωρεάν.

Galeries nationales du Grand Palais

3, avenue du Général-Eisenhower 75008 Paris

Tél : (0033) 01 44 13 17 17

www.grandpalais.fr