Συμφωνία για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και λειτουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης από τον Ιούλιο του 2012, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Αποφασισμένοι να σώσουν το ευρώ εμφανίζονται οι ηγέτες της ευρωζώνης

Αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων για τους προϋπολογισμούς θα περιλαμβάνει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο για την Ευρωζώνη, όπως δεσμεύθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ.

Τούτο εκφράζεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

"Συμφωνήσαμε σήμερα σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε έναν σημαντικά ισχυρότερο συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος", αναφέρει το κείμενο.

Όσο για το καυτό θέμα της επιβίωσης της ΕΕ αναφέρεται σχετικά:

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνοχή της Ευρωζώνης", προστίθεται στο πρροσχέδιο, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερβούν "από κοινού" τις τρέχουσες δυσκολίες.

Συμφωνα με το προσχέδιο, προβλέπεται η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2012, ενώ παρέχεται η δυνατότητα να λειτουργεί ο μηχανισμός ως τράπεζα και να μπορεί να επανακεφαλαιοποιεί χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Παρέμβαση Ομπάμα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρωζώνη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο τόνισε ότι είναι πολύ ανήσυχος για την κρίση στην ευρωζώνη, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

"Αν έχουν βρουν πολιτική θέληση, έχουν την ικανότητα να καθησυχάσουν τις αγορές. Η Ευρώπη είναι πλούσια και μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί" , είπε χαρακτηριστικά.

Σαρκοζί: "Η Ευρώπη δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία"

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε από τη Μασσαλία ότι είναι ζωτικής σημασίας η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησής της, γιατί η Ευρώπη "δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία".

"Θα πρέπει να αποφασίσουμε αμέσως. Όσο καθυστερούμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση, τόσο πιο δαπανηρή θα είναι και λιγότερο αποτελεσματική. Αν την Παρασκευή δεν έχουμε μια συμφωνία, δεν θα έχουμε δεύτερη ευκαιρία", δήλωσε ο Σαρκοζί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

Ο Σαρκοζί υπενθύμισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας των 27 χωρών μελών της ΕΕ, αλλά επανέλαβε και τη βούλησή τους να υπογράψουν, σε περίπτωση που υπάρξει δυσκολία, μια συμφωνία με μόνον τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης

"Θέλουμε τους 27, αλλά αν στο εσωτερικό των 27 υπάρξει κώλυμα, θα περάσουμε στους 17", σημείωσε.

"Ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν τόσο απαραίτητη και ποτέ δεν βρισκόταν τόσο σε κίνδυνο. Ποτέ τόσες χώρες δεν ήθελαν να ενταχθούν στην Ευρώπη και ποτέ ο κίνδυνος έκρηξης της Ευρώπης δεν ήταν τόσο μεγάλος", σημείωσε ο Σαρκοζί μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Έχουμε μερικές εβδομάδες για να αποφασίσουμε επειδή ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας", επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποβάλλουν στους 27 εταίρους τους ένα κοινό σχέδιο αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, το οποίο ενισχύει σημαντικά τη δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλεται στα κράτη.

Αισιόδοξη η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν "καλές λύσεις" στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σήμερα και αύριο για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

"Θα βρούμε καλές λύσεις. Είμαι πεπεισμένη ότι θα βρούμε μια λύση για όλα τα ζητήματα", δήλωσε η Μέρκελ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Μασαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι "θα είναι δύσκολες" οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Ζητώ την κατανόηση αυτών που δεν έχουν ευρώ. Οφείλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό. Τα λόγια μόνο δεν αρκούν, μας χρειάζεται μεγαλύτερη σύνδεση, μας χρειάζεται μια τροποποίηση των συνθηκών", σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης.

"Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και θέσπιση συμπληρωματικών ελέγχων για την αποτροπή μιας κρίσης όπως αυτή στο μέλλον. Το οφείλουμε. Και αν γι' αυτό πρέπει να τροποποιήσουμε τις Συνθήκες, να τις τροποποιήσουμε", τόνισε ο Ραχόι, κατά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασαλία.

Έτοιμος για βέτο ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Πέμπτη ότι "δεν θα διστάσει" να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συνθήκη των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη δεν θα προστατεύει τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Ο Κάμερον έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Λονδίνο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου αρχίζει απόψε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεχθεί πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού του Κόμματος να διασφαλίσει τα βρετανικά συμφέροντα σε οποιαδήποτε συμφωνία της ΕΕ επιτευχθεί κατά τη σύνοδο κορυφής.

"Θα βάλω τα δυνατά μου για τη Βρετανία και ελπίζω ότι αν έχουμε μια καλή συμφωνία αυτή θα είναι καλή για τη Βρετανία", σημείωσε.

"Αλλά αν δεν μπορώ να πάρω αυτό που θέλω δεν θα διστάσω καθόλου να ασκήσω βέτο σε μια συνθήκη των 27 (χωρών μελών της ΕΕ), καθώς δεν πρόκειται να πάω στις Βρυξέλλες και να μην υπερασπιστώ τη χώρα μας", σημείωσε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το Sky News

news247.gr